to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 12.02.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Εκστρατεία πανικού από τη Δύση - Σε κίνηση 30 ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Τα 30 πολεμικά πλοία, παρά το γεγονός πως ο απόπλους τους ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ρωσικού στόλου, ανησυχεί τη Δύση, η οποία συνεχίζει να παίζει σκληρά το χαρτί του «αναπόφευκτου μιας επίθεσης» - Το ρωσικό ΥΠΕΞ βλέπει διακαή πόθο των Αγγλοσαξόνων για πόλεμο, την ώρα που πολλές χώρες μπαίνουν στον χορό που άνοιξε χθες ο Μπάιντεν και καλούν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία - Οι συμφωνίες του Μινσκ πογράφηκαν σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια


Στον απόηχο των «δύσκολων» συνομιλιών στο Βερολίνο υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία), οι οποίες δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο, αλλά κατάφεραν να ορίσουν ένα νέα ραντεβού για τον Μάρτιο, η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει αντιπροτάσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι κινήσεις κλιμάκωσης δεν σταμάτησαν από καμία πλευρά, με τις ΗΠΑ να ανοίγουν τον χορό των οδηγιών προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, και τη Ρωσία να ξεκινά στρατιωτική άσκηση μαμούθ στη Μαύρη Θάλασσα, ρίχνοντας ακόμη 30 πλοία στον εν κινήσει στόλο της.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης, ανακοίνωσε η διοίκηση του ρωσικού στόλου.

Την Πέμπτη επιπλέον έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν για ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, προερχόμενα από τη Μεσόγειο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν θα μιλήσει το Σάββατο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Ζαχάροβα: «Υστερία του Λευκού Οίκου»

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

«Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης»

Ως επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης «να αυξήσει στο μέγιστο τον βαθμό της προπαγανδιστικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας, περιέγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, εκτιμώντας ότι στοχεύουν στο να διαμορφώσουν τη γνώμη περί του «αναπόφευκτου μιας επίθεσης». Όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», παρόμοια σχόλια «στερούνται αποδείξεων», ενώ οι ΗΠΑ απλώς «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν περί ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναρωτώμενος «εάν θα εισβάλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, γιατί κάποιος θα πρέπει να το κάνει μετά από τέτοια εκστρατεία πανικού». Σύμφωνα με τον Ντ.Πολιάνσκι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη στο ρωσικό έδαφος, ενώ «ορισμένοι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι ήλπισαν ότι η υστερία, που διογκώνεται από τις ΗΠΑ πήρε την κατιούσα, όμως ενδεχομένως την "μάτιασαν", γιατί αυτοί, που σκορπίζουν τον πανικό απέκτησαν "δεύτερη αναπνοή"».

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης» με διασπορά «ψευδών ειδήσεων», εκτιμώντας ότι «μπορούμε να μιλάμε για συνωμοσία των κυβερνήσεων δυτικών χωρών και ΜΜΕ με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής έντασης γύρω από την Ουκρανία μέσω της μαζικής και συντονισμένης διαρροής ψευδών πληροφοριών για λόγους γεωπολιτικού συμφέροντος, ειδικότερα για να αποσπαστεί η προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες».

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια - Το Κρεμλίνο εκπλήσσεται καθώς πολιτικοί της Δύσης «αδυνατούν να τις διαβάσουν» 

«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του "πλέγματος μέτρων"», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι' αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του "σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το "πλέγμα μέτρων", το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».

«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».

Η Μ. Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι προ ημερών «ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι "κανένα ειδικό καθεστώς, όπως φαντάζεται η Ρωσία, κανένα δικαίωμα βέτο δεν θα υπάρξει", αλλά και ότι δεν προβλέπεται διάλογος με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ από τις συμφωνίες του Μινσκ» και αναρωτήθηκε «εάν γνωρίζετε ανάγνωση, καθώς όλα αυτά δεν είναι προφορικές υποχρεώσεις, αλλά κείμενο, το οποίο είναι προσιτό και μπορεί να διαβαστεί».

