to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 03.03.2022

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Είστε η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων, της αδιαφάνειας, της ακινησίας στα έργα και τις μεταφορές και της μονταζιέρας

«Το σχέδιο νόμου του υπ. Υποδομών αποτελεί ντροπή για μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή», σχολίασε ο Χρ. Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ


Κύρια σημεία ομιλίας τομέαρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στη συζήτηση του σχεδίου νόμου: «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών»:

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ, ΞΑΝΘΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΑ - ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙAΣ

Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, λέγοντας ότι το μυαλό μας είναι στα προσφυγόπουλα, στα παιδάκια, στο δράμα του ουκρανικού λαού που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, όπως - σε αντίθεση με τη ΝΔ - ήταν πάντα με όλα τα προσφυγόπουλα, είτε είναι ξανθά είτε μελαχρινά. Είναι χρέος του λαού μας να σταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι ο δικός μας λαός ξέρει τι είναι προσφυγιά, έχει μεγαλώσει σε αυτή και η συντηρητική παράταξη έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό. Ένα προσφυγόπουλο που σίγουρα εσείς δεν τιμήσατε ήταν αυτό που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, στη Κω, μαζί με το δημοσιογράφο, τον δικηγόρο που ήρθαν σε επαφή μαζί του, εκείνου που είχε δημοσιεύσει η Le Monde μια ζωγραφιά του. Και το λέω αυτό γιατί τώρα φαίνεται το πόσο ψεύτικα είναι τα δάκρυα σας για αυτά τα προσφυγόπουλα. Είναι άλλοι οι στόχοι σας. Θα τα πούμε εν καιρώ και θα δουν όλοι τις δραματικές συνέπειες της πολιτικής σας και των αποφάσεών σας.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Και βέβαια, θα ήθελα να δηλώσω και εγώ ότι δεν θα σβήσουν οι μνήμες μας για το σύντροφο, Δημήτρη Τσοβόλα, για αυτά που προσέφερε στη χώρα, κυρίως για το πολιτικό μήνυμα που έστειλε, που δεν ήταν συμβατό με την καθεστηκυία τάξη της εποχής και με το οικονομικό σύστημα, όπως και για τη Μαριέττα Γιαννάκου, έναν σπάνιο άνθρωπο και κοινοβουλευτικό. Δεν θα τους ξεχάσουμε.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Σήμερα, έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί ντροπή για μία χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή. Και βέβαια αποτελεί ντροπή και για τα κοινοβουλευτικά μας γιατί εμπεριέχει πέντε, έξι (έχουμε χάσει το μέτρημα) νομοσχέδια μέσω τροπολογιών. Του Εσωτερικών, της Ενέργειας, του ΟΑΣΘ. Είναι τέτοιοι, δε, οι κανόνες της δήθεν καλής νομοθέτησης που επαγγελλόταν η Νέα Δημοκρατία με το επιτελικό της κράτος που έχουν φέρει όσες τροπολογίες δήθεν μας κατηγορούσαν ότι είχαμε φέρει για τις δημόσιες συμβάσεις, σε νομοτεχνικές μόνο σε αυτή τη συνεδρίαση.

