to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 25.02.2022

Πολιτική

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το Ειδικό Δικαστήριο, το ΔΗΚΚΙ και η επιστροφή στη δικηγορία - Τι είχε πει για το «Τσοβόλα δωσ' τα όλα»


Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοβόλας, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στην συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989.

Το Μάιο του 1991 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Ιδιαίτερα μαχητικός στη διάρκεια της δίκης, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το ΔΗΚΚΙ μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, ενώ το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30-10-2004. Από τότε επέστρεψε στη δικηγορία, ενώ βρισκόταν πάντοτε στο προοδευτικό στρατόπεδο.

Από τις τελευταίες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν αυτή της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, της οποίας ήταν συνήγορος στη δίωξή της για το σκάνδαλο Novartis.

Με το σκάνδαλο Novartis είχε ασχοληθεί άλλωστε και ως συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τι είχε πει για το περιβόητο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε συνδεθεί έντονα με την περιβόητη φράση «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τα έδωσε όλα» και πως επρόκειτο για ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε σχέση με την οικονομία.

«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο One TV το 2019.

«Είχα πει με όποιον συντονιστή θέλει η ΝΔ, με όποιον δημοσιογράφο, σε όποιο κανάλι, εγώ να έρθω με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Και ποτέ δεν πήρα απάντηση, ούτε θέλουν ποτέ. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχω, όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα κατά 4 μονάδες τις δαπάνες» είχε τονίσει ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Υπενθύμισε δε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα ευφυολόγημα. «Γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρ' ότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα το μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;» είχε αναφέρει.

Αντιδράσεις στη Βουλή

Την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσοβόλα, εξέφρασαν από το βήμα της βουλής, βουλευτές των κομμάτων τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

«Μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ο θάνατος του Δημήτρη Τσοβόλα και είναι μια απώλεια για τη χώρα και τη δημοκρατία. Προσέφερε πολλά στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπηρετώντας την πατρίδα», τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

«Είναι βαθύτατη η θλίψη για το θάνατο του Ηπειρώτη Δημήτρη Τσοβόλα. Από όλους τους δημόσιους χώρους που πέρασε τίμησε ιδιαίτερα την πατρίδα του και την Ήπειρο. Κατάφερε πολλά. Ξεκινώντας φτωχός από το χωριό του μεγαλούργησε στην Αθήνα. Καλό του ταξίδι και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παράδειγμα συνέπειας και προσωπικής ακεραιότητας

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Δ. Τσοβόλα

Αφοσιωμένος στους απλούς ανθρώπους και την κοινωνική δικαιοσύνη, ο Δημήτρης Τσοβόλας στρατεύτηκε από τα νεανικά του χρόνια στην προοδευτική παράταξη και έμεινε πιστός σ’ αυτή σε όλη τη ζωή του. Βαθιά δημοκρατικός και λαϊκός, υπερασπίστηκε από τη θέση του βουλευτή, του υπουργού, του μαχόμενου δικηγόρου, τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, και αντιμετώπισε για το λόγο αυτό συκοφαντικές επιθέσεις και διώξεις, χωρίς να κάνει πίσω. 

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου και ιδρυτής του ΔΗΚΚΙ, αποτέλεσε παράδειγμα συνέπειας και προσωπικής ακεραιότητας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Αλέξης Τσίπρας: Αντλούσε αξία από τη σχέση του με το λαό όχι από τα αξιώματα

 Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό - Notospress.gr

Ο Δημήτρης Τσοβόλας υπήρξε ένας σπάνιος πολιτικός γιατί αντλούσε αξία από τη σχέση του με το λαό και όχι με τα αξιώματα.

Κράτησε πάντα ψηλά τη σημαία της Δημοκρατικής Παράταξης και με σεμνότητα στάθηκε σε όλη του ζωή συνεπής με τις ιδέες του, μαχητής στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με καταγωγή από τα φτωχικά, αλλά περήφανα Τζουμέρκα, υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως βουλευτής, υπουργός, και μαχόμενος δικηγόρος, τη δημοκρατία την πρόοδο και τους απλούς ανθρώπους.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς του ανθρώπους.

