to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:32 | 10.02.2022

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη «λίστα Πέτσα» - Η ΝΔ μετέτρεψε την εξεταστική σε «νεκροταφείο της αλήθειας»

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των πορισμάτων (πλειοψηφίας και μειοψηφιών) της Εξεταστικής για τη «λίστα Πέτσα», ενώ στοίχημα παραμένει για την κυβέρνηση το πως θα συνεχίσει την τακτική του κουκουλώματος της υπόθεσης, με σύσσωμη την κοινή γνώμη να έχει βγάλει τα συμπεράσματά της επί του θέματος - Αυτοσυγχαίρεται η ΝΔ για τη διαδικασία της Εξεταστικής, την οποία υπονόμευσε από την αρχή - Αλ. Τσίπρας: «Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος ήταν πάντοτε στο DNA της ΝΔ»


Με μετωπικές αντιπαράθέσεις μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

«Με εντολή Μητσοτάκη, η κυβέρνηση χειραγωγεί την ενημέρωση και πληγώνει τη Δημοκρατία»

«Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος πάντοτε ήταν στο DNA της παράταξής σας. Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο από τη Μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση τόνισαν πως «με εντολή Μητσοτάκη, η κυβέρνηση χειραγωγεί την ενημέρωση και πληγώνει τη Δημοκρατία».

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Ενδεικτικά, η Νατάσα Γκαρά τόνισε ότι οι λίστες Πέτσα αναδεικνύουν το «ήθος» και τη διαχρονική πρακτική της ΝΔ στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, στα ρουσφέτια, τη συγκάλυψη, τη χειραγώγηση, τη διαπλοκή και τον εκφοβισμό».Ο Χρήστος Γιαννούλης, μεταξύ άλλων είπε πως «με τη «λίστα Πέτσα» έγιναν προκλητικές χρηματοδοτήσεις σε παρασιτικά Μέσα που υποδύονται τους δημοσιογράφους και τους εκδότες» σημειώνοντας πως «οι «Φουρθιώτηδες» ανά την Ελλάδα δεν πλήττουν μόνο το πολιτικό σας μέλλον, πλήττουν τη δημοκρατία» - αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ.

Η ΝΔ θεωρεί πως δεν υπάρχουν ούτε ποινικές ούτε πολιτικές ευθύνες!

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΝΔ με διαρροή στα ΜΜΕ έσπευσε να αυτο-συγχαρεί τον εαυτό της, χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «τακτική στοχοποίησηςπροκειμένου να ανακάμψει δημοσκοπικά. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα,. «από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία η μη ύπαρξη, τόσο ποινικών, όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέπεσαν σαν χάρτινος πύργος, αποδεικνύοντας με εκκωφαντικό τρόπο ότι μοναδικός της στόχος δεν ήταν άλλος από την πολιτική στοχοποίηση,σπίλωση και δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων, προκειμένου να καρπωθεί μικροκομματικά οφέλη»

