to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 19.02.2022

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Βγήκε η ΚΥΑ με τα μέτρα χαλάρωσης - Αγανακτισμένοι στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Άλλο ένα ρίσκο στη γραμμή «τελευταίο μίλι» παίρνει η κυβέρνηση με την δημοσιοποίηση της ΚΥΑ των μέτρων χαλάρωσης - Άρση της απαγόρευσης ορθίων στη διασκέδαση, στο 50% η πληρότητα στα γήπεδα, 20% η τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα -Δυσφορία στην επιτροπή, η οποία βλέπει να υπάρχουν διαρροές προ των συνεδριάσεων της - Το κλίμα χαλάρωσης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης


Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 με μείωση των νέων εισαγωγών, του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων, εισηγήθηκε την άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων πολιτών με στόχο τη σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση.

Είχαν προηγηθεί βέβαια συστηματικές διαρροές από το περιβάλλον Μαξίμου για τις επικείμενες ανακοινώσεις κάτι που φαίνεται πως έχει ενολήσει τους ειδικούς.

Τα νέα μέτρα χαλάρωσης τίθενται από σήμερα σε ισχύ

Για τους ανεμβολίαστους ισχύουν οι προηγούμενες απαγορεύσεις. Υποχρεωτική παραμένει η διπλή μάσκα ή η μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

      - Άρση της απαγόρευσης ορθίων στον κλάδο της διασκέδασης

      - Επαναφορά των σχολικών εκδρομών

      - Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%

      -Εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η άρση των περιορισμών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. «Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια. Όμως, παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων.

Αγανακτισμένοι στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Έντονη είναι η δυσφορία πολλών μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγή, αρκετοί είναι αυτοί που δεν συμφωνούν με την επιπλέον χαλάρωση και το... καπέλωμα της κυβέρνησης στους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, όπως μετέφεραν στην Αυγή μέλη της επιτροπής, η σύσκεψη της Τετάρτης είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Θάνος Πλεύρης και η Νίκη Κεραμέως ήταν παρόντες ασκώντας επιπλέον πίεση στους επιστήμονες. Επίσης, πολλοί από την επιτροπή δεν έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση με πρόσχημα τις προσωπικές τους υποχρεώσεις και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι καθηγητές στα πανεπιστήμια και έχουν εξεταστικές. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήταν μόνο η αφορμή, καθώς η πραγματική αιτία είναι η αντιμετώπιση που έχουν οι ειδικοί από την κυβέρνηση.

Αυτό αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, καθώς με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ομολόγησε ότι η επιτροπή λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης. Ανακοινώνοντας το νέο πλαίσιο των μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η χαλάρωση ήταν απαίτηση της κυβέρνησης. «Στη σημερινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%» ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας. Με τη φράση «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης», ο Θάνος Πλεύρης έδειξε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση καπελώνει σταθερά την επιτροπή.

Εκτός από την αντιμετώπιση που έχουν οι ειδικοί, ακόμα ένας λόγος που επικρατεί δυσφορία είναι ότι διαφωνούν με τη χαλάρωση των μέτρων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αυτό το έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν είναι μέλη της επιτροπής. Χαρακτηριστικά, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφεραν στην ΑΥΓΗ ότι η τόσο μεγάλη χαλάρωση είναι λάθος τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν έχει επιστημονικά κριτήρια και θα φρενάρει την αποκλιμάκωση που αναμενόταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Πολιτικές αποφάσεις φόρεσαν επιστημονικό μανδύα

Για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Αυγής, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες ότι η επιτροπή πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση και οι πολιτικές αποφάσεις της φόρεσαν επιστημονικό μανδύα. Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84, ο Τ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση και τα υπουργεία είναι αυτοί που εισηγούνται και βάζουν την ατζέντα. Η συγκεκριμένη επιτροπή προτείνει και οι προτάσεις της πάνε σε άλλη επιτροπή, σε μια δεύτερη επιτροπή με κρατικούς αξιωματούχους που συμβουλεύουν, εισηγούνται και λαμβάνουν αποφάσεις.  Όπως τόνισε ο καθηγητής, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και έχει θεμελιώδη θεσμικά ζητήματα, καθώς δεν έχει πρόεδρο και ουσιαστικός υπεύθυνος είναι ο υπουργός. «Η επιτροπή δεν έχει λόγο στην ατζέντα. Αυτή έρχεται από την πολιτική ηγεσία και τα ερωτήματα που θέτουν τα υπουργεία. Πολλές φορές συζητούνται δευτερεύοντα θέματα και όχι τα μεγάλα. Δηλαδή η κυβέρνηση εισηγείται και η επιτροπή μας λέει ναι ή όχι, δηλαδή είναι αντίστροφη η λειτουργία από αυτή που ακούγεται, κι αυτό πολλές φορές το έχουμε ακούσει και από την κυβέρνηση να το αντιστρέφει λέγοντας ότι η επιτροπή εισηγήθηκε, ενώ γίνεται το αντίθετο».

Παράλληλα, ο Τ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι από τον Νοέμβριο η χώρα μετράει διπλάσιο κατά μέσο όρο αριθμό θανάτων από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., λέγοντας πως μια κοινωνία αυτό δεν μπορεί να το δέχεται έτσι. «Δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση στο πόδι. Πρέπει να γίνει μια βαθιά μελέτη από μια ομάδα από επιστήμονες υψηλού κύρους, που να μην έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα, με όλα τα στοιχεία, για να διερευνηθούν τα αίτια και όλες οι παράμετροι. Να γίνει θεσμικά και όχι πρόχειρα, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να χαραχθεί πολιτική». Τέλος, χαρακτήρισε μέγιστο λάθος το κλίμα των ανακοινώσεων που δίνει την αίσθηση ότι χαλαρώσαμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)