to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 07.02.2022

Κοινωνία

Σταματήστε τα pushbacks: Τριήμερο διαμαρτυρίας ενάντια στο έγκλημα στο Αιγαίο και τον Έβρο

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα, Χίο, Σάμο και Λέσβο οργανώθηκαν το τριήμερο 4, 5 και 6 Φλεβάρη διαμαρτυρίες ενάντια στις επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο


Tο διαρκές έγκλημα των pushbacks, των  βίαιων επαναπροωθήσεων σε στεριά και θάλασσα, έφεραν ξανά στο προσκήνιο οργανώσεις και συλλογικότητες με πολλαπλές δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Χίο, Λέσβο και Σάμο. Πρόκειται για έγκλημα που έχει πλέον αποδειχτεί με δεκάδες καταγραφές, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, όπου το λιμενικό εγκλωβίζει τις λέμβους των προσφύγων, τους μετεπιβιβάζει σε σωσίβιες λέμβους και τους σπρώχνει ξανά προς τα τουρκικά παράλια. Αυτή η τακτική «περιορισμού των ροών» έχει οδηγήσει στο άνοιγμα νέων, ακόμη πιο επικίνδυνων προσφυγικών διαδρόμων, με διάπλου του Αιγαίου απευθείας προς τα ιταλικά παράλια, με τραγικά αποτελέσματα, όπως τα πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια στις Κυκλάδες - πτώματα αγνοουμένων ξεβράζονται ακόμα στα Κυκλαδονήσια.   

Τη βία στα σύνορα καταδίκασαν με τις διαμαρτυρίες του πρόσφυγες και ντόπιοι με κινητοποιήσεις στην Αθήνα - που μάλιστα μπλοκαρίστηκε από τα ΜΑΤ στην Αθηνάς, ενώ έφτασε μέχρι τη Βουλή - οι φωτογραφίες του Μάριου Λώλου:

                                  Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, μνημείο και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, παιδί, άτομα που στέκονται, άτομα που κάθονται, άτομα που περπατούν, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Peg Pérego"

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Για την κινητοποίηση επιστρατεύτηκε και μια σωσίβια λέμβος - σαν αυτές που, με μια διεστραμμένη αντιστροφή των νοημάτων, χρησιμοποιεί το ελληνικό λιμενικό για να επαναπροωθεί πρόσφυγες στο Αιγαίο

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Το μπλόκο στη διαδήλωση από τα ΜΑΤ στην οδό Αθηνάς

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

(όλες οι φωτ. του Μάριου Λώλου)

Στη Θεσσαλονίκη

Η αντίστοιχη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, είχε αιτήματα:

  • Να σταματήσουν τωρα οι παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο, τα Λυβικά ύδατα και τα σύνορα των Βαλκανίων.
  • • Να ακυρωθούν οι βρώμικες αντι-προσφυγικές με το καθεστώς Ερντογαν και τη Λιβύη.
  • • Να αντισταθούμε στην Ευρώπη-Φρούριο και την Ελλάδα-Φυλακή.

Στη Σάμο

Κυβέρνηση και ΕΕ δολοφονούν - Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις, το μήνυμα της κινητοποίησης στη Σάμο, στη θάλασσα της οποίας έχουν γίνει, σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες, δεκάδες Pushbacks:

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

To κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου:

Στη Χίο

Παρέμβαση στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χίου, την Απλωταριά, από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο, τη Χιακή Συμπολιτεία και αλληλέγγυους/ες, με τη σχετική εγκατάσταση και διανομή ενημερωτικού υλικού για το έγκλημα στο Αιγαίο:

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Η σχετική δημοσίευση από το Αντίβαρο:

Στη Λάρισα

Οι συνοριακές πολιτικές δολοφονούν, το μήνυμα από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας:

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Στα Γιάννενα

Την Παρασκευή 4 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στις συνοριακές θανατοπολιτικές Ελλάδας - Ευρώπης, μετά από κάλεσμα που απεύθυναν οι συλλογικότητες Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων και  ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ.

Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος

Στη Λέσβο

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Με συνθήματα και πανό ενάντια στην βαρβαρότητα των εξακολουθητικών και βίαιων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5/2 στην πλατεία Σαπφούς η δράση-κινητοποίηση της Μυτιλήνης για το διεθνές  τριήμερο ενάντια στα push backs. Η δράση έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στις επαναπροωθήσεις που παραβιάζουν το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενάντια στην παράνομη πρακτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση με την ανοχή της Ε.Ε. για να πανηγυρίζει ότι κατάφερε να μειώσει τον προσφυγικό πληθυσμό στα νησιά.

Δείτε τη σελίδα της Καμπάνιας StopPushbacks

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)