«Η Ρωσία τα φαντάζεται αυτά ακριβώς όπως είναι εκεί γραμμένα και θα ήταν πολύ ευτυχής εάν και οι υπόλοιποι μετέχοντες και υπογράφοντες των συμφωνιών και τα μέλη της ίδιας της διαδικασίας επίσης βασίζονταν όχι στη θεώρησή τους, αλλά στο κείμενο», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετική πρακτική για όλους όσους κηρύσσουν το δίκαιο να βασίζονται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου και όχι να ασχολούνται με ερμηνείες», όπως και ότι το κείμενο αυτό των συμφωνιών του Μινσκ συνομολογήθηκε «από δραστήριους και υγιαίνοντες τώρα μετέχοντες της πολιτικής διαδικασίας», «αυτό συνέβη υπό την παρακολούθηση τηλεοπτικών καμερών, εξηγήθηκε μετά την υπογραφή του, μεταξύ άλλων και από Ουκρανούς αξιωματούχους».

Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης υπογράμμισε ότι τόσο ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παύλο Κλίμκιν έκαναν λόγο για «άλμα, που έλαβε χώρα στο διπλωματικό πεδίο κατά την υπογραφή των εγγράφων αυτών, ενώ σχολίαζαν με σαφήνεια τι ήταν εκεί γραμμένο και πώς πρέπει να διαβαστεί».

Στο «πλέγμα μέτρων» «αναφέρεται ευθέως η αναγκαιότητα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με το Ντονμπάς τα ζητήματα, που αφορούν στο μέλλον του», σημειώνει η Μ. Ζαχάροβα, η οποία εκφράζει τη λύπη της γιατί «η υποτιμητική αντιμετώπιση του "πλέγματος μέτρων" ενισχύεται από ποιους, από εκείνους, που βρίσκονται πίσω από το Κίεβο ή μάλλον δραστήρια το μεταχειρίζεται και λόγος φυσικά γίνεται για τους Αμερικανούς καθοδηγητές».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επικρίνει στην τοποθέτησή της την εκδοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ «μπορούν να υλοποιηθούν, μόνον εάν βρεθεί η δέουσα χρονική σειρά», εκτιμώντας ότι «είναι περίεργο, που οι ΗΠΑ επιχειρούν να εντοπίσουν τη "χρονική σειρά" σε ένα έγγραφο, όπου περιγράφεται σαφώς η ακολουθία των βημάτων όλων των πλευρών». Κατά την εκτίμηση της Ρωσίδας εκπροσώπου «παρόμοιες δηλώσεις και ειδικά η σύμπτωσή τους, αποκαλύπτουν ένα πράγμα: ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της επανεξέτασης του "πλέγματος μέτρων" και αυτό εγκυμονεί την καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ «όλα αυτά ενθαρρύνουν το καθεστώς του Κιέβου σε περαιτέρω αρνητικά κατορθώματα ως προς τον πληθυσμό του πρωτίστως, το διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική». «Δυστυχώς δεν ακούμε την πρέπουσα αντίδραση στις δηλώσεις της ουκρανικής ηγεσίας και του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους συναδέλφους μας στο "σχήμα της Νορμανδίας", τη Γερμανία και τη Γαλλία», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και σταθμά», καθώς «στα λόγια εκφράζεται ετοιμότητα συνδρομής της διευθέτησης, γίνεται λόγος για κάποια αποκλιμάκωση, καλούνται άπαντες να κάνουν ο,τιδήποτε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς παρέχεται υποστήριξη και "φουλάρεται" το Κίεβο με όπλα και αγνοούνται τα βάσανα των κατοίκων του Ντονμπάς».

Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Οι αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.

«Η συμβουλή μας είναι σαφής, αυτή είναι μία δύσκολη κατάσταση… θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπο να εγκαταλείψετε την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε σήμερα όλους τους Νεοζηλανδούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

«Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουκρανία και η ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προξενική βοήθεια στους Νεοζηλανδούς της Ουκρανίας είναι επομένως πολύ περιορισμένη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)