to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 03.03.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αγνοεί τους κατοίκους ως προς την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

«Εμείς δηλώνουμε παρόντες στο πλευρό των κατοίκων»


Η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη:

Το ιδιαίτερα σημαντικό  έργο επέκτασης και σύνδεσης της λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο ερήμην των  απόψεων των κατοίκων και του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.  Δυστυχώς, από τις απαντήσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που του απευθύναμε τον περασμένο Ιανουάριο, προκύπτει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δεσμευτεί για την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματός τους. Ενόψει της οριστικοποίησης των σχετικών μελετών του έργου, οι κάτοικοι και ο Δήμος έχουν θέσει μια σειρά από ζητήματα με αιχμή: την επέκταση του μεγέθους της υπόγειας σήραγγας. Το χρονοδιάγραμμα των απαλλοτριώσεων. Τον σχεδιασμό υλοποίησης αντισταθμιστικών έργων  δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα στο σκεπαστό τμήμα της Λ. Κύμης. Τη διαδικασία ενσωμάτωσης των αναγκαίων τροποποιήσεων στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Απέναντι σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για το έργο, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επέλεξε να απαντήσει με την απλή διαβίβαση δύο υπηρεσιακών εγγράφων. Από αυτά μάθαμε ότι: υλοποιείται σύμβαση κτηματολογικής μελέτης για την αποζημίωση των ιδιοκτησιών εντός της ζώνης κάλυψης και για τα τυχόν συμπληρωματικά/διορθωτικά κτηματολόγια που θα απαιτηθούν από τις μελέτες. Τυχόν αιτήματα του Δήμου Ηρακλείου που θα υιοθετηθούν, θα περιληφθούν στις μελέτες του αναδόχου για την κατασκευή του έργου.  Σχεδιασμός για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων στο σκεπαστό τμήμα της Λ. Κύμης δεν υφίσταται κι ούτε θα υπάρξει, αν υπάρξει, πριν ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες. Τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις που θα περιληφθούν στις οριστικές μελέτες θα ενσωματωθούν στο συμβατικό αντικείμενο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Οι αόριστες αναφορές σε «όποια αιτήματα του Δήμου υιοθετηθούν» προφανώς και δεν απαντούν, ειδικά στο μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης της υπόγειας σήραγγας προκειμένου να μην διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η ποιότητα ζωής των πολιτών. Ακόμα και για τα αντισταθμιστικά έργα δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα στο σκεπαστό τμήμα της Λ. Κύμης, το θέμα παραπέμπεται σε μελλοντικό σχεδιασμό. Δεν απαντήθηκε ούτε το ερώτημα για το ακριβές στάδιο που βρίσκονται οι απαλλοτριώσεις και το χρονοδιάγραμμά τους.

Η επέκταση της Λ. Κύμης δεν είναι ένα μικρό έργο ή κάτι προσωρινό που αύριο μπορεί να αλλάξει, αντιθέτως είναι ένα έργο μακράς πνοής που θα επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων πολιτών. Μπορεί να διευκολύνει τις μεταφορές, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειες στην ποιότητα ζωής των περιοίκων. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η διαβούλευση και η σύμπνοια με τους κατοίκους της περιοχής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο αρμόδιος υπουργός δείχνει να μην τα κατανοεί όλα αυτά.

Εμείς δηλώνουμε παρόντες στο πλευρό των κατοίκων. Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο, κατ’ αρχάς για να ενημερώσει πλήρως και αναλυτικά για όλες τις λεπτομέρειες σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου, αλλά και για να διαβουλευτεί ουσιαστικά με τον Δήμο και τους κατοίκους σχετικά με τα δίκαια αιτήματά τους.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)