to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 23.03.2022

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η πολλαπλή κρίση επιβάλει αλλαγή παραδείγματος

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σ/ν του Υπ. Οικονομικών


φωτ.: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι είναι κοινός τόπος ότι ζούμε δραματικές στιγμές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Και παρόλο που ζούμε δραματικές στιγμές υπάρχουν κόμματα που δεν καταλαβαίνουν ότι η τριπλή κρίση (περιβαλλοντική, υγειονομική, οικονομική) που έγινε πενταπλή (προστέθηκε και ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση) επιβάλει αλλαγή παραδείγματος.

Η κυβέρνηση θέλει μόνο έκτακτα μέτρα για έκτακτες καταστάσεις. Σαν να μην υπάρχει η κρίση που θέλει δομικές αλλαγές, θέλει να παραμείνουν όλα ίδια. Να μην αλλάξει τίποτα.

Αλλά και για την Ευρώπη, παραδέχθηκε ότι προσπαθεί να είναι ευρωπαϊστής, αλλά αναρωτιέται τι Ευρώπη είναι αυτή; Πως λειτουργεί με έκτακτα μέτρα για έκτακτες ανάγκες; Σωστά αντέδρασε στην επίθεση της Ρωσίας - είναι όμως μόνο αυτό; Έκανε τα πάντα να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και ειρήνης που να συμπεριλαμβάνει και την Ανατολική Ευρώπη;

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αλλά αυτό έχει κάποιο στοιχείο μονιμότητας ή πρόκειται μόνο για έκτακτα μέτρα για έκτακτες καταστάσεις; Η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας θα είναι μόνο για τώρα; Θα υπάρχει μόνιμη πολιτική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων;

Στην Ελλάδα έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση λέει ότι εφαρμόζει κεϋνσιανή πολιτική. Αλλά εφαρμόζει κεϋνσιανή πολιτική χωρίς κοινωνικό κράτος. Αυτό το απέδειξε με την άρνηση της ενίσχυσης του ΕΣΥ στην υγειονομική κρίση.

Για την ακρίβεια λαμβάνει κάποια μέτρα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει, αλλά αυτά είναι ανεπαρκή και με κακή αρχιτεκτονική. Για παράδειγμα η ενίσχυση των 40 ευρώ δεν λαμβάνει υπόψη την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση με αποτέλεσμα να αποκλείονται οικογένειες μεσαίου εισοδήματος. Το αντίθετο από αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει δημοσιονομική σοβαρότητα αλλά ακούσαμε μια επιχειρηματολογία γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν μας λέει τίποτα για τη ρύθμιση των αγορών και για τον ρόλο που πρέπει να έχει η ρυθμιστική αρχή.

Βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ίδιο οικονομικό παράδειγμα, να μην αλλάξει τίποτα, να μην παρέμβουμε στην αγορά.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα ευνοήσει σαφώς τις μεγάλες περιουσίες, που θα δουν τεράστιες μειώσεις. Αλλά και όσον αφορά τους συντελεστές, σε περιοχές στον Άγιο Δημήτριο θα δουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ενώ από ότι περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Φιλοθέη η Εκάλη και η Κηφισιά θα έχουν σταθερό ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Η κυβέρνηση αυτό που κάνει αφορά στους φτωχότερους των φτωχών, και στην ουσία είναι ότι αυτοί θα χάνουν το σπίτι, θα πληρώνουν ενοίκιο και στο τέλος θα πρέπει να το ξαναγοράσουν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση για τα μεσαία στρώματα δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται να γίνει που δεν είναι τίποτα λιγότερο από αλλαγή παραδείγματος.

Χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που να καταγγέλλει τον πόλεμο και να δώσει αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα όμως μια που ξέρει να εμπλέκεται στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο.

Χρειάζεται μια κυβέρνηση που έχει καταλάβει ότι οι κοινωνικές ανισότητες επηρεάζουν τα πάντα: το πως μπορείς να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή ακόμη και πως μπορείς να προσεγγίσεις το παραγωγικό μοντέλο. Για να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο χωρίς χαμηλούς μισθούς, με δικαιώματα, με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και ένα μοντέλο που οι επιχειρήσεις πιέζονται να αναβαθμίσουν το προϊόν, να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, να βρουν νέες αγορές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν ένα εξαιρετική ευκαιρία για αλλαγή του μοντέλου, για ενίσχυση των ΜμΕ αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε και κανένας σχεδιασμός για τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών.

Χρειάζεται και μια κυβέρνηση για τα δικαιώματα και μια κυβέρνηση για να εμβαθύνει τη δημοκρατία, χωρίς λίστες Πέτσα. Μια που δεν μιλάει για «κανονικούς» πρόσφυγες και που καταλαβαίνει ότι η ασφάλεια σημαίνει περισσότερα δικαιώματα και όχι μόνο αστυνόμευση.

Η φθορά έχει αρχίσει και αυτό φαίνεται επειδή η κυβέρνηση αναγκάζεται να λέει ότι δεν θα πάει σε εκλογές.

Έχει αρχίσει και φαίνεται γιατί ο κ. Πέτσας λέει ότι δεν πηγαίνουν σε εκλογές γιατί ο κόσμος θα τιμωρήσει την κυβέρνηση.

Έχει φτάσει η στιγμή της αντιστροφής μέτρησης και αυτό θα φανεί στην πράξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)