to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καραμανλικές φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου

Η τακτική του Μαξίμου προκάλεσε τη δυσανεξία της καραμανλικής πτέρυγας


Στον βωμό της ανόρθωσης του πρωθυπουργικού προφίλ φαίνεται να θυσιάστηκαν οι Σπήλιος Λιβανός - Πέτρος Δούκας που πρωταγωνιστούν στο αποτροπιαστικό βίντεο των καυχημάτων για την ακραία ψηφοθηρία στις στάχτες της Ηλείας. Κυβερνητικές πηγές, στη σκιά της δημοσκοπικής κάμψης της Ν.Δ. και της κάθετης μείωσης της δημοτικότητας του κ. Μητσοτάκη, προβάλλουν την εικόνα ενός δυναμικού πρωθυπουργού που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του στα ζητήματα που συνδέονται με τον αξιακό κώδικα της Ν.Δ. Η τακτική του Μαξίμου ωστόσο προκάλεσε τη δυσανεξία της καραμανλικής πτέρυγας. Βουλευτές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνδύασε τις προχθεσινές καρατομήσεις με μια ισχυρή δήλωση κάλυψης των ενεργειών τής τότε κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους.


Η επιχείρηση καλλωπισμού της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τις ρωγμές λόγω των ναυαγίων σε ακρίβεια - πανδημία - κακοκαιρία, διανθίζεται και με λεπτομέρειες που αφορούν την εξώθηση του κ. Λιβανού σε παραίτηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το αφήγημα του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στον πρώην υπουργό (σ.σ.  βρισκόταν στο Στρασβούργο λόγω της Συνόδου των υπουργών Γεωργίας) ότι εξανέστη, ότι η αντίδρασή του στις αναφορές του δημάρχου Σπάρτης ήταν απαράδεκτη και ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Ο Σπήλιος Λιβανός φέρεται να αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά σημειώνοντας ότι θα αποστείλει επιστολή παραίτησης. Οι ίδιοι κύκλοι, παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό ως άτεγκτο σε ζητήματα με ηθικό υπόβαθρο, άφησαν να διαρρεύσει ότι ο κ. Λιβανός είναι προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκης και η αντίδρασή του δεν συμβάδιζε με το αξιακό πλαίσιο του πρωθυπουργού. Οι καλά πληροφορημένοι για τα ενδότερα στο Μαξίμου ωστόσο θεωρούν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει προκαταβολικά να τραβήξει γραμμές άμυνας ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια, που θα αφορά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για λίστα Πέτσα - Opinion Poll.

Αντιπερισπασμοί

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση στήνει μια επιχείρηση αντιπερισπασμού με στόχο την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφορικά με το βίντεο που αποτυπώνει το ρουσφετολογικό κρεσέντο του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, o κυβερνητικός εκπρόσωπος -χωρίς να διαψεύσει το περιεχόμενο του βίντεο- ισχυρίστηκε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει δηλώσεις για την εγκατάσταση κομματικών στρατών στον κρατικό μηχανισμό, την ανάγκη αλλοίωσης των θεσμών και υπονόμευσης της Δικαιοσύνης. To Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. προσέφυγε μάλιστα και στη συνήθη καραμέλα του πολακισμού, που αποτελεί «συγκολλητική ουσία όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ."

Βέλη καραμανλικών προς Μαξίμου

Πάρα ταύτα, οι φωτιές που άναψαν στον άξονα Μαξίμου - καραμανλική πτέρυγα δεν έχουν σβήσει. Στελέχη που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό έθεταν το ερώτημα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του από την κυβέρνηση του 2007. Εστιάζουν δε στο γεγονός ότι το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στην ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Λιβανού, απέφυγε να κάνει μνεία «στα πραγματικά γεγονότα που αφορούσαν τη διαφανή στήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας», όπως αναφέρουν. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές ώρες αργότερα, η Ν.Δ. επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά. Έκανε λόγο για «ιστορικά αναληθείς δηλώσεις» του Πέτρου Δούκα, στην ανακοίνωση που αφορούσε τη διαγραφή του δημάρχου Σπάρτης από το κόμμα.

“Αυτό που συνέβη ήταν μια ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να κάνει επίδειξη πυγμής μέσα στην κυβέρνησή του. Να δείξει πως μπορεί να απομακρύνει κάποιους υπουργούς, κάτι που δεν έχει κάνει όμως με άλλους υπουργούς του, όπως με τον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Μενδώνη» δήλωσε χθες Στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος. Εστίασε δε στο γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε την Ηλεία -τη δεύτερη ημέρα των πυρκαγιών- το 2007, σε αντιπαραβολή με την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη  από τις περιοχές που υπέστησαν αντίστοιχες καταστροφές.

Κύρτσος: Το 2007 επιταχύνθηκε η πορεία προς τη χρεοκοπία

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος κατήγγειλε, εντούτοις, τις πρακτικές του κόμματός του και το 2007. «Τις υπερβολές με το δωρεάν χρήμα του 2007 τις είχα καταγγείλει. Και τότε δυσάρεστος. Μέχρι Ρομά της Αττικής πήραν τριχίλιαρο ως πυρόπληκτοι Ηλείας» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter συμπληρώνοντας χωρίς περιστροφές ότι «στη Ν.Δ. νόμιζαν ότι κέρδισαν τις εκλογές με σύνθημα τη… δημοσιονομική εξυγίανση. Στην πράξη, επιτάχυναν την πορεία προς τη χρεοκοπία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)