to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 18.02.2022

Κοινωνία

Νίκος Tζανάκης: Να αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων και να αντιμετωπίσουμε τον ιό στην κοινωνία

«Έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, χαμηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης και λόγω της δομής της ελληνικής οικογένειας»


«Η κοινωνία πρέπει με ψηλά το κεφάλι να προσπαθήσει να λειτουργήσει χωρίς να επηρεάζεται η κανονικότητά της από τον κορωνοϊό. Τα όπλα που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό είναι τα εμβόλια, τα αντιϊκά φάρμακα, τα αντισώματα και άλλα τροποποιητικά φάρμακα που ήδη χορηγούνται, τα οποία μαζί με το σημαντικότερο όπλο που όλοι πρέπει να έχουμε, αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των ατομικών μέτρων προστασίας, θα αντιμετωπίσουμε τον ιό στην κοινωνία», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα παραλλαγή του ιού που μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο αφενός και αφετέρου φαίνεται ότι ξεφεύγει από τα εμβόλια αλλά κυρίως και από ορισμένα από τα όπλα μας, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η “αόρατη O” όπως λέγεται, φαίνεται ότι ξεφεύγει σε σημαντικό βαθμό από ορισμένες θεραπείες που κυκλοφορούν, σχεδόν από όλα τα αντισώματα ακόμα και από τα νεότερα τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν ή έχουν κυκλοφορήσει σε ορισμένες χώρες.

Με την μετάλλαξη Ομικρον είχαμε διαφοροποίηση όσον αφορά την επίδραση στην πίεση στο σύστημα υγείας. Ενώ δηλαδή έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε απρόσμενα χαμηλή πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Σε αυτή την εξέλιξη συνδράμει επίσης το γεγονός ότι έχουμε τα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι το πιο θανατηφόρο κύμα ήταν εκείνο του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2020 με αρχές του 2021. Εκεί είχαμε αναλογικά τους περισσότερους θανάτους (6500) σε σχέση με τα κρούσματα. Σε εκείνο όμως το κύμα, δεν είχαμε καθόλου τα εμβόλια ενώ αντιμετωπίζαμε το πρωτογενές στέλεχος του ιού και λίγο-πολύ δεν ξέραμε και πολλά πράγματα. Σήμερα, αν δεν είχαμε τα εμβόλια, οι θάνατοι θα ήταν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότεροι. Αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι, με 5.000 κρούσματα είχαμε περίπου 90 θανάτους την ημέρα, τώρα που έχουμε 20.000 και πλέον, θα έπρεπε να είχαμε τέσσερις φορές παραπάνω». 

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την υψηλή θνητότητα της χώρας μας, ο κ Τζανάκης υπογράμμισε ότι αν την συγκρίνουμε με χώρες με μία ομοειδή μεταβλητή, δηλαδή με την κορύφωση των θανάτων, η διαφοροποίηση είναι περίπου 20-30 θάνατοι παραπάνω, ανά εκατομμύριο πληθυσμό.

«Η διαφορά προέρχεται από την εμβολιαστική κάλυψη που είναι καλύτερη στις άλλες χώρες αλλά και από την δομή της ελληνικής οικογένειας και την στενή σχέση που έχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, η οποία αυξάνει την ενδοοικογενειακή μεταδοτικότητα. Επίσης η διαφορά έγκειται και στο χαμηλό επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης, πρωτοβάθμιας, νοσοκομειακής και άλλων υποστηρικτικών που έχουν σχέση με την υγεία και βεβαίως με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες επιδέχονται βελτιώσεων και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε να δούμε τι πήγε άσχημα και να το διορθώσουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)