to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δείγμα γραφής στην Ουκρανία: Κυβερνοεπιθέσεις, το νέο όπλο στις αναμετρήσεις μεταξύ κρατών

«Όσο πιο συνδεδεμένοι (στο Διαδίκτυο), τόσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι, οι δε επιθέσεις γίνονται όλο και εξελιγμένες και αποτελεσματικές»


Έχουν περάσει λιγότεροι από δώδεκα μήνες από την ημέρα που ο μακαρίτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντάβιντε Σασσόλι έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για όλη την Ευρώπη: "Είμαστε ευάλωτοι. Δεχόμαστε καθημερινά πολύ σκληρές επιθέσεις από ξένες οντότητες, αυτόνομες ή κυβερνητικές", έλεγε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης για την κυβερνοασφάλεια. "Όσο πιο συνδεδεμένοι (στο Διαδίκτυο), τόσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι, οι δε επιθέσεις γίνονται όλο και εξελιγμένες και αποτελεσματικές, ενίοτε σπρωγμένες από την κατασκοπία ή από οικονομικά συμφέροντα". Τράπεζες, συγκοινωνίες, νοσοκομεία, δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, θεωρούνται οι προνομιακοί στόχοι του νέου κυβερνοπολέμου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διεθνή Τύπο, τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στον Μπάιντεν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Cyber Command, NSA) ως αντίμετρα στη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος επιφυλλάσσεται, διότι, όπως εξήγησε αξιωματούχος στο NBC, "ό,τι κάνουμε εμείς σε αυτούς, μπορούν να το κάνουν και αυτοί σε μας"...

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και συντονισμού έναντι των κυβερνοεπιθέσεων -της νέας μορφής πολέμου, που έδειξε τα δόντια της παραλύοντας κυβερνητικές δομές και τράπεζες στην Ουκρανία, πριν τη ρωσική εισβολή- είχαν ανακοινώσει εδώ και καιρό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Ωστόσο, ο βαθμός ετοιμότητας, τουλάχιστον στην Ευρώπη, δεν κρίνεται ικανοποιητικός, κρίνοντας από όσα έχει δηλώσει δημόσια ο Ευγένιος Κασπέρσκι, επικεφαλής της ομώνυμης και ιδιαίτερα σημαντικής εταιρείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Μαθηματικός και επιστήμονας πληροφορικής, σπούδασε στο κρατικό ρωσικό Ινστιτούτο Κρυπτογραφίας, Τηλεπικοινωνιών και Επιστήμης των Υπολογιστών, που χρηματοδοτείτο από την KGB, ο Κασπέρσκι ξέρει για τι πράγμα μιλάει όταν χρησιμοποιεί όρους όπως "κυβερνοπόλεμος" και "κυβερνοτρομοκρατία" και προειδοποιεί ότι "στην Ευρώπη έχετε μια σειρά από κανονισμούς για την προστασία νευραλγικών υποδομών των χωρών - μελών και πολύ προχωρημένα σχέδια άμυνας και διαχείρισης δεδομένων. Κρίμα, όμως, που δεν έχετε αρκετούς μηχανικούς υπολογιστών για να τα εφαρμόσετε", συμπλήρωνε σε ευρωπαϊκή συνάντηση, προσθέτοντας πως, αντιθέτως, Ρωσία και Κίνα "ξεφουρνίζουν συνεχώς τεχνικό δυναμικό από τα πανεπιστήμιά τους"...

Καθώς ο κυβερνοπόλεμος είναι ήδη εδώ, στα υψηλά κλιμάκια των ΗΠΑ διερευνούν τη διεθνή νομιμότητα επιθέσεων που μπλοκάρουν προσωρινά, χωρίς να καταστρέφουν, υποδομές ξένης χώρας. Το πρόβλημά τους παραμένει ότι η κυβερνοεπίθεση είναι υπόθεση πιο εύκολη από την κυβερνοάμυνα. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι της Ιταλίας εισηγούνται να θεωρηθεί κυβερνοτρομοκρατία κάθε κυβερνοεπίθεση, εκτιμώντας ότι υπάρχει ήδη ένα κακόβουλο λογισμικό έτοιμο να δράσει εναντίον τους, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν "χώρα - στόχο". Την ίδια ώρα, η Ουκρανία καλούσε τους εγχώριους χάκερ "να υπερασπιστούν τη χώρα με κάθε μέσο".

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)