to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 24.03.2022

Κοινωνία

Οργή Καπραβέλου για την «λήξη» της πανδημίας από την ανέμελη κυβέρνηση - Αυξάνονται ανησυχητικά οι νοσηλείες

Προβληματίζουν οι αυξημένες νοσηλείες λόγω covid όταν τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία μένουν στα ίδια επίπεδα


Με ιδιαίτερα έντονο και καυστικό τρόπο ο Νίκος Καπραβέλος, γιατρός της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σχολίασε τις κυβερνητικές αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων επισημαίνοντας ότι «πάνε να λήξουν την πανδημία με πολιτικούς όρους και όχι ιατρικούς».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ έδειξε την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Πολιτείας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να δίνεται μήνυμα χαλαρότητας τη στιγμή που κάθε μήνα στην Ελλάδα πεθαίνουν 1.500 άνθρωποι από κορωνοϊό, αριθμό που χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα περίπου 25.000 κρούσματα που έχουμε καθημερινά στη χώρα μας είναι αριθμός ίσος με τα κρούσματα που καταγράφονται στις ΗΠΑ.

«Όταν καλλιεργούμε την άποψη ότι ο κορωνοϊός τελείωσε είναι ότι χειρότερο» είπε μετ΄επιτάσεως ο Νίκος Καπραβέλος κρούοντας για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο επέλασης ενός πέμπτου κύματος της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι η Αθηνά Λινού με δηλώσεις της χθες Τετάρτη εξέφρασε την αγωνία της για την παραλλαγή Όμικρον 2 και ζήτησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων με περιορισμό του αριθμού των ατόμων που θα μπαίνουν στους κλειστούς χώρους.

Όπως είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας η Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο επιθετική είναι από πλευράς σοβαρής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Αυξήθηκαν κατά 19% οι νέες νοσηλείες σε μια εβδομάδα

Στο μεταξύ, σε άνοδο βρίσκονται και πάλι οι νέες νοσηλείες λόγω κορωνοϊού, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές και δημιουργεί προσκόμματα στη διάθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω άρση περιοριστικών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά περίπου 19% αυξήθηκαν οι νοσηλείες μέσα σε μια βδομάδα, ενώ επιδεινώθηκε και ο δείκτης εισαγωγών προς εξιτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, με τον 7ημερο μέσο όρο να ξεπερνά τις 21.000 διαγνώσεις. Η αύξηση αυτή δείχνει τελικά να έχει επίπτωση στο ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες, όμως δεν φαίνεται -τουλάχιστον ακόμη- να επιδρά στη διαμόρφωση των σκληρών δεικτών δηλαδή της διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14-20/3, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.359, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.713. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,38

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.987, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.760. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,13.

Εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα φρένο στην πορεία αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων νοσηλειών, ενώ βλέπουμε μείωση των εξιτηρίων λόγω ίασης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου ήταν 355 ασθενείς, από 303 μία εβδομάδα πριν. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 17%.

Πάντως το ΕΣΥ διαθέτει σημαντικές αντοχές αυτή τη στιγμή καθώς οι απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 53% και οι ΜΕΘ κατά 63%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 338, δηλαδή σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών, ενώ και οι θάνατοι εξακολουθούν να διατηρούνται κοντά στους 50.

Χαλάρωση μέτρων παρά την επιδείνωση των δεικτών

Παρόλα αυτά, την Τετάρτη 23/3 ανακοινώθηκε νέα χαλάρωση των μέτρων. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του Υπουργείου Υγείας: "Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%. Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα".

Την ίδια ώρα όμως οι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών για την είσοδο σε χώρους αλλά και για την χρήση μάσκας.

Τα παραπάνω θέματα θα εξεταστούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες λόγω του Πάσχα, όμως κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει αν αυξηθούν οι νοσηλείες και υπάρχει αντιστροφή της υποχώρησης των διασωληνώσεων.

Επαναφορά μέτρων προτείνει η Λινού

Σε πλήρη αντίθεση με την τακτική της κυβέρνησης είναι αρκετοί επιστήμονες. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για την επικράτηση της Όμικρον 2. Μιλώντας στο Open, η καθηγήτρια τόνισε ότι «δεν πρέπει να βγουν οι μάσκες, ενώ θα πρέπει να μειωθεί η πληρότητα στους κλειστούς χώρους». Παράλληλα, ζήτησε να επανέλθουν τα self test στον γενικό πληθυσμό και να γίνει νέα ενημερωτική καμπάνια για την ανάγκη αυτοελέγχου πριν από την έξοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Καρφιά ΠΟΥ για την αποκλιμάκωση

Αιχμές για την πολιτική της αποκλιμάκωσης των μέτρων αφήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Διά στόματος του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ασκεί κριτική στις χώρες που προχώρησαν σε «βάναυση» χαλάρωση, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες κατάργησαν πολύ «βάναυσα» τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και τώρα βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων, που πιθανότατα οφείλεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία κυριαρχεί τής -επίσης μεταδοτικής- Όμικρον.

«Οι χώρες στις οποίες βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία» σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, όπως τόνισε, ο κύριος λόγος πίσω από την αύξηση είναι πιθανότατα η παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο επικίνδυνη από άλλες παραλλαγές. Αλλά «οι χώρες αυτές ήραν βάναυσα τους περιορισμούς στη διασπορά, από πάρα πολλούς σε πολύ λίγους», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση σε 18 από τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ, δηλώνοντας ωστόσο «αισιόδοξος αλλά σε εγρήγορση».

Επίσης, πριν από λίγες μέρες, ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, δήλωσε σίγουρος ότι θα εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί εφόσον ο κόσμος συνεχίσει να πράττει το σωστό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)