ΔΣΑ: Ακούραστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ | Liberal.gr

Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διαπρεπούς συναδέλφου Δημήτρη Τσοβόλα. Ο εκλιπών είχε πολυετή και ευδόκιμη δικηγορική δράση. Υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διετέλεσε εξέχον μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Συλλόγου μας. Το στίγμα του θα παραμείνει ανεξίτηλο στην ποινική δικηγορία, που με συνέπεια υπηρέτησε. Ο δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας καθ' όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος τις δημοκρατικές αρχές και αγωνίστηκε για την καθιέρωση και εμπέδωση των δημοκρατικών ελευθεριών στην πατρίδα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του

ΚΙΝΑΛ: Με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στο πλευρό των αδύναμων

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα και τα του συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζει σε ανακοίνωσή του το το Κίνημα Αλλαγής.

 Ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού

«Με θλίψη, αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή και υπουργό, Δημήτρη Τσοβόλα.

Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην ιστορική νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης και του Ελληνικού λαού το 1981.

Πάντοτε ευγενής και ανθρώπινος, έδινε αγώνες με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στο πλευρό των αδύναμων.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Το ΚΚΕ για τον Δ. Τσοβόλα

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Aftodioikisi.gr

Για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα, ενός πολιτικού και δικηγόρου με συνέπεια στις ιδέες του, το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Οικολόγοι Πράσινοι: Τεράστιο κενό η απώλεια του Δ. Τσοβόλα

Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα, ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Μάχιμος δικηγόρος ο ίδιος αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μετά το ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά-Καλκάνη έχασε τη βουλευτική του έδρα, ενώ του απονεμήθηκε χάρη μετά το 1993. Ο ίδιος πάντα δυναμικός ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ από το οποίο αποχώρησε το 2004, οπότε και έπαψε να ασχολείται με την πολιτική. Η απώλειά του αφήνει ένα τεράστιο κενό στους οικείους του, στους οποίους εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Δήλωση της 'Ολγας Γεροβασίλη για την απώλεια του Δημήτρη Τσοβόλα

 «Απαραίτητη η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ»

Συγκλονισμένη από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Τσοβόλα σήμερα.

Εμβληματική προσωπικότητα, άφησε το στίγμα του στην πολιτική και στον Προοδευτικό Χώρο. Οξυδερκής, διορατικός, μπροστά από την εποχή του. Μάχιμος δικηγόρος, μέχρι το τέλος στις επάλξεις, πιστός στο καθήκον και τις Αρχές του. Ανιδιοτελής, προσιτός και ανθρώπινος.

Προσέφερε πολλά στον τόπο μας, στην Άρτα και στην Ελλάδα ολόκληρη. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Αγωνιστής και συνοδοιπόρος. Σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου έγινε φτωχότερη.

Δημήτρη, θα μας λείψεις.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στη Ρένα, τα παιδιά του, τους φίλους και τους συντρόφους του.

Δήλωση του Βουλευτή Δυτικής Αττικής Γ. Τσίπρα, για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν ένας έντιμος πολιτικός από τα Τζουμέρκα, ένας αγωνιστής με λαϊκή καταγωγή από αριστερή, αγροτική οικογένεια, για την οποία ήταν περήφανος. Τις επιλογές του τις πλήρωσε και δέχτηκε το μένος της διαπλοκής την περίοδο Σημίτη. Σε αντίθεση με αρκετούς πρώην που αγνοούμε πώς ακριβώς βιοπορίστηκαν μετά την υπουργική τους θητεία, ο ίδιος επέστρεψε στο επάγγελμά του. Και πήρε θέση στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Όσοι δυσανασχετούν μέχρι και σήμερα με την πολιτική του «Τσοβόλα δώστα όλα», κατά κανόνα σιωπούν όταν τα «δώστα όλα» πηγαίνουν στη διαπλοκή και σε πολύ λίγους.

Καλό ταξίδι Δημήτρη

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)