to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 13.03.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Να σταματήσει η Ευρώπη να βρίσκεται σε λήθαργο

«Ελπίζουμε ότι κάτω από το νέο φως του πολέμου στην Ουκρανία να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι δύο χώρες είναι «καταδικασμένες» να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, σημείωσε ο Δ. Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε συνέντευξή του


Αναλυτικά, ο Δ. Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ανέφερε:

Πολέμους δυστυχώς είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πρώτη φορά  τα τελευταία χρόνια έχουμε μια υπερδύναμη να εισβάλει σε ένα γειτονικό της κράτος.

Η ενέργεια αυτή είναι σαφώς καταδικαστέα γιατί αφαιρεί το όπλο της διπλωματίας και δείχνει ότι, ακόμα στις μέρες μας υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού και προσπαθεί να επιβληθεί.

Πρέπει λοιπόν αυτός ο πόλεμος να σταματήσει, να επιστρέψουν άμεσα τα Ρώσικα στρατεύματα στις βάσεις τους, παράλληλα με την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το ζήτημα της Κριμαίας είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει κανένας ξεχωριστά.

Να ξαναπιάσουμε λοιπόν το νήμα από  την αρχή ώστε να υπάρξει μια πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης μαζί με τη Ρωσία .

Δυστυχώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο και όπως είναι φυσικό, οι λαοί πάντα είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα του αίματος, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, τόσο στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όσο και στη χώρα μας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να βρίσκεται σε λήθαργο.

Να ενταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό, να νιώσουν ασφάλεια και θαλπωρή όλοι οι Ουκρανοί πολίτες και η ΕΕ με κάποια αναλογία να περιθάλψει τους πρόσφυγες που έχουν προκύψει.

Συγχρόνως η ΕΕ ενωμένη, να δει τα κοινωνικά και οικονομικά μέσα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και φυσικά, να μην οξυνθεί η κατάσταση ακόμα περισσότερο και  να μην τραβήξει σε βάθος χρόνου.

Παρόλο που από την αυριανή συνάντηση των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι θετικό το γεγονός ότι θα συναντηθούν, έστω και άτυπα.

Βεβαίως έχει καταρρεύσει πλήρως το αφήγημα περί πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης του Ερντογάν.

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να θέσει πολλά πράγματα στο τραπέζι και να διευρύνει την ατζέντα, ο κος Μητσοτάκης το μόνο που μπορεί και πρέπει να συζητήσει, είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών.

Ελπίζουμε ότι κάτω από το νέο φως του πολέμου στην Ουκρανία να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι δύο χώρες είναι ΄΄καταδικασμένες΄΄ να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια.

Όλοι πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό γιατί αν θα υπήρχε μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, θα δημιουργούσε συνθήκες συνανάπτυξης και ευημερίας για τους δύο λαούς…».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)