to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 16.02.2022

Πολιτική

Άδειασμα της Δόμνας Μιχαηλίδου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Την άμεση αντίδραση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου προκάλεσαν δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου στο Πρώτο Πρόγραμμα όπου υποστήριξε ότι «στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του [...], αυτό που περιμέναμε από την εισαγγελία είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού»


Η υπουργός, ξεχνώντας ότι εκείνη έχει την νομοθετική και εκτελεστική αρμοδιότητα, διαπίστωσε «κενά στην παιδική προστασία» και δήλωσε ότι «είμαι η πρώτη που θα το πει, είμαι από τους λίγους που τα έχουν βρει και από τους λίγους που προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου, το υπουργείο και τις υπηρεσίες να τα καλύψουμε αυτά τα κενά». Βεβαίως η δολοφονία του άτυχου παιδιού συνέβη πριν την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών από την κ. Μιχαηλίδου αλλά θα περίμενε κανείς μετά από σχεδόν τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας αντί να διαπιστώνται προβλήματα να επιλύονται. Επιπλέον η κ. υφυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει πως η δολοφονία ενός παιδιού δεν αποτελεί πρόσφορο παράδειγμα για δηλώσεις μετάθεσης ευθυνών.

Απάντηση στην κριτική που άσκησε στην Εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, από το Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με την υπόθεση του 7χρονου Ανδρέα, δίνει με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Στο Δελτίο Τύπου της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη καθιστούμε γνωστά τα εξής :

  1. Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας [κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ] απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.
  2. Καμία αναφορά-καταγγελία για το άτυχο αγόρι [από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη] δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία.
  3. Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας - από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής - θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)