to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 23.03.2022

Πολιτική

Στη Βουλή τα μέτρα - «ασπιρίνη» για την ακρίβεια - Στο αφήγημα της «εξωγενούς κρίσης» ο Κυρ. Μητσοτάκης

Θυελλώδης αντιπαράθεση σε εξέλιξη στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη - Σε εξέλιξη η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ζήτησε φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας - Τι ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του, o οποίος ανακάλυψε τώρα ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη και είπε πως «θα» τα φορολογήσει


(φωτ. Γ. Κονταρίνης/Eurokiniss)

Αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών σήμερα στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που περιλαμβάνει και τα μέτρα - «ασπιρίνες» της κυβέρνησης για την ακρίβεια, όπως τα... 13 ευρώ για βενζίνη. Πρόκειται για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλες ρυθμίσεις «για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης». 

Εισηγητές είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου από τη ΝΔ και ο Τρύφων Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 12 περίπου πήρε το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε επί σχεδόν 50 λεπτά (αναλυτικότερα παρακάτω), ενώ σε όσα είπε απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται μην τυχόν φορολογήσει τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και 8 μήνες.

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα

 Ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας την άμεση φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας, ενώ επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα όρια, του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. (διαβάστε αναλυτικά)

H δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τι είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, με στόχο μεταξύ άλλων αφενός να δικαιολογήσει την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας και αφετέρου να στηρίξει το αφήγημα περί «εξωγενούς κρίσης».

Όπως είπε, «κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται».

Υποστήριξε ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας. «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε.

Σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο«υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία» και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών . «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης - ξεχνώντας βολικά ποια παράταξη πρωτοεπέβαλε τον συγκεκριμένο φόρο.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

Η πρωτολογία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ανακάλυψε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, είπε πως «θα υπάρξει έκτακτη εισφορά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει δώσει εντολή στην ΡΑΕ, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. «Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά» είπε και συμπλήρωσε: «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες». «Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» υποστήριξε.

«Αν πράγματι η ΔΕΗ έχει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής σας λέω ότι τα κέρδη αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την ελληνική κυβέρνηση» είπε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έσπευσε να υποστηρίξει ότι  καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών διότι κανείς ακόμη δεν τα έχει προσδιορίσει για να ξέρει πως θα τα φορολογήσει.

«Ας δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και στη συνέχεια μην έχετε αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά στο σύνολό τους στον κρατικό προϋπολογισμό διότι αυτό είναι το σωστό και δίκαιο» είπε.

Απευθυνόμενος στο Αλέξη Τσίπρα είπε: «Σταματήστε κ. Τσίπρα να μεταφέρετε τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011. Άκουσα πάλι «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», ποιοι τα έλεγαν αυτά; Έξω από τη βουλή όταν συναντήθηκαν οι δύο πλατείες των αγανακτισμένων, με χυδαία συνθήματα σαν να υπήρχε μαγική λύση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς, ο Τσίπρας του 2022, είναι ο Τσίπρας ο νέος ο άφθαρτος του 2012. Έχετε δοκιμαστεί έχετε κυβερνήσει, έχετε αποδοκιμαστεί τρεις φορές από τον ελληνικό λαό. Θα δοκιμαστείτε και στις επόμενες εκλογές και εκτιμούμε ότι για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός θα απορρίψει τη δική σας πρόταση».

Επίσης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής είπε «Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος είχε την ατυχία να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται μαζί με το οικονομικό επιτελείο της μεγαλύτερης Κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου».

Ξορκίζει τις εκλογές, «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. «Μην σπέρνετε την αβεβαιότητα. Μην ζητάτε εκλογές γιατί πρώτον ξέρετε ότι δεν θα γίνουν και δεύτερον ξέρετε ότι όποτε και αν γίνουν θα τις χάσετε. Επομένως τζάμπα χάνεται την ενέργειά σας ζητώντας εκλογές» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης». Ενώ και στη δευτερολογία του είπε: «Η χώρα χρειάζεται σήμερα πολιτική σταθερότητα, δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίο έχουμε φέρει. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει όμως ενσωματώσει δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε

«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια»  

Κατά την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι «οι πολίτες που θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ θα δουνε πότε πλήρωναν περισσότερο», ενώ απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα υπογράμμισε ότι "κι εσείς ξέρετε ότι είναι πολιτική κοινωνική αυτή που εφαρμόζουμε αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε σήμερα". Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήρε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις της ενέργειας, και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι έλαβε περισσότερα μέτρα από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

"Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια γι’ αυτό επιμένω ότι η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή" είπε, λέγοντας ότι "η δική μας πολιτική είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί έχουμε κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση".

Αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είπε ότι πράγματι υπήρξε αδικία διότι πλήρωσαν πολλά στην ενέργεια, και υποσχέθηκε ότι «ένα κομμάτι αύξησης θα επιστραφεί», «γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ματώνουν δυσανάλογα πολύ".

Κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να προσαρμόσει τις ομιλίες του αφού ακούσει πρώτα τον ίδιο, και εκτίμησε ότι μπορούνε να συμφωνήσουνε στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με βάση αυτό που θα διαπιστώσει η ΡΑΕ, αφού λάβει υπόψη της και αφαιρέσει τις εκπτώσεις που κάνουν οι παραγωγοί. "Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαράδεκτη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, «σύρατε τη χώρα σε εκλογές, μαζί με τη Χρυσή Αυγή» (!)

Καταλήγοντας στην τριτολογία και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖA, ο Κυρ. Μητσοτάκης είιπε: "Να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς αλλά επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ διατύπωσε τον απαράδεκτο ισχυρισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σύρατε τη χώρα σε εκλογές μαζί με την Χρυσή Αυγή» (!), καθώς «η θητεία Σαμαρά είχε ακόμη 18 μήνες. Εσείς τάξατε να σκίσετε το μνημόνιο, είπατε ψέματα για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, βάλατε τον κ. Βαρουφάκη υπουργό, οδηγήσατε τη χώρα σε δημοψήφισμα και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κι εμείς βάλαμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια".

Μ. Κατρίνης: Πολύ αδύναμο το αφήγημα της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - Σαρώνεται από την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους 

  
Με επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να μην αφήσει να μιλήσουν πρώτα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που υπό το άγχος των τελευταίων δημοσκοπήσεων επιλέγει με ποιους θα αντιπαρατεθεί για να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο», είπε, κατηγορώντας επίσης το προεδρείο της Βουλής που επιτρέπει να γίνεται αυτό.

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την σημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα για την δημιουργία της οποίας έχει ευθύνη και η ίδια» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Κατρίνης. «Το αφήγημα της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ μοιάζει πολύ αδύναμο και σαρώνεται από την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ για να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν θα μηδενίσουμε ότι θετικό καταγράφεται. Πιστεύετε όμως ότι αυτές οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)