to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής

Η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως θα παρουσιάσει σήμερα στους πρυτάνεις τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, που δεν φαίνεται να είναι τόσο ριζικές όσο οι αρχικές εξαγγελίες - Εγκαταλείπονται οι προτάσεις για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές - Πρακτική άσκηση σε όλα τα πανεπιστήμια - Πλήρης απελευθέρωση στα μεταπτυχιακά προγράμματα


Μικρότερες αλλαγές από τις αρχικές εξαγγελίες και το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί για ριζικές τομές φαίνεται πως φέρνει ο νέος νόμος-πλαίσιο(;) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ, το σχέδιο του οποίου θα παρουσιάσει σήμερα σε έκτακτη -διαδικτυακή- σύνοδο πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι κυβερνητικές διαρροές, με το βλέμμα κυρίως στις αντιδράσεις των πρυτάνεων, αναφέρουν πως «το υπουργείο θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους φοιτητές και την καθημερινότητά τους στα πανεπιστήμια και όχι σε θέματα που δημιουργούν εντάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας». Εγκαταλείπονται οι προτάσεις για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και ορισμό των πρυτάνεων από τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, η συγκρότηση των οποίων ωστόσο παραμένει πρόθεση του υπουργείου.

«Εκτιμώ ότι με όλα τα προβλήματα που έχει η χώρα και ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, το τελευταίο θέμα που θα ήθελε να ανοίξει το υπουργείο, γνωρίζοντας ότι θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, είναι αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει («Τα Νέα», 15/3/2022), με τον νέο νόμο θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο μπορεί να προέρχεται από προσωπικό του ιδρύματος ή άλλον δημόσιο φορέα. «Το να υπάρξουν κάποια εποπτικά σώματα στα πανεπιστήμια είναι μια πρόταση συζητήσιμη, δεν το βλέπουμε εξ ορισμού αρνητικά. Εξάλλου, κάποια πανεπιστήμια ήδη έχουν εφαρμόσει τον θεσμό του γενικού διευθυντή. Ως πανεπιστημιακοί δεν είμαστε αντίθετοι στο να υπάρξει μια μείωση του γραφειοκρατικού, διοικητικού φόρτου εργασίας. Εξάλλου τις αποφάσεις τις λαμβάνουν η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές» υπογραμμίζει ο κ. Κίντζιος.

Με τον νέο νόμο σχεδιάζεται η επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με την ίδρυση μονάδας πρακτικής άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα. Επιπλέον, πρόθεση του υπουργείου είναι η εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών, κυρίως μεταξύ τμημάτων συναφών αντικειμένων (π.χ. να μπορεί ένας φοιτητής να πάει για ένα εξάμηνο από το Μαθηματικό Αθήνας στο Φυσικό).

Στο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους πρυτάνεις σήμερα η υπουργός φαίνεται πως θα υπάρχουν αλλαγές και στον τρόπο εκλογής των εκλεκτορικών σωμάτων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται πως ο υφιστάμενος τρόπος με τον οποίο εκλέγονται και εξελίσσονται σήμερα τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου. Πρυτανικές πηγές εκτιμούν πως οι προτεινόμενες, κυρίως γραφειοκρατικές αλλαγές της νομοθεσίας -για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια σε ένα πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτούμενο- θα φέρουν στις διοικήσεις, στα μέλη ΔΕΠ και στους διοικητικούς υπαλλήλους ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, σχεδόν χωρίς λόγο.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, απελευθερώνονται πλήρως οι διαδικασίες στα μεταπτυχιακά προγράμματα, κάτι που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους, που θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση. Τέλος, η αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού θα γίνεται μέσω της Δημιουργίας Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)