to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 02.09.2013

Οικονομία

ΙΝΕ - ΓΣΕΕ: Σε 20 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%

Υψηλή ανεργία και μακροχρόνια ύφεση προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ - στο 30% η ανεργία το 2013, σε τουλάχιστον 20 χρόνια θα πέσει κάτω από το 10%


Τουλάχιστον 20 χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα επίσης με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Δραματικές μειώσεις στα εισοδήματα

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης. Μερικά στοιχεία που αναδεικνύουν την καταστροφική πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο:

- Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ.

- Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

- Κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

- Οι 200.000 Έλληνες μετανάστες δεν προσμετρώνται στα ποσοστά ανεργίας.

- Μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

- Το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως «η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφαιρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ. Χαρακτηριστικά, το 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει  ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

__________

Τζάμπα δουλειά!

1.200.000 πληρώνονται με καθυστέρηση 3 έως 12 μήνες. Tην ίδια ώρα 1.000.000 δεν έχουν πάρει επίδομα αδείας. Κι όλα αυτά με την χώρα να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι ουσιαστικά τα δύο τρίτα όσων διατηρούν ακόμα τις θέσεις εργασίας τους στον ιδιωτικό τομέα! Τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, δείχνουν πως από τους 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς μόλις οι 600.000 με 700.000 πληρώνονται κανονικά. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γιάννης Μηλιός: Τραγικά τα στοιχεία, απόρροια των μνημονιακών πόλιτικών

Ο υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός μίλησε στον Real Fm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, με αφορμή την έκθεση του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ μίλησε παράλληλα για όλα τα επίκαιρα θέματα της οικονομίας.

«Η έκθεση είναι ίσως η πιο έγκυρη έκθεση που γίνεται στη χώρα, μία φορά τον χρόνο με κάποιες επικαιροποιήσεις. Τα στοιχεία είναι πραγματικά τραγικά, και στον μεγαλύτερο βαθμό, έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται», σχολίασε αρχικά ο κ. Μηλιός και συνέχισε:

«Αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση ίσως και τα 20 χρόνια που λέει η έκθεση της ΓΣΕΕ να είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη. Οδηγούμαστε σε μια σταθεροποίηση η οποία είναι χωρίς την δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Πρέπει για να σταματήσει αυτή η πορεία, να δώσουμε έμφαση σε μια τόνωση της ζήτησης, που να έχει να κάνει με την εσωτερική συνοχή», πρόσθεσε ο κ. Μηλιός.

Ακούστε το ηχητικό πατώντας ΕΔΩ.

Γιάννης Ρωμανιάς: Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται δε δημιουργεί θέσεις εργασίας

Ο καθηγητής και εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς μίλησε «στο Κόκκινο» (105,5) για τα δραματικά στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και τις φρούδες υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι «ανάπτυξης» αλλά η ελληνική κυβέρνηση, κατ' επιταγή του μνημονίου υλοποιεί μοντέλο εντελώς ασύμβατο με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.    

Τι προτείνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την έξοδο από την κρίση

Η πρόταση του Ινστιτούτου για την ανάσχεση της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση εστιάζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ στα 751 ευρώ (κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Φεβρουαρίου 2012) θα συμβάλλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάσχεση της ύφεσης τον πρώτο χρόνο διαμέσου της αύξησης του κατώτατου μισθού ενισχυόμενη από την αναδιάρθρωση του χρέους (δραστική γιατί η ήπια αναδιάρθρωση παρατείνει την ύφεση και απομακρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης), τη ρευστότητα της οικονομίας, την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την επενδυτική (δημόσια-ιδιωτική) δραστηριότητα, θα συμβάλλουν επιπρόσθετα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το χρόνο και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (3%-4% το χρόνο) στον ορίζοντα μίας πενταετίας θα θέσει σε χρήση και το παραγωγικό δυναμικό που σήμερα αργεί και ανέρχεται σε 15% του ΑΕΠ περίπου και θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 7%-10%, δηλαδή κατά 250.000 άτομα.

Το Ινστιτούτο πάντως σημειώνει πως ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση απαιτείται μια 20ετία για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)