to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 22.03.2022

Διεθνή

Διαφωνίες στην ΕΕ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Η στάση της Γερμανίας

Καταγράφονται δισταγμοί εντός της ΕΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων - Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων και τι θα το πυροδοτούσε


Η συμφωνία για τα επόμενα βήματα αναφορικά με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποτελεί ζητούμενο εντός της ΕΕ σύμφωνα με το Politico, το οποίο αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν δύο βασικά και αλληλοσυνδεόμενα ερωτήματα. Πού πρέπει να στοχεύουν οι ενδεχόμενες επόμενες κυρώσεις και τί θα αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, εξετάζουν ενδεχόμενο στάσης αναμονής, προκειμένου να επανεξεταστεί η επίδραση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα ενώ άλλες, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν για απώλεια της ήδη διαμορφωμένης δυναμικής, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως ένδειξη ότι η πίεση από την ΕΕ μειώνεται.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση κούρασης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, σύμφωνα με Politico ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να κουραστούμε με την επιβολή κυρώσεων».

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει εάν το επόμενο βήμα τους θα πρέπει να είναι μια ηχηρή κίνηση, όπως η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις από τη Βαρσοβία και τις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποκλεισμού δύο ακόμη μεγάλων ρωσικών τραπεζών (Sberbank και Gazprombank) από το διατραπεζικό δίκτυο SWIFT.

«Πρέπει να προσβλέπουμε πάντα σε νέες κυρώσεις και να προετοιμάζουμε νέες πιθανές κυρώσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Γίπε Κόφοντ.

Παράλληλα, το Politico επικαλούμενο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι ορισμένες χώρες-μέλη υποστηρίζουν ανοιχτά ότι η ΕΕ πρέπει να έχει σε εφεδρεία ορισμένες επιλογές ώστε να ανταποκριθεί σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν εντός της ΕΕ αποτυπώνονται και από την άποψη έταιρου αξιωματούχου της ΕΕ ότι «η αποδοχή της ιδέας ότι το να κρατάς κάτι ως μέσο αποτροπής είναι ξεκάθαρο ότι δεν λειτουργεί».

Πιθανές αιτίες που θα οδηγούσαν σε επιβολή περαιτέρω κυρώσεων
Σύμφωνα τόσο με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λεντριάν με άλλους στην ΕΕ, ενδεχόμενη χρήση αντισυμβατικών όπλων από τη Ρωσία καθώς και το ενδεχόμενο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον κυρώσεις αναφέρει το Politico.

Παράλληλα ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας σφαγής αμάχων ή επιθέσεις σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα ενδεχόμενο πέμπτο πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσε να εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, υποβάθμισε τις προσδοκίες για έγκριση νέων μέτρων στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)