to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 09.02.2022

Κοινωνία

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι στη σκιά της αδιάκοπης τραγωδίας

Οι πρώτες σκέψεις για Απόκριες και Πάσχα


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή χαλάρωση μέτρων στα γήπεδα, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν ώστε να «θυσιαστούν» οι Απόκριες για να «σωθεί» το Πάσχα.

Η επιτροπή ειδικών συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 9/2, με βασικό ζήτημα να είναι η αύξηση πληρότητας στα γήπεδα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη εορταστική περίοδο που είναι οι Απόκριες και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Βασικός ορίζοντας φαίνεται να παραμένει η μεγαλύτερη χαλάρωση μέτρων για το Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι οι περιορισμοί μάλλον θα παραμείνουν για τις Απόκριες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι «η πορεία της επιδημίας θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους».

Ερωτηθείς για τις Απόκριες και τις καρναβαλικές επιδόσεις σημείωσε με νόημα ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το Πάσχα θα μπορέσει να υπάρξει η απαραίτητη χαλάρωση για γιορτές στο χωριό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα.

«Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση» απάντησε σε σχετική ερώτηση στον ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε ότι παραμένουν τα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη» είπε σχετικά.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Ξεχάστε τις Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα και ο τουρισμός, λένε Τζανάκης και Σαρηγιάννης

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε με τη σειρά της ότι το πρόβλημα με μορφές διασκέδασης όπως τα καρναβάλια είναι πως δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε όσους συμμετέχουν.

Για σταδιακή αποκλιμάκωση μίλησε και ο Γιάννης Οικονόμου, μέσω του Ρ/Σ Παραπολιτικά, επισημαίνοντας «ήδη, κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή, που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση μία είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας».

Όσον αφορά το θέμα τον καρναβαλιών, χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)