to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραμύθια στους κάτω, ενίσχυση στους πάνω

Παραμύθια στους από κάτω, ενίσχυση των οικονομικά ισχυρών και των κρατικοδίαιτων κομματικών και αδιαφορία για τους λοιπούς


Φτάσαμε σε μέρες αποκάλυψης των μύθων. Η κυβέρνηση, αφού υποσχέθηκε τα πάντα, αναζητά τακτικές απόκρυψης των λαθών της και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Αφού υποσχέθηκε στον μικρομαγαζάτορα, τον οποίο που αποκαλούσε «επιχειρηματία», ότι θα του δώσει ατέλειωτες δυνατότητες να μεγαλώσει την επιχείρησή του, αφού μας «έπεισε» ότι ο ανταγωνισμός και η ελευθερία στην αγορά θα μείωνε τις τιμές, αφού υποσχέθηκε ότι θα επικρατήσει «νόμος και τάξη», αφού διαφήμισε το «θαυματουργό» επιτελικό κράτος (εννοώντας συγκεντρωτικό), αφού έταξε τα πάντα στους πάντες, έρχεται τώρα να περιοριστεί σε μάχες οπισθοφυλακών. Προσπαθεί εσπευσμένα να βολέψει τα δικά της παιδιά σε διευθυντικές θέσεις, όπως αυτές που θεσμοθετήθηκαν αυτές τις μέρες στον ΕΦΚΑ, με μισθούς των 8.000 ευρώ τον μήνα, αναμένει τα παχυλά χρήματα του ταμείου ανάκαμψης για να «μπουκώσει» την οικονομική εξουσία και προσπαθεί να καλύψει με τερατώδη ψέματα τη δυσάρεστη πραγματικότητα και τις ευθύνες της.

Δεν εγκαταλείπει τον στόχο της συντηρητικοποίησης της Παιδείας, ανεβάζει τις στρατιωτικές προμήθειες σε ύψη ρεκόρ με αδιαφανείς διαδικασίες, ξεκινάει την αποδυνάμωση του ΕΣΥ, ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά, ευνουχίζει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Όταν στριμώχνεται από την ακρίβεια, δίνει μερικά επιδόματα για την επιβίωση των πολύ φτωχών και παράλληλα υπνωτίζει τον απλό κόσμο με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, με εκπομπές χαμηλής ποιότητας και αστείου ατομικού ανταγωνισμού ή με ειδήσεις για τη ζωή της υψηλής κοινωνίας ή τη μόδα. Κλείνοντας έτσι το μάτι στους ταλαίπωρους ότι κι αυτοί μπορεί κάποια στιγμή να απολαύσουν τα αγαθά της μεγάλης ζωής και του lifestyle.

Ολοταχώς στον γκρεμό

Θα πει κάποιος ότι τώρα αυτά τα κόλπα τα κατάλαβε όλος ο κόσμος. Το χειρότερο όμως είναι να βλέπεις τον γκρεμό και να συνεχίζεις την πορεία με την ίδια ταχύτητα προς αυτόν.

Να προχωράς σαν υπνωτισμένος και ανήμπορος να αντιδράσεις σε μια κατάρρευση προδιαγεγραμμένη. Γιατί στην κατάρρευση προχωρά μια κοινωνία που δεν παράγει ούτε μικρά βιομηχανικά προϊόντα και που της έχουν βάλει φραγμούς στα αγροτικά, που δεν αξιοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες χιλιάδων μορφωμένων νέων, οι οποίοι τρέχουν να βρουν εργασία στο εξωτερικό, και στην οποία στερούν τα δημόσια αγαθά σαν μια βάση διατήρησης του επιπέδου διαβίωσης.

Παραμύθια στους από κάτω, ενίσχυση των οικονομικά ισχυρών και των κρατικοδίαιτων κομματικών, δημιουργία καλοπληρωμένου στρώματος διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο και αδιαφορία για τους λοιπούς.  Όπως αδιαφορία και για τους μεσαίους επιχειρηματίες, που μέχρι τώρα στήριζαν την ελληνική οικονομία και κατά βάση πείστηκαν από τους κυβερνητικούς μύθους.

Στο θέμα της περίφημης «τάξης» αρκεί κάποιος να δει το καθημερινό αστυνομικό δελτίο, με σκληρά εγκλήματα και συχνές ληστείες ακόμη και σε καλά φυλασσόμενες τράπεζες και ταχυδρομεία και να κάνει σύγκριση με παλιότερα (τα συγκριτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα).

Υπάρχει όμως ελπίδα εξόδου από αυτό τον κύκλο ψέματος και αναδιανομής του πλούτου υπέρ των οικονομικά παντοδύναμων;

Ο άνθρωπος είναι ζώο που ελπίζει. Ονειρεύεται, παλεύει, σχεδιάζει έναν κόσμο πιο ταιριαστό σ’ αυτόν. Αν μείνει μόνο στα ατομικά του όνειρα, θα χαθεί. Αν φύγει πολύ μπροστά από τους άλλους, θα φτάσει σε έρημο. Η λύση βρίσκεται στην πάλη μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερων συμφερόντων και ευτυχίας.

Ο αστικός κόσμος τον προτρέπει να προσαρμοστεί, να κοιτάζει τις ακριβές βιτρίνες, την υψηλή μόδα, τα ακριβά ποτά και αυτοκίνητα, τα ταξίδια σε εξωτικά μέρη. Να διασκεδάζει μόνο βλέποντας τη ζωή των πλούσιων και ισχυρών. Να χορτάσει μόνο με όνειρα.

Δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν όνειρα και το επιφανειακά κακό. Σκανδαλολογία και λεπτομέρειες εγκλημάτων χωρίς να μπαίνουν στους πραγματικούς λόγους κι αυτό δείχνει πόσο θέλουν να καλύψουν πραγματικά προβλήματα. Είναι πιο εύκολο να σκανδαλίσεις κάποιον, παρά να τον αλλάξεις προς το καλύτερο.

Πορεία προς το μέλλον

Και ποιος τελικά επωφελείται από την υπάρχουσα κατάσταση; Η κυβέρνηση φθείρεται, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να επωφελείται σημαντικά. Η ριζοσπαστική Δεξιά εντός και εκτός της Ν.Δ. επωφελείται περισσότερο από τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Ο συνδυασμός κοινωνικής αποσύνθεσης και οικονομικής κατάρρευσης είναι πολύ πιθανό να έχει εκρηκτικά αποτελέσματα. Η λαϊκή αγανάκτηση δεν οδηγεί αναγκαστικά σε προοδευτικές λύσεις. Εκεί οδηγούνται τα πράγματα μόνο όταν υπάρχουν προοδευτικές προτάσεις, ρεαλιστικές, οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές από τις μάζες των εργαζομένων.

Θα μπορέσει να συγκροτηθεί την κατάλληλη στιγμή ένα μέτωπο προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ή θα παραμείνει το μέτωπο της συντήρησης; Θα διατηρηθεί το γκρίζο μονοπώλιο του αποπροσανατολισμού;

Δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης ή μόνο θέμα καθημερινότητας, είναι, κύρια, θέμα πορείας προς το μέλλον. Και σ’ αυτή την πορεία ακολουθεί ο κόσμος όταν υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις σε κομβικά ζητήματα που θα αλλάξουν το μέλλον στο καλύτερο.  Έστω και αργά, αλλά σταθερά. Με πυξίδα και μέτρα.

* Ο Νίκος Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος (ε.α.)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)