Τι είπαν τα άλλα κόμματα

Από το ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής του, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε ότι από τις εργασίες αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της μειοψηφίας προκύπτει ένα θεσμικό θέμα που είναι η άμεση υποχρέωση της Βουλής να τροποποιήσει τον Κανονισμό της λειτουργίας της, ώστε η κυβερνητική πλειοψηφία να μην μπορεί να ακυρώνει τουλάχιστον τα ανακριτικά δικαιώματα της Επιτροπής. Το δεύτερο θεσμικό θέμα που αναδεικνύεται είναι η άμεση υποχρέωση της πολιτείας να νομοθετήσει μέτρα, σταθμά και κριτήρια για τον τρόπο που η εκάστοτε κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρατική διαφήμιση. Το τρίτο θεσμικό θέμα που προκύπτει είναι η υποχρέωση της Διάσκεψης των Προέδρων να θυμηθεί τη σχετική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, με την οποία μπορεί να ανακαλεί τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής με τον ίδιο τρόπο που τα διόρισε. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι από την Εξεταστική Επιτροπή «προέκυψαν χωρίς αμφιβολία πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης». Η κυβέρνηση, είπε, «έκανε ό,τι μπορούσε για να μη διερευνηθεί η υπόθεση και να την κλείσει άρον άρον» και εάν «ήταν όλα «καλά καμωμένα», δεν θα υπήρχε λόγος η ΝΔ να αποφύγει την πλήρη εξέταση της υπόθεσης, αντ' αυτού επέλεξε να παραμείνουν σύννεφα». Επισήμανε ότι κάθε κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει ένα φιλικό περιβάλλον μέσω των ΜΜΕ και γι' αυτό βολεύει και τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να πετάνε λάσπη για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια». Φοβάστε, τόνισε, «τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, φοβάστε τον οργανωμένο αγωνιζόμενο λαό».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη χαρακτήρισε την Εξεταστική «φιάσκο», σημειώνοντας πως «η ύπαρξη διαφορετικών πορισμάτων δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να κρυφτεί πίσω από τον πληρωμένο, μιντιακό και κομματικοποιημένο λόγο του». Εμείς, είπε, ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως η Αριστερά οφείλει και πρέπει να θέσει την πολιτική ουσία στο επίκεντρο που είναι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ από τους ολιγάρχες». Η μοναδική λύση υποστήριξε «είναι ο συνδυασμός δημοκρατίας και καινοτομίας με ορίζοντα την κοινωνικοποίηση των μέσων και την άσκηση δημοκρατικού, κοινωνικού ελέγχου πάνω σ' αυτά».

Παρέμβαση του Γ. Ραγκούση για τη στάση ίσων αποστάσεων του ΚΙΝΑΛ 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γ. Ραγκούσης, πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτηση στην Ολομέλεια για τη λίστα Πέτσα, και επισήμανε - απευθυνόμενος ιδίως προς το ΚΙΝΑΛ:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Και είμαι υποχρεωμένος να πάρω τον λόγο, πρώτον για να θυμίσω ότι σήμερα συζητάμε το πόρισμα για την αμαρτωλή λίστα Πέτσα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.

Δεύτερον, για να εκφράσω την ελπίδα μας ότι οι ανοίκειες επιθέσεις, είναι πραγματικότητα αυτό, του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και των υπουργών του, απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη και απέναντι συνολικά στο Κίνημα Αλλαγής υπό την πίεση να στραφούν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλω να εκφράσω την ελπίδα μας ότι δεν προκύπτει, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι προκύπτει ότι πιάνουν τόπο.

Διότι, αγαπητή κυρία Γιαννακοπούλου, πέραν του ότι σήμερα συζητούμε τη λίστα Πέτσα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι πια ο Αλέξης Τσίπρας,ούτε κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Και οι ίσες αποστάσεις δεν είναι μόνο ιστορικό πρόβλημα για ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο είχε ένα και μόνο αναγνώριζε ως ιδεολογικό πολιτικό αντίπαλο, τη ΔΕΞΙΑ υπό οποιαδήποτε ηγεσία, αλλά επίσης, οι ίσες αποστάσεις είναι και εντελώς ανιστόρητες ,γιατί σήμερα, αν υποφέρει ο ελληνικός λαός υποφέρει εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, πολιτικές που βάζουν τους πολλούς κάτω από τους λίγους, πολιτικές που το μόνο έχουν έννοια να κάνουν, είναι να διαλύσουν κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας και κράτους δικαίου σ΄ αυτή τη χώρα.

Και τελευταίο κ. Πρόεδρε, για να κλείσω, αγαπητή κα Γιαννακοπούλου, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άρα και του Αλέξη Τσίπρα, μία τελευταία κουβέντα: Κώστας Καραμανλής».

Διαβάστε - δείτε εδώ αναλυτικότερα τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια στη σημερινή συζήτηση επί των πορισμάτων της εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)