to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 14.02.2022

Διεθνή

Τα 2/3 των προσφύγων έφτασαν στη Βρετανία με υποθερμία και τραύματα

Υπό συνθήκες σοβαρών κακουχιών ταξιδεύουν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, διασχίζοντας το επικίνδυνο πέρασμα της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία, προκειμένου να βρουν μία καλύτερη ζωή. Πολλοί από αυτούς δεν καταφέρνουν καν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους


Τα δύο τρίτα των προσφύγων αιτούντων άσυλο που έφτασαν τη Βρετανία το 2021 έπασχαν από υποθερμία, εγκαύματα, σπασμένα κόκκαλα ή τραύματα, σύμφωνα με δεδομένα του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, που πήρε στα χέρια του ο «Guardian».

Η υπουργός εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις πολυπληθείς αφίξεις προσφύγων στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έπρεπε να παραμείνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες τους αναγκάζει να διασχίσουν επικίνδυνες διαδρομές, όπως το πέρασμα της Μάγχης που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία, καθώς δεν υπάρχουν «ασφαλέστερες νόμιμες» οδούς όπως λένε ορισμένοι πρόσφυγες.

Δυστυχώς, η επικινδυνότητα τέτοιων περασμάτων αποτελούν μονόδρομο για τους κατατρεγμένους αυτής της γης, με πολλούς να καταλήγουν σε έναν υγρό τάφο αντί για τον επιθυμητό προορισμό.

Παρά την επιμονή του «Guardian» να αποκτήσει -βάσει νόμου- τα δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών για όλο το 2021, αυτό κατέληξε μετά από έντονη άρνηση- να δίνει μόνο αυτά του ενός εξαμήνου.

Τα στοιχεία δείχνουν 28,381 αφίξεις προσφύγων με μικρές λέμβους, κατά περίπου 20.000 παραπάνω από τους 8.000 που διέσχισαν τα επικίνδυνα νερά το 2020, ενώ το 2019 καταγράφηκαν 1.800 αφίξεις και το 2018, 300. Φυσικά, οι πραγματικοί αριθμοί για το 2021 εκτιμώνται κατά πολύ μεγαλύτεροι. Μόνο τον Ιανουάριο του 2022, 1.341 πρόσφυγες έφτασαν στη Βρετανία, εξαπλάσιος αριθμός από το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Από τους 6.000 πρόσφυγες που κατέφθασαν στη Βρετανία τον περασμένο Ιούνιο, οι 4.075 τα 2/3 υπέφεραν από υποθερμία.

Άλλοι 354 εντοπίστηκαν με εγκαύματα που προκλήθηκαν είτε από πετρέλαιο ή από θαλασσινό νερό στη διάρκεια του ταξιδιού τους, ενώ 27 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο καθώς είχαν διάφορα σπασμένα κόκαλα.

Νωπή είναι ακόμα η μνήμη από το τραγικό περιστατικό του περασμένου Νοεμβρίου, όπου 27 άνθρωποι βρήκαν τραγικό τέλος στα νερά του περάσματος της Μάγχης στην προσπάθεια τους να φτάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία για μία καλύτερη τύχη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)