Μας εγκαλούσε ο κύριος Καραμανλής όταν φέρναμε τροπολογίες για τον 4412 που δεν ήταν για τα έργα ή γιατί ήταν ως εκκρεμότητα από την κυβέρνηση Σαμαρά. Και τώρα έρχεται και αναιρεί τον δικό του νόμο, του Μαρτίου του 2021. Δεν φτάνει που τα έχει κάνει μπάχαλο εκεί, δεν φτάνει που σύρεται όλος ο τεχνικός κόσμος στα δικαστήρια και έχουν βγει οι αποφάσεις, τώρα ήρθε να νομιμοποιήσει το μπάχαλο μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου και να το επεκτείνει. Και στο ίδιο σ/ν, μία από τις τροπολογίες που ήρθαν - και εκεί είναι η μεγάλη αντίφαση της σημερινής συνεδρίασης - είναι η τροπολογία που έφερε ο κύριος Γεωργιάδης. Που δεν είναι προφανώς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως προπαγανδιστικά θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πει, είναι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης είναι το τεράστιο κύμα της ακρίβειας που το άφησε να θεριέψει, που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που απειλεί τη ζωή κάθε νοικοκυριού, κάθε πολίτη, που δεν φτάνει να βγάλει πλέον ούτε το 10ήμερο, όχι το 15νθήμερο. Σας λέγαμε από τον Σεπτέμβρη να λάβετε μέτρα και λέγατε ότι είναι μια προσωρινή κρίση με τις αυξήσεις. Η διάταξη, δυστυχώς, είναι ελλιπής όπως και η απάντηση που μας έδωσε ο υπουργός. Καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν μπορεί η δομή που έχει η γενική γραμματεία καταναλωτή να ελέγξει τα τεράστια λογιστήρια και το νομικό οπλοστάσιο που έχουν οι μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα στα καύσιμα αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια συγκράτησης της αισχροκέρδειας τονίζοντας σας ότι το κάνουμε έστω και για την κατ' ελάχιστο προσπάθεια που κάνετε να συγκρατηθούν οι τιμές λόγω της αισχροκέρδειας. Αλλά το κύμα αυξήσεων δεν έχει να κάνει με την αισχροκέρδεια, αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης. Έχει να κάνει με τις δικές ελλείψεις, με τις δικές σας ευθύνες, που δεν λάβατε κανένα μέτρο μέχρι τώρα, το παραμικρό μέτρο και εμμένουμε στις προτάσεις μας για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, για διαγραφή του ιδιωτικού πανδημικού χρέους, για την παρέμβαση μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ την οποία χαρίσατε και ζούμε τις συνέπειες, για αύξηση του κατώτατου μισθού προφανώς (που θα την κάνετε, όταν την κάνετε).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ - ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΝΕ

Την ίδια στιγμή συζητάμε ένα νομοσχέδιο σπατάλης, αδιαφάνειας. Σπατάλης που έχει αποδειχθεί από τη δική σας νομοθεσία, κύριε Καραμανλή. Από τις απευθείας αναθέσεις που προβλέψατε τον Μάρτιο του 2021. Πάνω από 7 δισ. απευθείας αναθέσεις έχετε κάνει ως κυβέρνηση. Ο μεταρρυθμιστικός σας οίστρος έχει φτάσει τα πέρατα του κόσμου. Είναι τόσο ξακουστός, πλέον, είναι τέτοια η φήμη σας που, παρά το γενικότερο κλίμα για την άμβλυνση των βαριών ευρωπαϊκών διαδικασιών λόγω της πανδημίας, δεν έχετε πάρει ακόμη τη δεύτερη δόση από το ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν έχει έρθει η δεύτερη δόση; Πείτε μας. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή επιτροπή; Γιατί φέτος δεν πληρώσατε ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο σε όλη την Ελλάδα; Γιατί; Έχουν αρχίσει τα καμπανάκια στις Βρυξέλλες και χτυπάνε. Το ξέρετε καλά. Θα τα ακούσετε και εδώ σε λίγο.

ΣΕ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΜΟΙΡΑΣΕΙ 7 ΔΙΣ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ - ΤΟ ΚΗΔΜΗΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2019!

Και βέβαια δεν υπάρχει χειρότερο για τους υπουργούς από το να έρχονται οι εργολήπτες στην επιτροπή και να λέει το εξής, το διαβάζω από μέσα, για να μην αλλάξω ούτε λέξη: "Εμείς, λοιπόν, είπαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν ζητήθηκε η γνώμη μας, να κοιτάξετε τη συμπαιγνία όχι μεταξύ των εργολάβων η οποία είναι πλέον ουσιαστικά αδύνατη γιατί κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να βρεθείς κατηγορούμενος με πολύ απλούς τρόπους αλλά τη συμπαιγνία αναθετουσών αρχών και κάποιων εργολάβων". Και αυτό δείχνει τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το τι κάνετε 2,5 χρόνια. Είστε 2.5 χρόνια κυβέρνηση αν δεν το έχετε καταλάβει. Μας λέτε τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ πιο παλιά, ο Σαμαράς, τι έχετε κάνει 2,5 χρόνια δεν μας λέτε εκτός από τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεις. Και ρωτάτε διάφορα και λέτε και διάφορα αλλά ζητάτε από τον κόσμο και από εμάς να μην πιστεύουμε στα μάτια μας και να πιστεύουμε στην προπαγάνδα σας. Είστε η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων, της αδιαφάνειας, της ακινησίας στα έργα και τις μεταφορές, των ψεμάτων, της μονταζιέρας, της προπαγάνδας, είστε τρία χρόνια κυβέρνηση και ακούστε τι έχετε κάνει. Το ΚΗΜΔΗΣ σταμάτησε τον Ιούνιο του 2019. Η κυβέρνηση της διαφάνειας δήθεν και του ηλεκτρονικού τρόπου λειτουργίας. Το ΚΗΜΔΗΣ λοιπόν έχει να ενημερωθεί από τον Ιούνιο του 2019. Η κυβέρνηση της διαφάνειας. Καλά δεν ντρέπεστε; Ούτε τις αναθέσεις δεν έχετε αναρτήσει; Ούτε τις απευθείας αναθέσεις;

