to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 09.02.2022

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Ξεχάστε τις Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα και ο τουρισμός, λένε Τζανάκης και Σαρηγιάννης

Ιδιαίτερα εύθραυστη η ισορροπία μεταξύ εμβολιαζόμενων με τρίτη δόση και όσων χάνουν πλέον την ανοσία από τον βασικό εμβολιασμό, προειδοποιούν οι επιστήμονες


Τα επιδημιολογικά μεγέθη και η εξέλιξη του εμβολιασμού δεν επιτρέπουν σημαντική χαλάρωση περιορισμών ενόψει του Τριωδίου και της Καθαρής Δευτέρας, αν δεν θέλουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες, έκαναν σαφές με όσα είπαν σε Mega και ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την περίοδο της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα «μπορούν να γίνουν μερικές εκδηλώσεις, αλλά να αφήσουμε τα πολλά-πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, «τα πράγματα μπορούν να χαλαρώσουν, αλλά με προσοχή ... γιατί θα υπάρξει συνωστισμός και επίταση της επιδημικής έξαρσης, σίγουρα, που θα παρατείνει τα προβλήματα. Αν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία να τα αποδεχτούμε αυτά, να μην γκρινιάζουμε εν συνεχεία προς όλους πώς έγινε το κακό, ας το κάνουμε. Είναι μια εξίσωση Υγεία-Κοινωνία-Οικονομία».

«Πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν είναι μόνο το Πάσχα, πρέπει να προετοιμάσουμε την τουριστική σεζόν, την οικονομία. Η χώρα να εισέλθει σε καλή θέση σε αυτή την αγορά. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν λύσει τα προβλήματά τους, λόγω της σύνεσης των κατοίκων τους. Και οι Ιταλοί εν μέρει έχουν λύσει πολλά από τα προβλήματά τους, γιατί ο πληθυσμός ακολούθησε τις επιταγές των κυβερνήσεών τους».

ΧΑΡΤΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 08022022

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ειδικά τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε αντίθεση με περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κάποιες στην περιφέρεια, ο κ. Τζανάκης επιβεβαίωσε ότι αυτές οι περιοχές, όπως η Κρήτη, έχουν πάει καλύτερα σε επίπεδο θανάτων από covid-19, παρότι «επιδημιολογικά είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε περίπου δύο φορές χαμηλότερη θνησιμότητα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι η Κρήτη είναι από τις περιοχές με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60, κοντά στο 95%. Η Κρήτη στους θανάτους έχει συμπεριφορά Πορτογαλίας, ή Δανίας».

 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση σταθεροποίησης» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια «εύθραυστη δυναμική ισορροπία» στον πληθυσμό, από την μία με αυτούς που εμβολιάζονται (κυρίως με την τρίτη δόση) και από την άλλη με αυτούς που χάνουν την ανοσία από τον βασικό εμβολιασμό λόγω της παρέλευσης του χρόνου που είναι αποτελεσματικός, «αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις πολύ νωρίς και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση». «Το αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φεβρουαρίου εξαρτάται καθαρά από το κατά πόσο θα προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν χαθεί η ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογράμμισε, «αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα».

«Είναι η πιο λογική προσέγγιση», απάντησε εξάλλου στο ερώτημα αν σε επίπεδο μέτρων και περιορισμών πρέπει «να θυσιάσουμε τις Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)