to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 18.02.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας για Ουκρανία: «Να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής»

«..Η συζήτηση περί εισβολής στην Ουκρανία και η συγκέντρωση στρατευμάτων στα ρωσοουκρανικά σύνορα, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την πιθανότητα ενός πολέμου, μέσα από την προσπάθεια δυο μεγάλων δυνάμεων, πάνω σε ένα περιφερειακό ζήτημα όπως είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στo FlashTV.


Όπως επισήμανε συγκεκριμένα ο Δημ. Βίτσας:

«..Η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες περί εισβολής στην Ουκρανία και η συγκέντρωση στρατευμάτων στα ρωσοουκρανικά σύνορα, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί σε όλους μας εύλογες ανησυχίες για την πιθανότητα ενός πολέμου, μέσα από την προσπάθεια δυο μεγάλων δυνάμεων ,πάνω σε  ένα περιφερειακό ζήτημα όπως είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πιστεύω ότι το σενάριο αυτό, με βάση και τη συμφωνία του Μίνσκ θα πρέπει να αποκλεισθεί.

Να επικρατήσουν λοιπόν οι πιο ψύχραιμες φωνές, η λύση να δοθεί μέσω της διπλωματίας και να μην υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή από κανέναν.
Αυτό αφενός θα καθησυχάσει τους πολίτες της Ουκρανίας και της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου θα οδηγήσει στο διάλογο την Ευρώπη με τη Ρωσία και τη Ρωσία με τις ΗΠΑ.

Αντί να προχωρήσουν σε αυτά, φτάσαμε στην αστεία κατάσταση να υπάρχουν troll που αναφέρονται στην μέρα και στην ώρα που θα εισβάλει η Ρωσία.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, προσπαθώντας και προτείνοντας την ενιαία έκφραση της Ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να μην επικρατήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών μεμονωμένα, παίζοντας επιτυχώς τον σταθεροποιητικό της ρόλο ως οφείλει.

Η ΕΕ θα πρέπει να ενδυναμώσει την δράση της κατ΄ αρχήν εσωτερικά, απορρίπτοντας πλήρως την ιδέα του πολέμου και με αυτή την έννοια  δεν είναι σωστό  να μιλάμε για νέες ΄΄σφαίρες επιρροής΄΄, γιατί αυτόματα επιστρέφουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου.

Οι λαοί και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε κάθε φορά να βρίσκονται οι κατάλληλες λύσεις ...

Εμείς επιθυμούμε την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης , όχι όμως να μετατραπεί αυτό σε στρατιωτικό.

Είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν ορισμένες διευκολύνσεις στα πλαίσια των συμμαχιών μας και άλλο η μετατροπή του λιμανιού σε στρατιωτική βάση. Αν και μετά από αρκετά χρόνια, στα πλαίσια των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι βάσεις στη χώρα αυξάνονται, η Ελλάδα εξακολουθεί να μη  κερδίζει τίποτα.

Είναι αστείος ο ισχυρισμός που επικαλούνται ορισμένοι ότι τάχα με  τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης εκεί, σώζεται η Αλεξανδρούπολη. Αντίθετα, μετατρέπεται σε στόχο, όχι μόνο από τη μεριά της Τουρκίας, αλλά και στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Στην περιοχή του Έβρου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη και διαφορετικού είδους προσοχή, ώστε και η ζωή των κατοίκων του να βελτιώνεται και να αποτελούν μοχλό  προάσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας, απέναντι στις επιβουλές της Τουρκίας…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)