to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 17.02.2022

Πολιτική

Παρά τις δεκάδες νεκρών: Βιάζεται να κηρύξει το τέλος της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη (βίντεο)

Τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθημερινά, το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται και συνεχίζεται το τραγικό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε (17/2) πλήρης άρση περιοριστικών μέτρων μέχρι μέσα ως τέλη Μαρτίου, ομολογώντας έμμεσα ότι η κυβέρνηση «συμβιβάζεται» με περίπου 70 νεκρούς την ημέρα στη χώρα μας


Η Ελλάδα ακολουθεί την Ευρώπη στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρότι στους θανάτους από κορωνοϊό βρίσκεται σε δραματικά χειρότερη κατάσταση, όπως επιβεβαίωσε με όσα είπε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Όλες οι χώρες (σ.τ.σ. στην ΕΕ) έχουν μια λογική ότι μέχρι τα μέσα ως τέλη Μαρτίου θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα ... δεν υπάρχει εφησυχασμός, όλοι οι ειδικοί στην ΕΕ επισημαίνουν πως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι ειδικά από το φθινόπωρο και μετά. Δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας, δεν υπάρχει δηλαδή το "τέλος της πανδημίας"», είπε ο κ. Πλεύρης.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι είναι πιθανό να υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, «ευελπιστούμε να μη συμβεί αλλά η συνολική εικόνα που έχουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ από τις επιτροπές τους είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάσει η Ευρώπη. Ακόμη και με το υπάρχον στέλεχος (σ.τ.σ. της Όμικρον) πάρα πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι στην φυσιολογική του πορεία μιας πανδημίας» μία τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, σημείωσε ότι ακόμη και αν η covid-19 πάρει χαρακτηριστικά επιδημικής νόσου, «πάντοτε θα έχει μια ένταση αρκετά μεγαλύτερη από αυτές που είχαμε συνηθίσει από τις κοινές γρίπες».

Ο κ. Πλεύρης εξάλλου υποβάθμισε τον πολύ υψηλό καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είχε πάρα πολύ μεγάλη αξία όταν είχαμε το πολύ νοσηρό τέταρτο κύμα της Δέλτα. Και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Δέλτα ήταν σε πάρα πολύ υψηλό ποσοστό. Στην Όμικρον δεν είναι ότι υποτιμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά η μεταδοτικότητα είναι τόσο μεγάλη που οι ειδικοί πολλές φορές λένε ότι υπάρχουν μέτρα που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να περιορίσουν την μεταδοτικότητα». Προσέθεσε μάλιστα ότι και η χθεσινή ανακοίνωση χαλάρωσης περιορισμών ουσιαστικά έρχεται με αυτή τη λογική. «Εμβληματικά η χτεσινή αποκλιμάκωση μέτρων είναι η όρθια διασκέδαση. Σε μεγάλο βαθμό γινόταν, γιατί ήταν αδύνατο να υπάρχει συνολικά ελεγκτικός μηχανισμός», όπως είπε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πλεύρης εμμέσως επιβεβαίωσε ότι Μητσοτάκης και κυβερνητικό επιτελείο κάνουν δηλώσεις με λογική επικαιρότητας που μπορεί σύντομα να είναι εκτός πραγματικότητας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χάσει χιλιάδες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού για το «τελευταίο μίλι», ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν είχε συνεκτιμήσει τις νέες παραλλαγές. «Και τώρα να κάνει κάποιος κάποια δήλωση με την Όμικρον, σε περίπτωση που εμφανιστεί στέλεχος μεταδοτικό σαν την Όμικρον και νοσηρό σαν την Δέλτα, θα είναι μια άλλη κατάσταση στην πανδημία».

Σαρηγιάννης: Είμαστε εντάξει με 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα;

Με την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων «παρατείνουμε την επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης», ανέφερε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας παράλληλα πως «περιμένουμε με βάση αυτά και χωρίς άλλες αλλαγές να πάμε σε αποκλιμάκωση από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου που περιμέναμε, πριν ανακοινωθεί η άρση των μέτρων».

