to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 09.02.2022

Κοινωνία

Πρόστιμα από το ΕΣΡ για έμφυλα στερεότυπα στο «The Bachelor» και προσβολή της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών

Το «The bachelor» εξετάστηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ύστερα από 17 καταγγελίες, ενώ ελήφθη υπ’ όψιν και διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της προβολής του ριάλιτι, το οποίο μέχρι τις 12/10/2021 είχε συγκεντρώσει 24.557 υπογραφές


Είναι εντυπωσιακό το συνολικό πρόστιμο των 180.000 ευρώ,  που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης στον Alpha για παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από το ριάλιτι «The bachelor».

Ωστόσο το χρηματικό πρόστιμο στον σταθμό από το ΕΣΡ μοιάζει μηδαμινό μπροστά στα οικονομικά μεγέθη κερδών που απέφερε το πρόγραμμα από διαφημίσεις και χορηγίες.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει πιθανότητα για συνέχεια (κυρώσεων) διότι η Ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο στο κανάλι της Κάτω Κηφισιάς για μόλις οκτώ επεισόδια του επίμαχου προγράμματος και συγκεκριμένα για εκείνα που μεταδόθηκαν στις 7,8,10,16,17,23, 24 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, το κανάλι τιμωρήθηκε με 50.000 ευρώ για «δυσμενή διάκριση προσώπων στη βάση του φύλου», παραβαίνοντας διατάξεις περί ισότητας φύλων και προβάλλοντας έμφυλα στερεότυπα, 80.000 ευρώ για «ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος (μη τήρηση κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά)» και άλλες 50.000 ευρώ για «προσβολή προσωπικότητας, και δη της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών».

Η απόφαση για το ύψος των προστίμων πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με τρία μέλη να προτείνουν ποινές ύψους 40, 60 και 40 χιλιάδων ευρώ αντιστοίχως.

Το «The bachelor» εξετάστηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ύστερα από 17  καταγγελίες, ενώ ελήφθη υπ’ όψιν και διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της προβολής του ριάλιτι, το οποίο μέχρι τις 12/10/2021 είχε συγκεντρώσει 24.557 υπογραφές, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο στο οποίο συμπεριελήφθησαν- δειγματοληπτικά- και διάλογοι που ακούστηκαν από παίκτριες στη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και σκηνές στις οποίες ο πρωταγωνιστής του αμφιλεγόμενου ριάλιτι, Αλέξης Παππάς, εμφανιζόταν να ερωτοτροπεί με κάποιες από τις εκείνες.

Δυναμική παρέμβαση από το ΕΣΡ είχε ζητήσει το Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αποτελούμενης από την κ. Φωτεινή Κούβελα, πρώην Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων και την κ. Κατερίνα Παπαθεοδώρου, συντονίστρια του Τμήματος , με τον Πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.Ρ.) κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο και την Αντιπρόεδρο, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Δρίλια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.Σ.Ρ., έπειτα από αίτημα του Τμήματος, προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τις ενέργειες του Ε.Σ.Ρ. για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στη διαφήμιση, καθώς και για την αντιμετώπιση των τηλεοπτικών εκπομπών που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αρμοδιότητές του Ε.Σ.Ρ. σαφώς ορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 24 του νόμου 4604/2019- «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση τη έμφυλης βίας».

Η αντιπροσωπεία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε μια πιο δυναμική παρέμβαση ασκώντας τις αρμοδιότητες της και να ελέγξει για τυχόν παραβάσεις της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, που αφορούν το περιεχόμενο συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως το «Bachelor» και άλλων παρόμοιων.

Επίσης, να ενεργοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό ελέγχου για την απαγόρευση της χρήσης σεξιστικής γλώσσας και της κάλυψης θεμάτων με τρόπο που, στα αντίστοιχα συμφραζόμενα, επιδοκιμάζει, ενθαρρύνει ή ωραιοποιεί οποιαδήποτε μορφή σεξισμού κατά των γυναικών καθώς και για την κατοχύρωση της ισότητας και την υπέρβαση του σεξισμού με την κατάργηση της παρουσίασης των γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων και της απεικόνισης της γυναικείας σεξουαλικότητας κατά τρόπο μειωτικό και υποτιμητικό.

