to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 25.02.2022

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Με τα όπλα και τις οβίδες κανένας λαός και ποτέ στην Ιστορία δεν αποφάσισε ελεύθερα

«Αδύναμη (ή αδιάφορη) να αναπτύξει μια πολιτική ειρήνης και ασφάλειας εναντία στα σχέδια για μια «νέα, γεωπολιτική και ενεργειακή γεωγραφία» που διαμορφώνεται από τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία»


Η παρέμβαση της Σίας Αναγνωστοπούλου βουλευτού Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον Χρήστο Βεργανελάκη:

Αυτό που απευχόμασταν ήδη ξεκίνησε. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι γεγονός, ένα δραματικό γεγονός που δυναμιτίζει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος Πούτιν, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, έκανε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, που προσπαθεί να την «νομιμοποιήσει» στο όνομα του ουκρανικού λαού («η Ρωσία δεν έχει στόχο την κατοχή. Οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν ελεύθερα ποιοι θα τους κυβερνούν»).

Με τα όπλα και τις οβίδες κανένας λαός και ποτέ στην Ιστορία δεν αποφάσισε ελεύθερα. Αυτή η εισβολή, αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ιμπεριαλιστικής έμπνευσης (όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, αλλά και πιο παλιά) με θύματα πάντα τον άμαχο πληθυσμό. Με πόνο, θάνατο, προσφυγιά και φτώχεια. Και όλα αυτά γίνονται στην καρδιά μιας Ευρώπης, αδύναμης να διατηρήσει την ειρήνη στο έδαφός της.

Αδύναμη (ή αδιάφορη) να αναπτύξει μια πολιτική ειρήνης και ασφάλειας εναντία στα σχέδια για μια «νέα, γεωπολιτική και ενεργειακή γεωγραφία» που διαμορφώνεται από τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Η χώρα μας δεν είναι μακριά από την Ουκρανία. Δεν αναφέρομαι μόνο στις ορατές επιπτώσεις στην παγκόσμια κυκλοφορία του φυσικού αερίου, αλλά και ευρύτερα στη γεωπολιτική ισορροπία που μας αφορά άμεσα. Στο πνεύμα αυτό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι θέλουμε την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων και διακρατικών περιπλοκών. Αυτή είναι η δύναμή μας.

Και τώρα που η ειρήνη δοκιμάζεται, που οι ηγεσίες παίζουν με την τύχη των λαών, είναι η κρίσιμη στιγμή να ακουστεί η φωνή των λαών της Ευρώπης.

Να σταματήσει η εισβολή και να επανέλθει στο προσκήνιο η ειρηνευτική πρωτοβουλία. Είναι η κρίσιμη στιγμή για ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί με κανέναν τρόπο (αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα) στον πόλεμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)