to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 16.02.2022

Κοινωνία

2,5 χρόνια χαμένα στην υπόθεση της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη δυσχέρεια απονομής της δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης, ελλείψει δικαστικών αιθουσών στον νομό Ηρακλείου, λόγω και των καθυστερήσεων ως προς την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, προχώρησαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.


Όπως τονίζουν σε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Δικαιοσύνης:

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, η αίθουσα της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου όπου λάμβαναν χώρα δίκες του Εφετείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας, με τον αριθμό των διαθέσιμων ακροατηρίων στον νομό Ηρακλείου να πέφτει στα τρία, τη στιγμή που για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων απαιτούνται έξι ακροατήρια.

Όπως επισημαίνει ο Β’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Η., στις τρεις δικαστικές αίθουσες που έχουν απομείνει και λειτουργούν στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, λαμβάνουν χώρα δίκες από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Δικαστήριο Ανηλίκων, οι πολιτικές δίκες και οι ποινικές δίκες.

Παρότι υπάρχει μία μεγάλη κινητοποίηση τόσο από τον Δ.Σ.Η., όσο και από τη Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου, στο πλαίσιο μιας προσωρινής λύσης, δεν έχει ακόμα υπάρξει επιτυχής έκβαση, καθώς απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη χρήση ενός χώρου ως ακροατήριο.

Ωστόσο, η οποιαδήποτε λύση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ημίμετρο, καθώς επιτακτική ανάγκη αποτελεί η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, ένα έργο που παραδόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο προς υλοποίηση, χωρίς εκκρεμότητες ωρίμανσης, αλλά για το οποίο η παρούσα κυβέρνηση επέλεξε να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό, καθυστερώντας τραγικά και αναίτια την πορεία για την ολοκλήρωσή του.

Μετά από επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, σε απάντηση που έλαβε ο κ. Βαρδάκης στην από 24/9/20 Ερώτησή του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε ότι η αλλαγή του σχεδιασμού και η ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου σε ενιαία διαγωνιστική διαδικασία με τα δικαστικά Μέγαρα Ρεθύμνου και Χανίων έγινε για λόγους ομαδοποίησης κατά χωρικές διακρίσεις.

Αμελητέο ήταν μάλλον για το Υπουργείο το γεγονός ότι για τα Δικαστικά Μέγαρα Ρεθύμνου και Χανίων εκκρεμούσαν οι διαδικασίες ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να “παγώνει” η υλοποίηση και του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο για να προχωρήσει το έργο, έπρεπε πρώτα να γίνει “η υποβολή της αίτησης υπαγωγής των παραπάνω έργων στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) και η έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) για την ένταξή τους στις διατάξεις του Ν. 3389/2005, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης (αποτυπώσεις υφιστάμενων κτιρίων, επικαιροποίηση αναγκών από διοικήσεις δικαστηρίων κ.λπ.) των Δικαστικών Μεγάρων Ρεθύμνου και Χανίων”.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό την άμεση λειτουργία των απαραίτητων δικαστικών αιθουσών στον νομό Ηρακλείου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων.

Αν ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες υποβολής της αίτησης υπαγωγής του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) και η έγκρισή του από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) για την ένταξή του στις διατάξεις του Ν. 3389/2005.

Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο αναφορικά με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)