to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 06.09.2013

Πολιτική

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Ο Π. Καψής καταφεύγει σε ψεύδη - Τεκμηριωμένες οι καταγγελίες μας

Απάντηση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στον υφυπουργό Π. Καψή


«Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αναγκάζεται να καταφεύγει σε ψεύδη για να καλύψει τη διαδικασία-τραγέλαφο με την οποία επιχειρείται να στελεχωθεί η ΔΤ. Οι καταγγελίες δεν είναι ατεκμηρίωτες. Οι εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ήδη διενεργούν έρευνα για το θέμα, θα τις αξιολογήσουν. Επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ έχουν δηλώσει στον υφυπουργό ότι δεν αναγνωρίζουν την διαδικασία προσλήψεων και ο λόγος που επισημαίνουν τις παρανομίες που την διέπουν, είναι ακριβώς για να καταδείξουν, πως εκείνοι που επέλεξαν το μαύρο για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατεία που ευαγγελίζονται. Η πραγματικότητα άλλωστε το αποδεικνύει.

Όσο για το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της πρόσκλησης των εκπροσώπων να γίνουν ελεγκτές των δικαιολογητικών που υποβάλουν συνάδελφοι τους, λες και θα μπορούσαν ποτέ να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που δεν αναγνωρίζουν, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Ο υφυπουργός γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε υπέβαλε τέτοιο αίτημα, όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε. 

Πιο συγκεκριμένα:

Οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στο εξωτερικό σε πιο ακριβώς σημείο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προβλέπονταν; Ξεχνάει ο υφυπουργός ότι στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είχε δηλώσει ότι θέσεις για ανταποκριτές μόνιμης απασχόλησης δεν προβλέπονται ούτε στο μεταβατικό στάδιο ούτε στη «λιτή» ΝΕΡΙΤ παρά μόνο με σχέση εργασίας κατ’ αποκοπήν; Πρόκειται για προφανή γκάφα την οποία έσπευσαν να διορθώσουν εκτός διαδικασίας.

Χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση για να διαπιστώσει η “ειδική επιτροπή” αν κάποιος δημοσιογράφος εργάζεται και σε άλλο μέσο; Η φύση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι τέτοια που ο κάθε τηλεθεατής, ακροατής, αναγνώστης εύκολα εντοπίζει τους δημοσιογράφους της ΔΤ που παράλληλα εργάζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ή εφημερίδες.Είναι πάγια η θέση των Δημοσιογραφικών Ενώσεων ότι δεν απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να έχουν παράλληλη απασχόληση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες, καλπάζουσας ανεργίας στον κλάδο, το συγκεκριμένο κριτήριο προτίμησης θα ήταν απολύτως σωστό αρκεί να το σέβονταν εκείνοι που το έθεσαν.

Αγγίζει τα όρια του παραλόγου ο ισχυρισμός του υφυπουργού ότι η σύμβαση που υπογράφουν όσοι στελεχώνουν τη ΔΤ, η οποία πρωτοφανώς δεν ορίζει καν το ποσό της αμοιβής τους, δεν καθιστά νομικά αδύναμες τις αγωγές που σχεδόν όλοι έχουν κάνει διεκδικώντας το παράνομο και άκυρο της απόλυσης τους. Ποιός άλλος λόγος  θα υπήρχε άλλωστε να συνομολογεί, σε αυτή τη σύμβαση,  ο κάθε εργαζόμενος με τον ειδικό διαχειριστή της μεταβατικής ΔΤ την ΚΥΑ με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ και απολύθηκαν 2.656 εργαζόμενοι;

Οι «οδηγίες» για νομιμότητα και διαφάνεια δεν είναι αρκετές, ακόμη και αν υλοποιούνταν, για να καλύψουν την αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να φιμώσει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Οι εκπρόσωποι

ΝΕΤ Μάχη Νικολάρα - ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας

Πηγή: ertopen.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)