Στο προηγούμενο νομοσχέδιο, τον Μάρτιο του 2021, καταργήσατε το ηλεκτρονικό σύστημα για τις απευθείας αναθέσεις. Με ποια δέσμευση και πρόβλεψη; Οτι το περιορίζετε στο 10% του προϋπολογισμού κάθε φορέα. Ποιοι είναι οι φορείς που έχουν καλύψει το 10% κύριε Καραμανλή αφού έχετε τον εποπτικό ρόλο; Σε ποιους δήμους, σε ποιες περιφέρειες, σε ποιους οργανισμούς; Δεν έχετε να μας απαντήσετε τίποτα αφού τα έχετε καταργήσει όλα. Και έρχεστε σε αυτό το σχέδιο νόμου και καταργείται και το 10%. Δηλαδή όλος ο προϋπολογισμός ενός φορέα να μπορεί να δίνεται με απευθείας αναθέσεις.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ

Και για να δούμε ποιος εξυπηρέτησε και ποιος εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τους μεγάλους εργολήπτες, υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα. Αν λοιπόν ήταν τόσο καλές οι σχέσεις με τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες και δεν τους κόβαμε 1 δισ. από το μετρό της Θεσσαλονίκης και πάνω από 1 δισ. 200 εκ από τους αυτοκινητόδρομους γιατί επιχείρησαν αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού, 15 ημέρες πριν τις εκλογές; Γιατί δεν κάναμε κι εμείς απευθείας αναθέσεις όπως κάνετε εσείς σε εκατοντάδες εκατομμύρια; Με πρόχειρη διαδικασία και μη δημοσιευμένη κιόλας. Μας κατηγορούσατε για τις υψηλές εκπτώσεις. Για να δούμε λοιπόν πως αντιμετωπίζετε τα προβλήματα τώρα του ανταγωνισμού που θα έρθουν οι Βρυξέλλες να κάνουν ένα έλεγχο. Την ίδια ημέρα λοιπόν, επέκταση λεωφόρου Κύμης, 6% έκπτωση. Παράκαμψη Χαλκίδας, 7,6% έκπτωση.

Αγιος Νικόλαος-Νεάπολη δεν βρήκαμε έκπτωση, αν είναι πάνω από 7-8% να μας στείλετε γράμμα. Και με την ευκαιρία έχετε πάρει έγκριση ότι αυτό το έργο θα γίνει ως αυτοκινητόδρομος; Ή βγάλατε το διαγωνισμό έτσι πάλι και δεν έχετε κάνει ούτε φάκελο μεγάλου έργου και θα κάνετε μονοπάτι στην Κρήτη; Και έρχεται ο κύριος Αυγενάκης και ρωτάει τι έχουμε με την Κρήτη. Τίποτα.. Την αγαπάμε περισσότερο από εσάς και μας αγαπάει και περισσότερο από εσάς όπως έχετε δει. Γιατί δεν δουλέψαμε τους Κρητικούς. Γιατί τους παραδώσαμε έργα που ήταν 20 χρόνια κολλημένα. Και γιατί εμείς δεν πήγαμε ακόμη και τα ποσά των τοπικών καταστροφών, μπας και δουλέψει κάνας εργολάβος τοπικός να τα δώσουμε στις 7ης τάξης εταιρείες με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Αυτή είναι η αγάπη στην Κρήτη, όχι τα ταξίματα που δεν γίνονται ποτέ.

