to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 01.03.2022

Διεθνή

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Υιοθετήθηκαν 5 τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς, τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης


Με συντριπτική πλειοψηφία (637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση». Ζητά, επίσης, από τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της.

«Όχι στον πολεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη!», το μήνυμα που στέλνει με αφορμή την ψηφοφορία ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης: 

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την ΕΕ, ωστόσο ζητούν να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί τα κράτη-μέλη να παράσχουν ταχύτερα στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει την ατομική και συλλογική νόμιμη άμυνα. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Ουκρανία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επίθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ΕΕ να εφαρμόσει την «οδηγία για την προσωρινή προστασία», σύμφωνα με την οποία όλοι οι Ουκρανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε διεθνή προστασία. Η ευθύνη για την υποδοχή των προσφύγων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να παράσχουν περαιτέρω επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις - εταίρους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)