to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 09.02.2022

Διεθνή

Έκκληση ΠΟΥ στις πλούσιες χώρες να καταβάλουν 16 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της covid-19

Η ραγδαία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορωνοϊού καθιστά ακόμη πιο επείγουσα τη δίκαιη κατανομή τεστ, θεραπειών και εμβολίων, τονίζει επίσης.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε σήμερα έκκληση στις πλούσιες χώρες να καταβάλουν επειγόντως 16 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία υπολείπονται ακόμη για την χρηματοδότηση του προγράμματός του για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19.

"Η επιστήμη μάς έδωσε τα εργαλεία" για να αγωνιστούμε κατά της πανδημίας, "αν αυτά μοιραστούν παγκοσμίως με αλληλέγγυο τρόπο, μπορούμε να δώσουμε τέλος φέτος στην παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία που προκαλεί η COVID-19", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

"Αν οι χώρες με υψηλά εισοδήματα καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί" της χρηματοδότησης του μηχανισμού ACT-A, το πρόγραμμα αυτό "μπορεί να βοηθήσει τις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να ξεπεράσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, τα λίγα τεστ και την έλλειψη φαρμάκων", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του.

Η ραγδαία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού καθιστά ακόμη πιο επείγουσα τη δίκαιη κατανομή τεστ, θεραπειών και εμβολίων, τονίζει επίσης.

Το ACT-A, το πρόγραμμα επιτάχυνσης της πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19, είναι μηχανισμός που δημιουργήθηκε από μεγάλες διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα και το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Υπό την διεύθυνση του ΠΟΥ, αυτός αποσκοπεί να καταστήσει πιο γρήγορη την πρόσβαση στα εργαλεία για την καταπολέμηση της COVID-19 στις μη προνομιούχες χώρες.

Μια από τις πτυχές του είναι το σύστημα COVAX, το οποίο υλοποιήθηκε στις αρχές της πανδημίας και πριν από την άφιξη αποτελεσματικών εμβολίων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει εγγύηση για δίκαιη πρόσβαση όλου του κόσμου στα εμβόλια. Αυτό παρέδωσε την δισεκατομμυριοστή του δόση εμβολίου στα μέσα Ιανουαρίου.

Η λειτουργία του ACT-A είχε υπολογιστεί ότι χρειαζόταν περίπου 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2022, αλλά μόνον 800 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.

Το πρόγραμμα αυτό ζητεί ως εκ τούτου 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πλούσιες χώρες "για να καλύψει το άμεσο χρηματοδοτικό κενό", ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να προέλθει από αυτοχρηματοδότηση των χωρών μεσαίου εισοδήματος.

Έξι χώρες --ο Καναδάς, η Γερμανία, το Κουβέιτ, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Σουηδία-- έχουν φτάσει ή υπερβεί ένα δίκαιο επίπεδο χρηματοδότησης.

Μόνον ένα 0,4% των 4,7 δισεκατομμυρίων διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον κόσμο έχει χρησιμοποιηθεί σε μη προνομιούχες χώρες όπου επίσης το 10% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, στα τεστ και στις θεραπείες παρατείνει μόνον την πανδημία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος είναι συμπρόεδρος του συμβουλίου διευκόλυνσης του ACT-A.

"Απευθύνω έκκληση στους άλλους ηγέτες να αυξήσουν την αλληλεγγύη τους, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να βοηθήσουν να σώσουμε τις ζωές μας από τον ιό", σημείωσε.

Ο Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο έτερος συμπρόεδρος, έγραψαν επιστολή σε 55 χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα στις πρώτες, για να τις ενθαρρύνουν να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)