Fly over. Και εδώ θα μας πείτε την έκπτωση. Για να δούμε τι εκπτώσεις και τι ανταγωνισμός υπάρχει στις μεγάλες εταιρείες. Ακόμη και τις προγραμματικές των δήμων για τις φυσικές καταστροφές του 2018, προχωρήσατε σε ανάθεση σε εργοληπτικές εταιρείες 7ης. Ακόμη και τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, μαζέψατε τέσσερις νομούς μαζί και κάνατε πρόχειρο διαγωνισμό με 5% έκπτωση. Και μας λέτε ποιος εξυπηρετεί τις μεγάλες εταιρείες;

Σε έργο 35 εκ. στον Ισθμό της Κορίνθου πάλι σε 7ης; 6ης δεν έχει; 5ης δεν έχει; Αν δεν μπορεί να το κάνει μία εταιρεία, να τη βγάλετε από το μητρώο δημοσίων έργων. Όχι να δίνετε αποζημιώσεις. Μισό δισ. είναι η επίπτωση στο Πατρών-Πύργου που μιλάτε κύριε Καραμανλή. Μισό δισ παραπάνω και το φέρατε με τροπολογία εδώ πέρα. Δεν έχετε απαντήσει σε μία ερώτηση, δεν έχετε φέρει τα έγγραφα και μιλάτε από πάνω. Με βραδινές τροπολογίες τα έργα...

ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

Πάμε και στις ιδιαίτερες διατάξεις που έχετε σήμερα. ΟΑΣΘ, τροπολογία. Αρθρο 5, κύριε Καραγιάννη. Παράταση προθεσμίας ανάθεσης συμβάσεων προμήθειας αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης λόγω κορωνοϊού. Και τι έχετε μέσα; "Να προβαίνουν στην ανάθεση συμβάσεων προσφυγής του άρθρου 269, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αλίμονο, με σκοπό την προμήθεια συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα, των πάσης φύσεως μέσων εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου. Δηλαδή, δεν φτάνει που ακύρωσαν τον διαγωνισμό, δεν φτάνει που πήγαν και νοίκιασαν λεωφορεία εκτός προδιαγραφών, έχουν βρει και τον ανάδοχο για να βάλει τη συσκευή. Δεν μας λέτε και το όνομα; Πλυντήριο την έχετε κάνει τη Βουλή. Δεν μας λέτε και το όνομα που θα καθαρίζει τον αέρα γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα στα λεωφορεία που πήρατε;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρότυπες προτάσεις. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα και χώρα του δυτικού κόσμου που να εφαρμόζονται οι πρότυπες προτάσεις, είναι ο οίστρος ο μεταρρυθμιστικός εδώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι έρεισμα έχει αυτή η φαεινή ιδέα με τις πρότυπες προτάσεις; Η δεν μας έφεραν εμάς οι μεγαλοεργολάβοι την ίδια πρόταση που μας φέρνετε σήμερα στη βουλή; Μας την έφεραν και εμάς. Και είδαμε τι γίνεται και δεν την φέραμε στη Βουλή. Και είπε και η ΕΑΑΔΗΣΥ που λέτε ότι τη σέβεστε. Δεν ρωτήσατε την ΕΑΑΔΗΣΥ για τις πρότυπες προτάσεις πριν φέρετε το σχέδιο νόμου; Απορώ. Δεν είναι η κυρία Θάνου στην επιτροπή ανταγωνισμού, πλέον. Εσείς βάλατε τη διοίκηση. Δεν σας τα είπαν αυτά πριν φέρετε το νόμο; Που είσαστε άριστοι... Δεν σας τα είπαν, ε; Ηταν Κίντερ έκπληξη στη Βουλή. Σας το είχαν έκπληξη εδώ πέρα να σας αιφνιδιάσουν. Και πόσο σέβεστε τις ανεξάρτητες αρχές κύριε Καραμανλή όταν δεν κάνετε αυτά που σας λένε αλλά την ίδια στιγμή φέρνετε νομοσχέδιο ως κυβέρνηση που συγχωνεύετε την ΕΑΑΔΗΣΥ με την επιτροπή προδικαστικών προσφυγών; Τι σεβασμός ευλαβικός είναι αυτός... Για να τις ελέγξετε και αυτές. Έχετε φτάσει όμως σε τέτοιο σημείο που ούτε και αυτές που υπάρχουν και εκεί που εσείς βάλατε τις διοικήσεις, να μην μπορούν πλέον οι άνθρωποι να καλύψουν αυτά που φέρνετε εδώ μέσα. Γιατί στις εξαιρέσεις αφήνετε τις προδιαγραφές ως εξαίρεση; Γιατί δίνετε τη δυνατότητα να στήνονται προμήθειες και έργα; Γιατί; Γιατί έχετε την εξαίρεση για οκτώ μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου να μπορεί να ενταχθεί έργο υποδομής ως πρότυπη πρόταση χωρίς να έχει καμία πολυπλοκότητα και καινοτομία; Θα βάλετε και τα λεωφορεία για τα οποία δεν κάνατε διαγωνισμό ποτέ σε αυτή τη διάταξη, στις πρότυπες προτάσεις; Μας λέτε για το ταμείο Ανάκαμψης. Δεν ξέρετε ότι τα έργα που είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν επίσης βαρύ πλαίσιο ελέγχου όπως έχουν και τα συγχρηματοδοτούμενα του ΕΣΠΑ; Δεν το ξέρετε;

