to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 05.03.2022

Πολιτική

Οι διαφορετικές οπτικές Τσίπρα - Μητσοτάκη για το πού ανήκει η Ελλάδα

Η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε τις διαφορές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει προς τα έξω συμφωνία μιας ελάχιστης κοινής εθνικής στάσης


Όπως γράφει ο Κ. Πουλακίδας στην Αυγή:
 
Σε κάποια πολιτική υποχρέωση ανταποκρίνεται η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη (και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης) να δείξει ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα συμφωνεί τουλάχιστον στα μείζονα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, την Τρίτη, στη Βουλή, ξεκίνησε με αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση και ξαφνικά «τράβηξε χειρόφρενο» και άρχισε να εκφράζει ικανοποίηση γιατί υπάρχει συμφωνία Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
 

Είναι άγνωστο αν το έκανε αυτό ο Κ. Μητσοτάκης για να δείξει στο εξωτερικό ότι ελέγχει τα πράγματα στο εσωτερικό. Ή αν το έκανε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας τού επεσήμανε ότι «το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν», που είναι το επίδικο.

Αντιφάσεις Μητσοτάκη

Η συμφωνία όμως είναι στα απολύτως βασικά: π.χ. στην καταδίκη της επίθεσης της Ρωσίας. Εκεί όμως συμφωνούν όλα τα κόμματα. Ακόμα και η Ελληνική Λύση συμφωνεί, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως φιλορωσικό κόμμα - τώρα το πώς, στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (που πλέον τον θεωρεί εθνικά υπεύθυνο κόμμα) πρέπει να συνεργαστεί με το φιλορωσικό κόμμα του Βελόπουλου, είναι θέμα πολιτικού ψυχαναλυτή…

Όμως στην πολιτική Μητσοτάκη στο ουκρανικό δεν υπάρχει συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία Τσίπρα - Μητσοτάκη ούτε σε μείζονα θέματα. Συμφωνούν, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι απορρέουν υποχρεώσεις, αλλά όχι στον ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Πού ανήκει η Ελλάδα

Ο Κ. Μητσοτάκης διαρκώς επαναφέρει το αναθεωρητικό ερώτημα πού ανήκει η Ελλάδα και μάλιστα με πολωτικό λόγο, που εκφράζει την ακραία Δεξιά και το ακραίο Κέντρο και αντιστοιχεί σε πολικό κόσμο. Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας το ΕΑΜικό σύνθημα (που χρησιμοποιήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου) «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και μάλιστα με το μήνυμα πως «αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο». Η δε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως «κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού», που έχει ευθύνη να αναγεννήσει τον δυτικό κόσμο με βάση τις αρχές της, δίνει το στίγμα της εναλλακτικής πολιτικής απέναντι σε μια πολιτική που ταυτίζει τα εθνικά συμφέροντα με εκείνα άλλων χωρών, ακόμα και στην Ουκρανία, όπου η Ελλάδα έχει 100.000 ομογενείς ενώ οι άλλες χώρες δεν έχουν κανέναν!

 

Διαφορές

- Η Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο: Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «και εμείς είμαστε Δύση» και μάλιστα το «προκεχωρημένο» φυλάκιό της στα ανατολικά. Η δε ρητορική του είναι ψυχροπολεμική, φιλοπόλεμη και διχαστική: «το εύκολο 'όχι στον πόλεμο' είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική», είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Θα ήταν ιστορικό λάθος να επανέλθουμε και εμείς ως Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές και στα παρωχημένα δόγματα της δεκαετίας του ’50 και να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

- Τουρκία: Χρειάστηκε η πίεση του Αλ. Τσίπρα για να δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης πως «ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν» και πως «πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση». «Είναι λάθος να συνεχίζετε να επιμένετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας, για να δικαιολογήσετε την επιλογή σας στη στρατηγική της αναβλητικής διπλωματίας», του είχε πει ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να θέτει ατζέντα στην Τουρκία. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε και με την αντίληψη της κυβέρνησης πως η Τουρκία οπωσδήποτε θα δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, λέγοντας ότι λειτουργεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων και στην ανατολική Μεσόγειο».

- Άμυνα: Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας». Ο Κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε την άμυνα «ως υπέρτατο σκοπό».

- Εξοπλισμοί: Ο Αλ. Τσίπρας μιλά για «επαρκή άμυνα» και ξεκαθάρισε ότι «σε αυτή τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα» και δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στη Ν.Δ. Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης επικαλείται τον πόλεμο στην Ουκρανία απαιτώντας «να ξανασκεφτούν κάποιοι αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

- Ουκρανικό: Ο Κ. Μητσοτάκης λέει ότι βρίσκεται «δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή». Ο Αλ. Τσίπρας μιλά για «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και να μην είναι η χώρα «επισπεύδουσα» σε κάθε κρίση και «εμπλεκόμενη σε κάθε πόλεμο».

- Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «συνταχθήκατε με ορισμένες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες προέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο, αλλά όχι στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων, να προχωρήσουν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού» και θα έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό. Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης ενισχύει την Ουκρανία «διπλωματικά, ανθρωπιστικά και, ναι, και στρατιωτικά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)