to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 06.02.2022

Πολιτική

Αλληλοκαρφώματα Ανδρουλάκη - Λοβέρδου για τις «ίσες αποστάσεις»

Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος στο ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ και βγήκαν ξανά τα μαχαίρια με τον Α. Λοβέρδο να ασκεί σαφή κριτική στη νέα γραμμή αυτονομίας του κόμματος και το Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά σε υψηλούς τόνους ότι «δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα, δεν έχουμε επιλεκτικές ευαισθησίες»


Η στρατηγική σύμπλευση του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ είτε στελεχώνοντας τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είτε προσφέροντας κοινοβουλευτικό μαξιλάρι είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Δομικό της στοιχείο η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και η ταύτιση της με τις μνημονιακές επιλογές των κυβερνήσεων Σαμαρά και Παπαδήμου.

Είναι σαφές πως ένα τέτοιο σχέδιο θα βρει δυσκολίες, τουλάχιστον στην αρχή, να σταθεί δίπλα στη νέα γραμμή αυτοδυναμίας που έχει δώσει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη. Παρότι η νέα ηγεσία δεν θέλησε να κόψει σχέσεις με τον χώρο αυτό, αντιθέτως μάλιστα, σίγουρα δε θέλει να εμφανίζεται ως πιστός συνεταίρος της Νέας Δημοκρατίας διότι αυτό θα σημάνει εκλογική αλλά και πολιτική συρρίκνωση.

Πυρά Λοβέρδου για ίσες αποστάσεις

Σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως αυτή καθορίστηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος Ο βουλευτής του κόμματος (και υποψήφιος για την ηγεσία του τον περασμένο Νοέμβριο) έκανε λόγο για λογικές "ίσων αποστάσεων" τις οποίες χαρακτήρισε θλιβερές.

Ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά σε εκπομπή της ΕΡΤ πως "ό,τι πιο θλιβερό για ένα πολιτικό κόμμα είναι οι ίσες αποστάσεις. Εγώ δεν είμαι ισαποστάκιας. Ο λαός μας εξέλεξε για να έχουμε θέσεις και όχι για να ρωτάμε τι λένε οι άλλοι για να πάρουμε κι εμείς θέση".

Ν. Ανδρουλάκης: Δε πολιτευόμαστε με μεζούρα

Στον βουλευτή του και πρώην υπουργό απάντησε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα λέγοντας ότι «το Κίνημά μας δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από κανέναν». Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης: «Είμαστε απέναντι σε όποιον προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, από όπου κι αν προέρχεται. Δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα, δεν έχουμε επιλεκτικές ευαισθησίες». Προσθέτει ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ταχύτατα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και είναι λογικό όταν αυτό ενισχύεται ενώ οι κύριοι πολιτικοί μας αντίπαλοι χάνουν δυνάμεις.

Επίσης τονίζει πως «Επιμένουμε στη δική μας αυτόνομη πορεία και την προοδευτική μας ταυτότητα» και διαβεβαιώνει: «Δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες και τις θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευθύνης και της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Με προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Για αξιοπρέπεια στη ζωή του πολίτη. Η πολιτική επιστρέφει».

Έπεται συνέχεια;

Εισερχόμενο σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει οξύτερα τέτοια ζητήματα. Με δεδομένο ότι η απλή αναλογική πιθανότατα δε θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση το κόμμα διεκδικεί τον ρόλο του ρυθμιστή. Ωστόσο αν ένα μέρος του οργανωτικού του ιστού και της κοινοβουλευτικής ομάδας (συμπεριλαμβανομένης  και μιας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου) έχει ήδη αποφασίσει να παίξει το χαρτί στήριξης στην επιτελική αριστεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι βέβαιο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκτά έναν ισχυρό πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος θα είναι και οργανωτικός καθώς η συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα έχουν «άρωμα» εσωκομματικών ισορροπιών αλλά πρωτίστως πολιτικός καθώς οποιαδήποτε ευθεία σύνδεση κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ σημαίνει παράλληλα κατάργηση της γραμμής «αυτόνομης σοσιαλδημοκρατίας» που προσπαθεί να προωθήσει η ηγεσία.

Οι προοδευτικοί πολίτες που δηλώνει πως επιθυμεί να «επαναπατρίσει» του ΚΙΝΑΛ δύσκολα θα συνεργούσαν ουσιαστικά στην εγκατάσταση ακόμη μιας τετραετίας του συστήματος Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό οφείλει να το ιεραρχήσει σωστά η νέα ηγετική ομάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)