Οι πρότυπες προτάσεις, λοιπόν, έχουν κόστος. Ακόμη και για τα 200 εκ. που βάζετε ως πλαφόν πρέπει να βρεθεί κάποιος που να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που εσείς τις κοστολογείτε στο 3%, δηλαδή στα 6 εκ. Και αυτό εγείρει αποζημιώσεις και δεν το έχετε προβλέψει κύριε Καραγιάννη. Αν δώσετε εσείς την έγκριση, γιατί εσείς θα τη δώσετε, δεν θα τη δώσουν οι 2 υπηρεσιακοί που έχετε στην επιτροπή και αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημόσια διοίκηση να κάνετε επιτροπές που θα μετέχει ο ίδιος ο υπουργός με τους υπηρεσιακούς, αυτή είναι η αντίληψή σας για το τι είναι κράτος και πως λειτουργεί. Από την στιγμή που θα δώσετε έγκριση, εγείρονται αιτήματα αποζημιώσεων. Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου. Είναι απευθείας ανάθεση μελέτης με προϋπολογισμό 3% στους μελετητές, χωρίς να έχετε κανενός είδους αναφορά ούτε στα μητρώα ούτε οπουδήποτε αλλού. Και αφού είναι τόσο ωραίο σύστημα γιατί βάζετε το πλαφόν των 200 εκ; Γιατί δεν το βάζετε και στην τοπική αυτοδιοίκηση; Και στο 1 εκ. Γιατί; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον κύριο Πατούλη. Στους δημάρχους που έχετε; Εσείς πηγαίνετε με τον κύριο Πατούλη και διαφημίζετε το έργο της κυβέρνησης.

Για τα υπόλοιπα που έχετε στη νομοτεχνική για βελτιώσεις, νομίζω ότι είναι για τα μάτια του κόσμου δυστυχώς.

Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ - ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Είστε σε πανικό, κύριοι της ΝΔ, και το ξέρει όλος ο κόσμος αυτό. Και αυτοί ακόμη που σας στήριξαν και όσοι περίμεναν από εσάς, τα μέλη της κοινοπραξίας που συγκροτήσατε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, πλέον δεν σας εμπιστεύονται. Θέλετε να τους δείξετε ότι δήθεν μπορείτε να ικανοποιήσετε αυτά που τους έχετε τάξει και δεν τους έχετε δώσει, 2.5 χρόνια τώρα, ότι έχετε το θεσμικό πλαίσιο να κατευθύνετε συγκεκριμένα έργα σε συγκεκριμένους αναδόχους. Αυτό θέλετε να κάνετε με το σημερινό σχέδιο νόμου. Γνωρίζουν όλοι όμως ότι είστε τόσο ανεπαρκείς στις υποδομές που ούτε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε. 2,5 χρόνια ακινησίας, 2,5 χρόνια προπαγάνδας. Φύγετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, να πάρει μια ανάσα η χώρα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και σε όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)