to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 18.02.2022

Διεθνή

Ρωσονατοϊκή κρίση: Ασκήσεις υπό τη «διεύθυνση Πούτιν» - Αδειάζουν περιοχές στο Ντόνεσκ - Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος (liveblog)

Η Μόσχα ανακοινώνει άσκηση «των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής» αύριο υπό την διεύθυνση του Πούτιν - Ουκρανικός στρατός και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για νέους βομβαρδισμούς - Συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ - Εξελίξεις στις ρωσόφιλες περιοχές της Ουκρανίας όπου απομακρύνονται άμαχοι - Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση περί την Ουκρανία.

Στο μεταξύ ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία σημειώνεται από χθες, Πέμπτη, αναζωπύρωση της βίας με φόντο φόβους για επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν άμαχοι να απομακρύνονται από περιοχές φιλορώσων αυτονομιστών. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ»

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, Μάικλ Κάρπεντερ, δήλωσε ότι: «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.00-190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία σε σχέση με 100.000 στις 30 Ιανουαρίου».

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Στο μεταξύ, διπλωματικός πυρετός σε όλο τον πλανήτη για τη ρωσονατοϊκή κρίση, με τη σημερινή παράσταση να κλέβει έναρξη της 58ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (μεταξύ των οποίων και ο έλληνας πρωθυπουργός), υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναλυτών και ακαδημαϊκών.  Στη Διάσκεψη θα λάβει μέρος η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ χωρίς αντιπρόσωπο θα παραμείνει η Ρωσία.

Στη διάσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι: «Με μια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είμαι βαθιά ανήσυχος από την αύξηση των εντάσεων και των εικασιών για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί. Αλλά αν συμβεί, θα ήταν καταστροφικό».

«Με ρωτάνε συχνά αν είμαστε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η απάντησή μου είναι πως η απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια είναι τώρα πιο περίπλοκη και πιθανόν μεγαλύτερη από τότε», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Σήμερα υπάρχει η απειλή πολέμου στο μέσον της Ευρώπης μας», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και μίλησε για τον κίνδυνο αλλαγής της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog:

Χθες, Πέμπτη, ένα νηπιαγωγείο επλήγη στη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που 20 παιδιά και 18 ενήλικοι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 32 οβίδες έπεσαν στην Στάνιτσα Λουγκάνσκα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εν μέρει η ηλεκτροδότησή της.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια σημαντική αύξηση των πυρών, με 189 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να έχουν καταγραφεί χθες, Πέμπτη, στην περιοχή του Ντονέτσκ, έναντι 129 προχθές, Τετάρτη.

Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τις ευθύνες γι' αυτή τη νέα αναζωπύρωση της βίας σε μια σύγκρουση που αφότου ξέσπασε, το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)