to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 04.03.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Δεν υπάρχουν πρόσφυγες δύο ταχυτήτων, μόνο κατατρεγμένοι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια»

«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, είναι επικίνδυνη και αφαιρεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια γέφυρα ειρήνης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα έπρεπε λοιπόν η όποια βοήθεια προς την Ουκρανία, να περιοριστεί, σε μια γενναία μεν αλλά αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στο Lato 103,3 FM


Ο Δημ. Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όλοι μας  πρέπει να επιζητούμε και να απαιτούμε ειρηνικές διευθετήσεις. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, με τα τεράστια επιτεύγματα της τεχνολογίας, ο πόλεμος μπορεί ακόμα και να αφανίσει το ανθρώπινο είδος.

Ελπίζουμε να παίρνονται κάποια μέτρα προστασίας και ασφάλειας, όσο αυτό είναι δυνατόν στα πλαίσια μιας ένοπλης σύγκρουσης,  ιδιαίτερα κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια, για να μη ζήσουμε ξανά καταστάσεις χειρότερες κατά πολύ αυτών του Τσέρνομπιλ.

Ο  Πούτιν  δείχνει ότι επιζητά να καταλάβει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας  για να δημιουργήσει ένα χώρο ασφάλειας για την Ρωσία, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εισβολή σε μια γειτονική χώρα, κάτι το οποίο θα πρέπει απερίφραστα να καταδικαστεί.

Ήδη όμως, σε δύο λαούς που ζήσανε πολλά χρόνια μαζί και υπό το ίδιο καθεστώς, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, που εκτός από την εχθρότητα το χωρίζει και το αίμα που χύνεται αυτές τις μέρες στην περιοχή. Θα χρειαστεί λοιπόν να περάσουν πολλά χρόνια , ακόμα και αύριο να λήξουν οι εχθροπραξίες, για να απαλειφθούν οι συνέπειες και να ηρεμήσει η περιοχή. Αυτό δείχνει και η Γιουγκοσλαβική εμπειρία μετά από τόσα χρόνια.

Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, είναι  επικίνδυνη και αφαιρεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια γέφυρα ειρήνης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα έπρεπε λοιπόν η όποια βοήθεια προς την Ουκρανία, να περιοριστεί, σε μια γενναία μεν αλλά αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.  Η αποστολή δε στρατιωτικού προσωπικού, θα επιβαρύνει κατά πολύ την ήδη διαταραγμένη σχέση μας με τη Ρωσία για αρκετό χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Σε αυτά τα πλαίσια, είναι σωστή η απόφαση της ΕΕ να δοθεί |καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες που θα προκύψουν από τον πόλεμο, αλλά είναι φανερή η κατά το δοκούν  προσέγγιση των προσφυγικών ροών, λες και είναι άλλης κατηγορίας ο πρόσφυγας από τη Συρία και το Αφγανιστάν και άλλος από την Ουκρανία. Σε αυτά θα πρέπει να απαιτήσουμε τον δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με το ιδιαίτερο βάρος να πέφτει στις ισχυρές όπως η Γερμανία, η Γαλλία κλπ.

Σοβαρά προβλήματα βέβαια θα υπάρξουν και στον ενεργειακό τομέα, τα οποία θα προκύψουν σε βάθος χρόνου. Στόχος είναι η  χώρα μας να αναθεωρήσει τις υπάρχουσες ενεργειακές πηγές και να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή τη στιγμή οι ΑΠΕ συμμετέχουν στο 10% στο ενεργειακό μίγμα και θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον στο 30-40%. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή ακρίβεια και η ακρίβεια που προκύπτει εξ αιτίας της σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες , θα πρέπει με κατάλληλα μέτρα να ανακοπεί, ώστε να ανασάνει  και λίγο το λαϊκό νοικοκυριό.

Μια άμεση και στοχευμένη ενέργεια θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας και να αναστείλουμε για λίγες μέρες και για όσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ενέργειας, που σε αυτή τη φάση εκτοξεύει τα κέρδη των εταιριών σε βάρος του λαού….»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)