to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 15.03.2022

Διεθνή

Να εμποδίσει η βρετανική κυβέρνηση την έκδοση του Τζ. Ασάνζ στις ΗΠΑ ζητά η σύντροφός του

Υπογραμμίζοντας ότι «η τύχη του Τζούλιαν βρίσκεται πλέον στα χέρια της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ», η σύντροφος του Ασάνζ, Στ. Μόρις ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «πρόκειται για μια πολιτική υπόθεση και μπορεί να την τερματίσει».


Η Στέλα Μόρις, σύντροφος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ζήτησε σήμερα από τη βρετανική κυβέρνηση να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για μαζική διαρροή εγγράφων.

Χθες ο 50χρονος Αυστραλός είδε να εξανεμίζεται μια από τις τελευταίες ελπίδες του, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αρνήθηκε το αίτημά του να εξετάσει την προσφυγή του κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο φάκελος πλέον δόθηκε στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, η οποία θα εγκρίνει ή όχι την έκδοση του Ασάνζ.

Υπογραμμίζοντας ότι «η τύχη του Τζούλιαν βρίσκεται πλέον στα χέρια της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ», η Μόρις ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «πρόκειται για μια πολιτική υπόθεση και μπορεί να την τερματίσει».

«Χρειάζεται πολιτικό θάρρος, αλλά αυτό χρειάζεται για να διατηρηθεί μια κοινωνία ανοικτή που προστατεύει τους δημοσιογράφους από τις ξένες διώξεις», τόνισε.

Ο Ασάνζ διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τη δημοσίευση, από το 2010, περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, σε μια υπόθεση που καταγγέλλεται ως μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου από τους υποστηρικτές του.

Τον Ιανουάριο του 2021, η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του ιδρυτή των Wikileaks. Επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είχε αρνηθεί να δώσει το πράσινο φως για την έκδοσή του.

Όμως, η Ουάσιγκτον κατήγαγε μια μεγάλη νίκη τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτερο Δικαστήριο ακύρωσε αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις που ανταποκρίνονταν στις ανησυχίες της δικαστίνας.

Στη συνέχεια, επετράπη στον Τζούλιαν Ασάνζ να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του Ανώτερου Δικαστηρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αρνήθηκε να την εξετάσει.

Ο Ασάνζ κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο.

Η Στέλα Μόρις, μια Νοτιοαφρικανή δικηγόρος με την οποία ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει αποκτήσει δύο παιδιά, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το ζευγάρι έλαβε άδεια να παντρευτεί στις 23 Μαρτίου στη φυλακή.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)