to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 21.03.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Καμιά απόφαση δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο Δημήτρη Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στον Alpha 98,9, επισήμανε ότι «επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κατηγορηματικής μας αντίθεσης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία . Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη, να προστρέξουν στην παροχή οπλισμού, αποδεικνύεται λανθασμένη»


Ο Δημ. Βίτσας επισήμανε μεταξύ άλλων:

Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κατηγορηματικής μας αντίθεσης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία . Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη, να προστρέξουν στην παροχή οπλισμού, αποδεικνύεται λανθασμένη. Άλλες χώρες που δεν έστειλαν τέτοιου είδους εξοπλισμούς και περιορίστηκαν στην αποστολή μεγάλης και σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Καμιά απόφαση δεν υπάρχει, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ, που να μας υποχρεώνει να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό.

Από την πρώτη στιγμή , ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδίκασε απόλυτα την εισβολή της Ρωσίας και ζήτησε από την κυβέρνηση , η χώρα μας να αποτελέσει γέφυρα στην ειρηνευτική προσπάθεια μεταξύ των δύο χωρών.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η σύγκρουση των δύο χωρών συνεχίζει να εξελίσσεται στο Ουκρανικό έδαφος και συγχρόνως, σε μια παγκόσμια σύγκρουση στο επίπεδο της οικονομίας.

Πρέπει λοιπόν σε αυτή τη φάση, να κρατάμε μια στάση που να γεφυρώνει τις αντιθέσεις και να μην δημιουργεί μελλοντικούς εχθρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί και αναλυτές που έχουν βγει στην τηλεόραση, έχουν ταχθεί ενάντια στην αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και έχουν συνταχθεί με τις δικές μας θέσεις.

Αυτό που με ενδιαφέρει σήμερα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και όχι να καταλογίζω ευθύνες ή να εφευρίσκω δικαιολογίες με βάση τη στάση των δύο μερών στο παρελθόν. Είναι απόλυτα φανερό, ότι οι δύο συμφωνίες του Μινσκ το 2015, που προέβλεπαν την ακεραιότητα της Ουκρανίας από τη μια αλλά και την μη συμμετοχή της σε στρατιωτικούς συνασπισμούς απειλητικούς προς τη Ρωσία,  καταπατήθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν και από τις δύο πλευρές.

Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να αρχίσει η ουσιαστική εφαρμογή τους έστω και καθυστερημένα.

Είναι σαφές ότι οι δύο αυτονομημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ), θα πρέπει να παραμείνουν μεν αυτόνομες αλλά εντός της Ουκρανικής επικράτειας και όχι να αποσχιστούν…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)