to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 09.02.2022

Πολιτική

Διον. Καλαματιανός: Μόνη λύση οι εκλογές για να πάρει ανάσα η χώρα

Το άθλιο περιστατικό με πρωταγωνιστές τον κ. Δούκα και τον κ. Λιβανό, αλλά και τις κυβερνητικές παλινωδίες που έχουν βυθίσει τη Χώρα και τους πολίτες σε τέλμα, καυτηρίασε από τη Βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.


«Οι δηλώσεις και η συμπεριφορά του κ. Δούκα και του κ. Λιβανού αποτελούν μια ακόμη ύβρη και προσβολή στους νεκρούς από τις πυρκαγιές του 2007 και συνολικά στους κατοίκους της Ηλείας. Αποτελούν μια ακόμη βαριά ασέλγεια στο κατεστραμμένο σώμα του τόπου μας.

Το πιο επαίσχυντο, όμως, είναι ότι μετά τα τριχίλιαρα και τις τσάντες με λεφτά που μοιράσανε, εγκατέλειψαν την Ηλεία και τους κατοίκους της. Κανένα σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης. Ακόμα και το ταμείο Μολυβιάτη εξαφανίστηκε, παρότι συγκροτήθηκε από τις δωρεές των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι συγκινήθηκαν από τους τραγικούς θανάτους και την καταστροφή της Ηλείας», προσθέτοντας πως άλλη μια κυβέρνηση της ΝΔ εγκαταλείπει το νομό μετά τις καταστροφές του περσινού καλοκαιριού του 2021.

«Ξανά κανένα σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης. Ξανά χωρίς στήριξη οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις της Ολυμπίας και του Πύργου.

Τι αποκαλύφθηκε από αυτό το άθλιο, το αισχρό και χυδαίο περιστατικό; Αποκαλύφθηκε ότι η ΝΔ τότε εξαγόρασε συνειδήσεις και ψήφους, έκανε ψηφοθηρία για να κερδίσει τις εκλογές. Αυτές είναι πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Και δυστυχώς, τέτοιες πρακτικές συνεχίζονται και σήμερα από την κυβέρνηση. Υπάρχουν απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων. Υπάρχουν χιλιάδες μετακλητοί, που τους διπλασιάσατε και τους αυξήσατε το μισθό. Υπάρχει νέος κομματικός στρατός.»

Παράλληλα, ο Ηλείος Βουλευτής τόνισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα στον τόπο πολιτική αλλαγή.

«Χρειάζεται να μπουν στο παρελθόν αυτές οι λογικές και πρακτικές που προκαλούσαν και ξαναπροκαλούν ζημιά. Προκαλούν ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία. Προκαλούν ζημιά στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στο πολίτευμα, στη δημοκρατία μας. Αυτό το ήθος και το ύφος άσκησης της διακυβέρνησης πρέπει να γίνει παρελθόν. Πρέπει να γίνει παρελθόν μια κυβέρνηση που καταγράφει τεράστιες αποτυχίες.

Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Εκατόμβη νεκρών κάθε μέρα. Θλιβερά ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη την Ευρώπη. Αποτυχία στη διαχείριση της ακρίβειας στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στο κόστος παραγωγής.»

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συστηματικά σκληρές αντικοινωνικές και ιδεοληπτικές πολιτικές, επιδεικνύοντας αναλγησία και αδιαφορία.

«Και τι κάνει η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες που πνίγουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;

Μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας επιλέγει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Συνεχίζει τις περικοπές που εσείς είχατε κάνει με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Προεκλογικά τους τάζατε αυξήσεις. Μετά τις εκλογές, οι συνταξιούχοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση τους γυρίζει στην περίοδο 2012-2014, όταν η ΝΔ έκανε τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις και κατήργησε την 13η και 14η σύνταξη.

Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα στους συνταξιούχους; Μέχρι τώρα κόψατε την 13η σύνταξη που είχαμε επαναφέρει εμείς το 2019. Δώσατε τα 900 εκατ. το χρόνο που δίνονταν για την 13η σύνταξη για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Πετσοκόψατε το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Κόψατε από 200 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους ακόμα και τα 250 ευρώ του ελάχιστου κοινωνικού μερίσματος που δώσατε πριν τα Χριστούγεννα.

Με την ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο Τσακλόγλου μειώνετε σημαντικά τις συντάξεις σε χήρες και ανάπηρους.

Επίσης χιλιάδες περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους. Τους είχατε υποσχεθεί ότι θα τις διεκπεραιώσετε σύντομα, αλλά ακόμα περιμένουν και παραμένουν στην ανέχεια και τη φτώχεια. Ταυτόχρονα, συκοφαντείτε και προσβάλλετε και κάνετε μπούλινγκ στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ.

Και θα φέρετε και νομοσχέδιο για να βάλετε γαλάζιους διευθυντές στον ΕΦΚΑ με παχυλούς μισθούς χιλιάδων ευρώ και πάτε να ξεπουλήσετε τα ακίνητα των ταμείων.

Και τι κάνετε με το άρθρο 3 του σημερινού νομοσχεδίου, που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων; Τους τα μειώνετε ακόμα παραπάνω.

Νομοθετήσατε τον Οκτώβριο του 2020 και καταβάλατε αναδρομικά μόνο για 11 μήνες και μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές.

Τι αφορούν αυτά τα αναδρομικά; Αφορούν τις περικοπές που έγιναν με τους δικούς σας νόμους 4051/2012 και 4093/2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ.

Αυτά τα αναδρομικά, που ήδη έχετε περικόψει, τα μειώνετε ακόμα περισσότερο από την φορολόγηση που επιβάλλετε. Τώρα προβλέπετε 48 δόσεις για την πληρωμή του φόρου, αλλά με 6% επιτόκιο!

Με αυτά που κάνετε οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ελάχιστα αναδρομικά που έλαβαν. Ψίχουλα θα μείνουν στους συνταξιούχους. Ξέρετε πως λέγεται όλο αυτό; Αδιαφορία, αναλγησία και παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης.»

Ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει δεκτή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών.

«Είναι δίκαιο αυτό; Δικαιολογείται από την κατάσταση στη χώρα με την ακρίβεια που τη σαρώνει; Δικαιολογείται από την αδυναμία των συνταξιούχων να επιβιώσουν αξιοπρεπώς; Βεβαίως είναι δίκαιο και βεβαίως δικαιολογείται.

Θα ήταν ένα μερικό αντιστάθμισμα για τις σκληρές περικοπές που τους έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. Όμως, δεν το δέχεστε, δεν το θέλετε γιατί έχετε άλλες στοχεύσεις.»

Επιπλέον, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση με τις πρακτικές της οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε απόλυση και σε ξεσπίτωμα.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις αντικοινωνικές πρακτικές της.

«Αδιαφορεί για την κοινωνική πραγματικότητα. Αδιαφορεί σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και το κάνει όταν το κύμα ανατιμήσεων σαρώνει το οικογενειακό εισόδημα, όταν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι επαγγελματίες υποφέρουν, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα.

Δυστυχώς, η απόσταση της Κυβέρνησης από τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα αυξάνεται. Γι΄ αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να ανασάνει η χώρα!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)