to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 07.09.2013

Πολιτική

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας

Με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας, Πάμπλο Σέζαρ Γκρουξ Κανέδο, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.


 Ο βολιβιανός υπουργός, συμμετείχε χθες σε εκδήλωση του SOSτε το Νερό, στην οποία μετέφερε την εμπειρία του λαού της χώρας του εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Όπως ανέφερε ο Πέμπλο Κανέδο, ο αγώνας εκείνος έφερε την πρώτη νίκη κατά του νεοφιλελευθερισμού και ήταν η αρχή για φτάσει ο Έβο Μοράλες στην εξουσία. Στον αγώνα εκείνον, που ήταν σκληρός και είχε θύματα, συμμετείχαν όλοι, εργάτες, αγρότες, φοιτητές. Συμμετείχαν κινήματα πολιτικά και κοινωνικές οργανώσεις και επηρέασαν την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Επίσης ο υπουργός Πολιτισμών της Βολιβίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, είπε πως ο ρόλος του υπουργείου του είναι καθαρά πολιτικός, έχοντας για πρώτο στόχο να ενωθούν μέσω του πολιτισμού τους, οι περιοχές και οι κάτοικοι της χώρας. Εδώ ανέφερε και τα λόγια του προέδρου Μοράλες “πρέπει να συστηθούμε για να γνωριστούμε”. Ένας άλλος στόχος του υπουργείου είναι η αποαποικιοποίηση και η επανάκτηση της ταυτότητας των βολιβιανών. Κι όλα αυτά μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.

Embedded image permalink

Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή και αναπτύσσεται. Αυτή επιτεύχθηκε με την εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων οι οποίες είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή δίνεται μεγάλη σημασία στην κοινωνική οικονομία με ταυτόχρονη ανάπτυξη της βιομηχανίας με προτεραιότητα στην εργασία και την ασφάλεια. Κι ακόμη την παιδεία, τις συντάξεις, τις γυναίκες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, είπε πως η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Κι αυτό επειδή η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στην κυβερνητική πολιτική ανέπτυξε ένα κίνημα αντίστασης που εκφράστηκε με τις πλατείες, με απεργίες, με διαδηλώσεις. Πολιτικά η αντίδραση εκφράστηκε με τη μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές εκλογές.

Μια αλλαγή στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελέσει έναυσμα για αλλαγές και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης με άνοδο της Αριστεράς.

Η συζήτηση η οποία έγινε σε εγκάρδιο και συντροφικό κλίμα, έκλεισε με ένα venceremos (θα νικήσουμε), από τη μεριά του υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας.

Kαι το στιγμιότυπο από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ:

Φωτ.:  Δρομογράφος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)