to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 09.03.2022

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Η Κομισιόν δείχνει ότι είναι εφικτή η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική για την ενέργεια

«Η Κομισιόν δείχνει ότι είναι εφικτή η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική για την ενέργεια και η μείωση του ΕΦΚ, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αρνείται εδώ και 6 μήνες»


«Η Κομισιόν δείχνει ότι είναι εφικτά, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει εδώ και 6 μήνες», τόνισεο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για αυτό», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ στις τιμές ενέργειας στη χονδρική, ήδη από το Νοέμβρη». «Η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να προβλέψει αυτά που ζήσαμε το Γενάρη και τον Φλεβάρη», είπε και πρόσθεσε: «θυμόμαστε τον κ. Σκρέκα να λέει ότι οι λογαριασμοί στο ρεύμα θα αυξηθούν 2 με 3 ευρώ και τελικά όλοι οι πολίτες έχουν πληρώσει λογαριασμούς 3 και 4 φορές πάνω, λογαριασμοί που ήρθαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Με βάση επίσημο έγγραφο που έχει διαρρεύσει από την Κομισιόν, φαίνεται πως η επίσημη πρόταση είναι να γίνει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική στο ρεύμα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή!», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό που χρειάζεται να γίνει εδώ και τώρα είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ένα μέτρο που πολλές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει και περιλαμβανόταν στην πρώτη εργαλειοθήκη της Κομισιόν», εξήγησε. «Χρειάζεται επίσης να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «η αύξηση του βασικού μισθού θα ενίσχυε την κατανάλωση, ενώ θα στήριζε και τα δημόσια έσοδα».Τόνισε ακόμα ότι «η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, που είναι απαραίτητη, εκτός από το να κρατήσει τις τιμές πιο χαμηλά, θα σήμαινε και ότι το κράτος θα μπορούσε να δαπανά λιγότερα, γιατί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας».

Συνεχίζοντας για την ενεργειακή κρίση, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε, χωρίς εξωτερική πίεση, σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, η οποία οδήγησε στο να ενταθεί κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο». «Τη στιγμή που έχουμε 7 λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028, η κυβέρνηση άφησε σε λειτουργία μόνο τις 2, με αποτέλεσμα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να είναι  στο 6% ενώ θα μπορούσε να είναι στο 30%», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αρνείται την ανάγκη απολιγνιτοποίησης, αλλά η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει με αυτό το βίαιο τρόπο».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι μονίμως ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας, δεν μπορεί ό,τι και να συμβαίνει πάντα να υπάρχει ένας εξωτερικός παράγοντας που φταίει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να στέλνει απλά τις ιδέες του στην Κομισιόν, δεν είναι σχολιαστής της πραγματικότητας, πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει τη δημοσιονομική ελευθερία που υπάρχει για γενναία μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, «όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους που επιβαρύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». «Άλλωστε έχουμε μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει στα δημόσια εργαλεία. Όπως ακριβώς δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία, με την ίδια αντίληψη προχώρησε και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, τόνισε: «ο διάλογος και η στήριξη στο διεθνές δίκαιο είναι το βασικό εργαλείο της χώρας». «Η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα με την Τουρκία, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πρέπει να επιλυθεί στο πεδίο του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Μιλώντας νωρίτερα στο «Κόκκινο 105.5 FM», υπογράμμισε: «η ΝΔ βέβαια θα πρέπει να ξεκινά κάθε φορά με ένα συγγνώμη για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών». «Ένα συγγνώμη στον ελληνικό λαό, στους πολίτες που έλεγε τότε ότι η συμφωνία είναι προδοτική, σε αυτούς που έλεγε ότι θα την καταργήσει», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «σήμερα αναδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι για την αμυντική θωράκιση της χώρας, το γεγονός ότι στα βόρεια σύνορά μας, στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, υπάρχουν ελληνικά και όχι τουρκικά αεροσκάφη».

Τέλος, αφού καταδίκασε ξανά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε την ανάγκη «να αναπτυχθεί πανευρωπαϊκά ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα, ένα κίνημα που θα στηρίξει ανθρωπιστικά τους πρόσφυγες», ενώ κατέληξε ότι «πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ώστε η επόμενη μέρα στην Ευρώπη να μην είναι μία νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)