to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 21.03.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα πληρώσει τον τελικό “λογαριασμό” στις εκλογές κι αυτός θα είναι δυσβάστακτος

Το αίτημα για εκλογές “πατάει” στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.


Σημεία από την συνέντεύξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον ΣΚΑΪ Τηλεόραση 

Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει τους λογαριασμούς

«Αν κοιτάξετε το ενεργειακό μίγμα της χώρας, το 40% της παραγόμενης ενέργειας ήταν από τις ΑΠΕ. Αυτό είναι πολύ πιο φθηνό, αλλά υπάρχει η στρέβλωση, - δηλαδή αυτό που δεν θέλουν να αγγίξουν κάποιοι, όπως είπε πριν η κ. Σπυράκη-οι οποίοι λένε “μην αγγίξετε τον μηχανισμό γιατί θα είμαστε μια σοβιετικού τύπου οικονομία”. Αυτός ο μηχανισμός υπάρχει εδώ και δύο - τρία χρόνια. Δεν ήταν πριν σοβιετικού τύπου οι οικονομίες μας. Είναι ένας κερδοσκοπικός, ακραία νεοφιλελεύθερος μηχανισμός, όπου όλες οι μορφές ενέργειας παίρνουν την ανώτερη οριακή τιμή, που την έχει το φυσικό αέριο».

«Ο Μακρόν λέει: πλαφόν στο Εθνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεύτερη πρόταση, που έχει κατατεθεί από Έλληνες Επιστήμονες. Να βρούμε το διάμεσο κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε πηγή.  Να βρούμε με τι ποσοστό συμμετέχει η κάθε μια καθημερινά και να βρίσκουμε τη χονδρική τιμή με ένα λογικό κέρδος. Αυτό δεν το κάνουν με αποτέλεσμα να έχουμε υπερκέρδη τέσσερις φορές πάνω από το κόστος της ενέργειας. Τέσσερις προμηθευτές στην Ελλάδα κερδοσκοπούν εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».

«Μην πάμε να χρεώσουμε τα πάντα στον πόλεμο. Βεβαίως ο πόλεμος έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά τα προβλήματα αυτά υπάρχουν από τον προηγούμενο Αύγουστο. Εδώ λοιπόν έχουμε μια κατάρρευση της ακραίας νεοφιλελεύθερης  αντίληψης. Περί αυτού πρόκειται. Όσο δε αφορά τα λιγνιτικά, το λάθος που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι πρόσδεσε έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο το ενεργειακό μίγμα της χώρας και αυτό το έκανε για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα που εμπορεύονται και κερδίζουν από το φυσικό αέριο. Αυτό λοιπόν είναι το λάθος. Άρα, το θέμα είναι η συμμετοχή των λιγνιτικών, όχι να ανοίξουν ξανά αυτά που είχαν κλείσει τον κύκλο ζωής τους».

«Τίναξαν στον αέρα την προσπάθεια με τις ΑΠΕ. Διότι έδωσαν σωρηδόν άδειες χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς χωροταξικό. Έβαλαν τις τοπικές κοινωνίες να τσακώνονται και εγκρίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει το σύστημα. Ήταν αποκαλυπτική η κ. Σπυράκη, δεν υπάρχουν διασυνδέσεις για να μπουν ακόμα και ΑΠΕ. Δεν χρηματοδοτούνται συστήματα αυτοπαραγωγής. Οι ενεργειακές κοινότητες, που στο εξωτερικό είναι μια πραγματικότητα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο, απλά και μόνο επειδή ο πρωθυπουργός κινείται με βάση το “φαίνεσθαι”, θέλει να δημιουργεί μόνο εντυπώσεις». 

«Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει  τους λογαριασμούς. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι  τον τελικό λογαριασμό θα τον πληρώσει η κυβέρνηση στις εκλογές, τις οποίες  αποφεύγει τώρα και θα είναι δυσβάστακτος ο λογαριασμός».

Για το αν είναι «κατάλληλη» περίοδος για εκλογές

«Το αίτημα για εκλογές “πατάει” στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Είναι, δηλαδή, κατάλληλη περίοδος να βλέπουμε τον κόσμο να φτάνει 19 του μήνα και να αδειάζει το πορτοφόλι του; Πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Η κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσηλωμένη σε μία πολιτική, η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα».

«Απέτυχε στην πανδημία. Είδατε τα έγγραφα που βγήκαν; Οι 16.000 άνθρωποι, από τους 26.000,  πέθαναν εκτός ΜΕΘ.  Ο κ. Λύτρας και ο κ. Τσιόδρας τους είπαν ότι αν είχαν κάνει αυτά που έπρεπε θα είχαμε 35% λιγότερους θανάτους».     

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)