«Δεν περιμένω να ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, αλλά για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διακύμανση των κρουσμάτων σε 18.000 – 20.000 την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί και σημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο μέσος όρος θανάτων από 80 που είναι σήμερα, θα πέσει στους 70», είπε ο Καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε: «το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα! Αν είμαστε εντάξει με αυτό… οκ».

Όπως εξήγησε, το ιιικό φορτίο στα λύματα δείχνει μια σταθερότητα, καθώς έχουμε ισορροπία από τους νέους εμβολιασμούς και από όσους χάνουν την ανοσία λόγω παρέλευσης του χρόνου νόσησης και εμβολιασμού τους με τις πρώτες δόσεις, τονίζοντας εν κατακλείδι πως κατά την γνώμη του «θα έπρεπε η χαλάρωση των μέτρων να γίνει αργότερα».

Γιώργος Παυλάκης: Κακώς ανοίγουν τα πάντα - Είναι μεγάλο ρίσκο

Σοβαρές αντιρρήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας εκφράζει και ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για «ρίσκο» που παίρνει η ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ (17/2) και αναφερόμενος στους δείκτες της πανδημίας, ο Γ. Παυλάκης σημείωσε ότι «παρά τις ανακοινώσεις ότι πέφτουν όλα», καταγράφονται 70–100 θάνατοι καθημερινά, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σταθερά γύρω στις 20.000 την ημέρα. «Ο ιός έχει ελεύθερο πεδίο να μολύνει και να συνεχίζει να επεκτείνεται» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Κάθε ημέρα ο ιός βρίσκει ευάλωτους που θα πάνε στο νοσοκομείο».

Ο γιατρός-ερευνητής αντέκρουσε μάλιστα το επιχείρημα ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. «Το 1/4 των ανθρώπων που πεθαίνουν, σε πάρα πολλές κοινωνίες, είναι οικονομικά ενεργοί, κάτω των 65 ετών». «Δεν είναι μόνο οι 90άρηδες που πεθαίνουν» ξεκαθάρισε.

Ο Γ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ προστασίας της υγείας και ανοίγματος της οικονομίας. Ωστόσο, όπως είπε, «ανοίγοντας τα πάντα» δίνεις το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. «Δεν είμαστε σε κανονικότητα» τόνισε, ενώ με αφορμή και το πράσινο φως στις σχολικές εκδρομές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας ότι το 1/3 των μολύνσεων καθημερινά αφορούν σε παιδιά.

«Ο κορωνοϊός είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη, δεν έχει ημερώσει» σημείωσε ακόμη, ενώ αναφέρθηκε στα κατάλοιπα που αφήνει ο ιός και σε ανεμβολίαστους αλλά και σε εμβολιασμένους. «Ο κορωνοϊός θα μείνει για την επόμενη 10ετία και δεν ξέρουμε αν θα είναι ηπιότερος» ανέφερε.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη στο επόμενο κύμα, το οποίο δεν απέκλεισε να έρθει ακόμη και το καλοκαίρι. «Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέο στέλεχος» σημείωσε, κάνοντας λόγο για πιθανό καλοκαιρινό «κύμα».

Τι αλλάζει από το Σάββατο σε διασκέδαση και γήπεδα

Υπενθυμίζεται ότι, από το ερχόμενο Σάββατο (19/02) τίθενται σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων στα γήπεδα, τη διασκέδαση, τις σχολικές εκδρομές και την τηλεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

  • Άρση της απαγόρευσης ορθίων στη διασκέδαση

  • Επαναφορά των σχολικών εκδρομών

  • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%

  • Εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δεν αποφάσισε καμιά χαλάρωση στις απαγορεύσεις σε αυτό το πεδίο. Να αναφέρουμε επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν αλλάζουν οι συστάσεις και οι υποχρεώσεις για τη χρήση μάσκας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)