to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 18.03.2022

Οικονομία

Ε. Αχτσιόγλου: Οι κυβερνητικές δικαιολογίες για τα μέτρα χλευάστηκαν ήδη από την κοινωνία

«Το πρόβλημα είναι οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν δεν ήθελε να πειράξει το δημοσιονομικό αποτύπωμα, ας ακυρώσει τις επιλογές που έκανε υπέρ λίγων, ώστε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε η τομεάρχισσα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ε. Αχτσιόγλου


«Ακόμη και το ένα ευρώ που θα πάει στους πολίτες δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας δεν είναι απαράδεκτη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.

«Αφενός τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να προστατεύσουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά, δεν είναι δυνατόν η ασφυξία που αντιμετωπίζουν να επιλυθε​ί με το κουπόνι των 13 ευρώ. Αφετέρου η κυβέρνηση αντί να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της, χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που αποφασίζει να διαθέσει για να την επιδοτήσει. Από τα 1,1 δισ. τα 600 εκατ. πηγαίνουν στην επιδότηση της αισχροκέρδειας», τόνισε.

Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται «πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων» και πρόσθεσε ότι «οι ισχυρισμοί κυβερνητικών στελεχών πως “αν μειώναμε τον φόρο στα καύσιμα θα πλούτιζαν τα καγιέν” προσβάλλουν  την κοινωνία και έχουν ήδη χλευαστεί από αυτήν».

Τέλος, ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη λήψη μέτρων προστασίας της κοινωνίας, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν δεν ήθελε να πειράξει το δημοσιονομικό αποτύπωμα, ας ακυρώσει τις επιλογές που έκανε υπέρ λίγων, ώστε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για τα αναγκαία μέτρα. Μπορεί να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας για να έχει και άλλο περιθώριο. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι το σύμφωνο σταθερότητας είναι σε αναστολή και δεν υπάρχει ασφυκτικό πλαίσιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αντιθέτως η Ευρώπη καλεί τα κράτη να λάβουν μέτρα προστασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)