to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 17.03.2022

Κοινωνία

Πανδημία: Η ανέμελη κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα, οι ειδικοί προειδοποιούν

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ότι δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό και ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι η Όμικρον 2 έχει ήπια νόσηση και θα οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας


Ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άρση περιοριστικών μέτρων, όπως τη διενέργεια self test στα σχολεία αλλά και τη χρήση πιστοποιητικών, η εκτόξευση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε μέσα σε μια βδομάδα με τον 7ημερο μέσο όρο να σημειώνει αύξηση 37,2% και να ξεπερνά τις 21.000 διαγνώσεις τρομάζει τους ειδικούς. Παρά την αύξηση, η επίπτωση της επιδημίας στο ΕΣΥ είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 7-13/3,οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.987, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.760. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,13. Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.982, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.015. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 0.98.

Εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα φρένο στην πορεία αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, καθώς αν και διατηρείται σταθερός ο αριθμός των νέων νοσηλειών, βλέπουμε μείωση των εξιτηρίων λόγω ίασης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, και πάλι ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου είναι πάνω από 300 (συγκεκριμένα 303) ασθενείς, από 273 μία εβδομάδα πριν. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση 10%.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό»

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή είμαστε προφανέστατα στην αρχή ενός πέμπτου κύματος, το οποίο περιμένουμε να αναπτυχθεί μέσα στον Μάρτη με πολύ γρήγορη ταχύτητα και μπορεί να οδηγήσει τα κρούσματα λίγο πάνω από τις 30.000 σαν ημερήσιο μέσο όρο εβδομάδας» τόνισε στο Kontra Channel ο καθηγητής  Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο Δημ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε αντιφατικά τα μηνύματα για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και μείωση των σελφ τεστ στα σχολεία. Υπογράμμισε δε ότι «το κύμα της Όμικρον έδωσε τον μεγαλύτερο σωρευτικά αριθμό θανάτων από οποιοδήποτε από άλλο κύμα».

«Διαρκή πόλεμο», που ούτε ο πραγματικός πόλεμος δεν κατάφερε να διώξει από την επικαιρότητα, χαρακτήρισε από την πλευρά του την πανδημία ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε δε τον φόβο ότι μπορεί να δούμε κορύφωση του κορωνοϊού και των νεκρών το Πάσχα.

Ο Γ. Παυλάκης εξέφρασε την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται, με βάση τον βαθμό θετικότητας, καθώς έχουν μειωθεί τα τεστ. «Η κούραση κούραση, αλλά δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τις άμυνές μας» σημείωσε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης. Πρόσθεσε δε ότι οι ανεμβολίαστοι «θα πληρώσουν τεράστιο φόρο αίματος» και με την Όμικρον 2.

Η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι με Όμικρον

«Με τόσα κρούσματα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος της πανδημίας» σημείωσε και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε για τέταρτη φορά σε μία φάση ύφεσης της πανδημίας. Τις προηγούμενες φορές, η ύφεση οδήγησε σε τεράστια κύματα, τα οποία οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία διαχειρίζονται τη νόσο και δεν έχουν πίεση. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία μήπως προκληθεί νέο κύμα «από την υπεραισιοδοξία μας ότι θα τελειώσει όλο αυτό και από την χαλάρωση».

Ο Ν. Καπραβέλος ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι με Όμικρον, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην μείωση του ρυθμού εμβολιασμού και στο γεγονός ότι υπάρχει ένα 30% των πολιτών άνω των 60 δεν έχει κάνει την 3η δόση. «Εάν δεν πάρουμε σοβαρά την πανδημία θα έχουμε πάλι όξυνση και δημιουργία πέμπτου κύματος» υπογράμμισε.

Απόλυτη χαλάρωση μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Παρόλα αυτά, τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει σήμερα (17/3), όσο και η κυβέρνηση  Μητσοτάκη φαίνεται ότι θέλουν να προχωρήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων και γιατί όχι στο σύνολο αυτών μέχρι το Πάσχα.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των self test στα σχολεία από μαθητές εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, από 2 την εβδομάδα σε ένα. Πιθανότατα κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκινης, σημείωσε ότι σύντομα θα δούμε μια ραγδαία αποσυμπίεση στους δείκτες της πανδημίας.

"Δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχολιάζοντας τη νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας ενώ μιλώντας για το Πάσχα είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: "Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης", τόνισε.

"Oι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί" είπε και πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για βελτίωση. Μιλώντας τέλος για τις μάσκες είπε ότι «ήρθαν για να μείνουν» όσον αφορά τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένεται η κατάργησή τους και σε εσωτερικούς χώρους για τις υπόλοιπες ομάδες πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)