to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 16.03.2022

Οικονομία

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδες επιπλέον χρεώσεων για καταναλωτές που βρίσκονται σε διακανονισμό για οφειλές στο ρεύμα

Kατατέθηκε σήμερα ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για το φλέγον ζήτημα των νοικοκυριών και ιδιωτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και τις επιβαρύνσεις -αντί διευκολύνσεων- που υφίστανται στην περίπτωση που προσπαθήσουν να μπουν σε διακανονισμό των οφειλών τους.


Με πρωτοβουλία της Ραλλίας Χρηστίδου η οποία στηρίχθηκε από 46 ακόμη βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε σήμερα ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για το φλέγον ζήτημα των νοικοκυριών και ιδιωτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και τις επιβαρύνσεις -αντί διευκολύνσεων- που υφίστανται στην περίπτωση που προσπαθήσουν να μπουν σε διακανονισμό των οφειλών τους.

Είναι γνωστό ότι λόγω των αυξήσεων και της επιβάρυνσης των τιμολογίων, μέσω της γνωστής Ρήτρας Αναπροσαρμογής, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν διακανονισμό των οφειλών τους. Ωστόσο οι διαδικασίες που υποχρεούνται να ακολουθήσουν από εκεί και πέρα μπορούν να χαρακτηριστούν έως και τιμωρητικές. Καταρχάς για να μπουν σε διαδικασία διακανονισμού πρέπει να είναι σε θέση να καταβάλουν ως προκαταβολή έως και το 30% του οφειλόμενου ποσού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως σε περιπτώσεις μεγαλύτερων ποσών και αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Μεγάλο πρόβλημα συνιστά επίσης η εξαίρεση των καταναλωτών από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), λόγω υπέρβασης του ορίου κιλοβατώρων στην κατανάλωση ή λόγω διαφοροποίησης των φορολογικών στοιχείων τους. Αίτημά τους αποτελεί η αυτόματη επανένταξή τους στο ΚΟΤ, όταν τα φορολογικά στοιχεία τους ή οι καταναλώσεις τους ανταποκριθούν εκ νέου στις προϋποθέσεις ένταξης.
 

Επιπλέον, για να γίνει ρύθμιση, οι καταναλωτές που δεν έχουν καταφέρει στο παρελθόν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αναγκάζονται να ενταχθούν στην «καθολική υπηρεσία» όπου, «φιλοδωρούνται» και με μια επιπλέον προσαύξηση- καπέλο στην τιμή του ρεύματος της τάξης του 12%. Αντί δηλαδή να τους δοθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο χρεώσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία, τιμωρούνται και από πάνω. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ την κοινωνική πολιτική.
 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών που έχουν φτάσει σε βουλευτικά γραφεία, για να μπορέσουν να βγουν οι καταναλωτές από την «υπηρεσία» αυτή και να πάνε σε άλλο πάροχο, πρέπει να πληρώσουν χρηματικές εγγυήσεις προκαταβολικά, ενώ εξαιρούνται και των κρατικών ενισχύσεων-επιδοτήσεων λόγω της ίδιας συνθήκης.

 

Επειδή όλα τα παραπάνω αλληλοαναιρούμενα «βοηθήματα» ουσιαστικά συνιστούν ένα φαύλο κύκλο παγίδευσης ολοένα και περισσότερων καταναλωτών/νοικοκυριών που δε μπορούν πια -ενώ θέλουν- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των  τεράστιων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια εν γένει

 

Επειδή στην προκείμενη περίπτωση δε μιλάμε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αλλά για ιδιώτες/ νοικοκυριά που έχουν βγει εκτός προϋπολογισμού σε βασικές τους και ανελαστικές ανάγκες, λόγω των κάκιστων κυβερνητικών χειρισμών που έχουν κρατήσει τους μισθούς πολύ χαμηλά και έχουν αφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια παντελώς ανεξέλεγκτες

 

Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να μάθουμε αν προτίθεται να κάνει κάτι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στοιχειωδώς ευνοϊκότερο πλαίσιο διακανονισμών για ιδιώτες και νοικοκυριά που πασχίζουν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους και να τα βγάλουν πέρα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.

 

 

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση καθώς και τα ονόματα των βουλευτριών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τη συνυπογράφουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)