Επιπλέον, να μεριμνά για την απαγόρευση των σεξιστικών σχολίων και της χρήσης σεξιστικής, υποτιμητικής, προσβλητικής ή εξευτελιστικής για τις γυναίκες, γλώσσας, την αποφυγή της στερεοτυπικής παρουσίασης των φύλων και την ενθάρρυνση της προβολής της πολλαπλότητας των ρόλων και της συμβολής τους στην κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι του ΕΣΡ, εκτίμησαν τη συνάντηση χρήσιμη και ενημέρωσαν για τις παρεμβάσεις του φορέα καθώς και για τις δρομολογούμενες ενέργειες του, τόσο σε ότι αφορά τον έλεγχο για παραβάσεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο τηλεοπτικών εκπομπών όσο και την υλοποίηση του άρθρου 24/Ν.4604/2019 με την προετοιμασία όλων όσων ορίζονται σε αυτό (κανονισμοί, κώδικες δεοντολογίας, οδηγίες, κυρώσεις, έκθεση πεπραγμένων) .

Η συνάντηση των δύο φορέων έγινε σε θετικό κλίμα και συμφωνήθηκε η συνέχεια των επαφών.

Πρωτοβουλία κατά των γυναικτονιών: Σημαντική παρακαταθήκη η αιτιολόγηση της ποινής

«Η χθεσινή  κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση του ΕΣΡ να επιβληθεί πρόστιμο 180χιάδων ευρώ  στο τηλεοπτικό σταθμό ALPHA  κατόπιν σωρείας καταγγελιών για το ψυχαγωγικό σκουπίδι του Bachelor, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Όχι τόσο για αυτή καθαυτή τη χρηματική  ποινή, όσο για τις παραδοχές στις οποίες υποχρεώθηκε και αποτελούν την αιτιολόγηση/ το σκεπτικό  της ποινής.

Η αναγνώριση της ζημιάς που προκαλείται στις διαπροσωπικές σχέσεις και εν γένει στην αισθητική και τις αξίες της κοινωνίας  από την προσβολή και την υποβάθμιση της γυναίκας σε πατριαρχικής κοπής κακέκτυπα προγράμματα και η δέσμευση των τηλεοπτικών μέσων στην  καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων και στην προώθηση της ισότητας των φύλων, έχει τον αντίκτυπο  και της δικής μας  επίμονης διεκδίκησης  για  πρόληψη  και αυστηρή τιμωρία κάθε βίαιης και κακοποιητικής συμπεριφοράς  εις βάρος των γυναικών. 

Είμαστε εδώ  και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Περιμένουμε να δούμε την αλλαγή έμπρακτα, στην  «πραγματικότητα  της εκπεμπόμενης  εικόνας»,  στο τελικό προϊόν που  καταναλώνει  το κοινό.    

Τα αρνητικά δείγματα γραφής δυστυχώς είναι πολλά και δεν περιορίζονται μόνο στις ευτελείς, low cost εκπομπές επικράτησης. Επεκτείνονται σε όλες τις ζώνες μέχρι τα δελτία ενημέρωσης που μαχόμενα  για τηλεθέαση, μετατρέπουν εύκολα σε θέαμα  ανθρώπινες  τραγωδίες  οι οποίες - αλλοίμονο-  τροφοδοτούν συνεχώς την  επικαιρότητα.

Ας δράσουμε όλες/όλοι μαζί  έγκαιρα πριν, για να μην μετράμε  εκ των υστέρων θύματα  και  εκφωνούμε κλισέ  δακρύβρεχτα  επιφωνήματα  που τείνουν   να γίνουν εθιστικά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)