to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 16.02.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Πετάει... με Rafale η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός

Σε μια περίοδο που η οικονομία και η υγειονομική πανδημία πιέζει την κοινωνία, και το εισόδημα των Ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων εξανεμίζεται, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον για αμυντικές δαπάνες, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στον Flash 99,5


O Δημήτρης Βίτσας επισήμανε μεταξύ άλλων:

«..Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ΄΄αμυντική θωράκιση της χώρας΄΄, ψηφίσαμε παρών επί της αρχής του νομοσχεδίου, που στην ουσία περιλαμβάνει τρείς συμβάσεις, ψηφίσαμε θετικά στην απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra (με ενστάσεις βέβαια), θετικά στην απόκτηση τορπιλών νέας τεχνολογίας βαρέως τύπου και αρνητικά στην απόκτηση των 6 Rafale.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών μας οδήγησε, από τη μια να ψηφίσουμε ΄΄παρόν΄΄και από την άλλη να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες  στην εξέταση του τρόπου που διαχειρίζεται τα εξοπλιστικά κατά κύριο λόγο προγράμματα η παρούσα κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη.

Αυτή ακριβώς ήταν η λογική μας.

Στα ερωτήματα βέβαια που θέσαμε προς τον κο Υπουργό και τον κο Μητσοτάκη που αφορούσαν τα 6 επιπλέον Rafale, δεν πήραμε καμία απάντηση.

Έτσι, σε μια περίοδο που η οικονομία και η υγειονομική πανδημία πιέζει την κοινωνία, και το εισόδημα των Ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων εξανεμίζεται, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 1 δις ευρώ επιπλέον για αμυντικές δαπάνες.

Για τον πληθωρισμό:

« Ήδη από την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχαμε τονίσει ότι επι της ουσίας συζητάμε πάνω σε μη ρεαλιστική βάση. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι σα να μην υπάρχει.

Μιλάει για πληθωρισμό 0,6% για το 2022 , πράγμα που έχει ήδη πλήρως ανατραπεί.

Η ίδια η ΕΕ μιλά για πληθωρισμό 3,9% ενώ τον Ιανουάριο ήταν 6,2%.

Δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε 1000 ευρώ , η πραγματική του αγοραστική δύναμη θα ήταν 940 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό ποσό.

Αυτό προκύπτει, τόσο από τις γενικότερες εγχώριες και διεθνείς συγκυρίες, όσο και από τον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Για να ελαφρυνθούν λοιπόν τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, εμείς έχουμε προτείνει τη λήψη 4 άμεσων μέτρων.

(μείωση ειδ. Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, μείωση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ).

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά με αναφορές  για ΄΄λεφτόδενδρα΄΄ και για έλλειψη δημοσιονομικού χώρου.

Η κυβέρνηση μιλά για λήψη "γενναίων" μέτρων μόνο που είναι διαφορετικό πράγμα, το τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "γενναίο" ..»​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)