to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 09.02.2022

Κοινωνία

«Στοπ» στα καρναβάλια βάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η εισήγηση είναι να μην πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- ενώ δεν θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων ούτε στην εστίαση


Φρένο στα σενάρια χαλάρωσης βάζουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως η πίεση στο ΕΣΥ δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του avgi.gr, οι ειδικοί εισηγούνται να μην υπάρχει καμία χαλάρωση μέτρων, τουλάχιστον προς ώρας.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση είναι να μην πραγματοποιηθούν ούτε φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά-, ενώ δεν θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων ούτε στην εστίαση.

Για την εστίαση είχε πέσει στο τραπέζι το σενάριο να επιτραπούν ξανά οι όρθιοι, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο απορρίφθηκε από τους επιστήμονες.

Το μόνο που αναμένεται να αλλάξει στην εστίαση θα είναι ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι, με το όριο να ανεβαίνει από τα 6 στα 8 άτομα.

Τέλος, ούτε στα γήπεδα αναμένεται να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Επί του παρόντος η μέγιστη πληρότητα είναι 10% και με έως 1.000 άτομα θεατές. Το τελευταίο ήταν πιο άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να επισημαίνει ειδικά κατά την τελευταία ενημέρωση πως το ζήτημα θα επανεξεταζόταν έπειτα από μια εβδομάδα.

Προειδοποιήσεις των ειδικών

Στο μεταξύ, η χώρα μετρά καθημερινά περίπου 100 νέα θύματα του ιού, με τα κρούσματα να πέφτουν αργά και να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Βασικός ορίζοντας φαίνεται να παραμένει η μεγαλύτερη χαλάρωση μέτρων για το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι «η πορεία της επιδημίας θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους». Ερωτηθείς για τις Απόκριες και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σημείωσε με νόημα ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το Πάσχα θα μπορέσει να υπάρξει η απαραίτητη χαλάρωση για γιορτές στο χωριό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα.

«Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση» απάντησε σε σχετική ερώτηση στον ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε ότι παραμένουν τα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε με τη σειρά της ότι το πρόβλημα με μορφές διασκέδασης όπως τα καρναβάλια είναι πως δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε όσους συμμετέχουν.

Για σταδιακή αποκλιμάκωση μίλησε και ο Γιάννης Οικονόμου, μέσω του Ρ/Σ Παραπολιτικά, επισημαίνοντας «ήδη, κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή, που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση μία είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας».

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε (ΕΡΤ) ότι η επιτροπή θα εστιάσει στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα και στη διεξαγωγή καρναβαλικών εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι στόχος παραμένει να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)