to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 17.02.2022

Διεθνή

Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε ξανά στη δημοσιότητα βίντεο με αποχώρηση στρατευμάτων από τα δυτικά και από την Κριμαία - Νέος πόλεμος ανακοινώσεων μετά το χτύπημα νηπιαγωγείου στην περιοχή του Ντονμπάς, με τους ρωσόφωνους της περιοχής να κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό και τη Δύση να υποστηρίζει πως πρόκειται για προβοκάτσια. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Κοινές δηλώσεις Δένδια - Λαβρόφ αύριο (περίπου στις 12 το μεσημέρι) αύριο από τη Ρωσία


Ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax το βράδυ της Πέμπτης επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λούίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ δήλωσε πως ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για πυρά πυροβολικού στην γραμμή επαφής στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους ύστερα από διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι Ρώσοι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό για επιθέσεις εναντίον τους

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν σήμερα τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί”, τόνιζε η ανακοίνωση.

Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε στο twitter ο εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ενότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράζοντας τη στήριξη στην Ουκρανία. «Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας» σημείωσε.

Στη Ρωσία αύριο ο Δένδιας   

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη, στην κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, στο πλαίσιο των παραδοσιακά ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, θα εξετασθεί η διμερής συνεργασία.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο (περίπου στις 12 το μεσημέρι) και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

Οι νέες αποχωρήσεις στρατευμάτων από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ένα βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων.

Το υπουργείο εξήγησε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τραίνα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο όμως, η επιχείρηση γίνεται ώστε να βρεθεί πρόσχημα εκ μέρους της Ρωσίας, όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποβαθμίζει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του με τη γερμανική εφημερίδα Bild που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τη Ρωσία αποφασισμένη να σταματήσει την ένταξή της, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και φρενήρεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην Bild ότι ενώ η Ουκρανία ήθελε για χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία δεν προχωρά.

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή (μας). Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε.

«Ψευδή» χαρακτηρίζουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας οι ΗΠΑ: «Ανέπτυξαν ακόμα 7.000 στρατιωτικούς στα σύνορα» 

Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Μπάιντεν και Σολτς ζητούν από τη Μόσχα «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσινγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.


Η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, λέει η Βρετανία που ανακοίνωσε χθες νέα στρατεύματά της στην Εσθονία

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχαλ σε μία όντως σπάνια, αλλά απαραίτητη δημόσια τοποθέτηση, ειδικά εάν η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να συντηρεί το κλίμα έντασης που της επιτρέπει να αναπτύσσει δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε χθες ότι θα πράξει στην Εσθονία.

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», προειδοποίησε.

Σε ακόμα πιο έντονη ενεργειακή κρίση η Ευρώπη εάν εφαρμοστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

«Ανησυχούμε για τον πιθανό αντίκτυπο στις αγορές της ενέργειας, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου της Ρωσίας, που αποτελεί προμηθευτή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και φυσικού αερίου στην Ευρώπη», εξήγησε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προχθές Τρίτη πως οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία «είναι έτοιμες». Αναφέρθηκε σε «ισχυρά» μέτρα που θα πλήξουν τον χρηματοοικονομικό τομέα και «βιομηχανίες-κλειδιά».

Η Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

Δήλωση Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες

Δήλωση για την ουκρανική κρίση έκανε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανέφερε τα εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία.

Εξάλλου και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί αύριο στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς -όπως γνωρίζετε- κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.     

Σε λίγο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής με ορίζοντα το 2030. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία γειτνιάζει με την Αφρική, είναι μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία δεν επιβαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε και το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη.

Είναι μια μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί».

Σε ερώτηση σχετικά με τη νεότερη κλιμάκωση με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Επανεπιβεβαιώσαμε, για μία ακόμα φορά, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)