to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 06.02.2022

Κοινωνία

Τραγωδία στον Χελμό: Νεκροί εντοπίστηκαν οι τρεις αναρριχητές που αγνοούνταν στα Καλάβρυτα

Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν οι τρεις αναρριχητές που αγνοούνταν κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 4 το απόγευμα


Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι τρεις αναρριχητές που αγνοούνταν. Ο εντοπισμός τους έγινε από τις ομάδες διάσωσης στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της μεταφοράς και των τριών ανδρών από δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ομάδας έρευνα και διάσωσης.

Οι φωτ. από το Καλάβρυταnews

Έχουν αναπτυχθεί 22 πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, καθώς και ομάδα χειριστών συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Επίσης ένα ελικόπτερο του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας - διάσωσης, συμμετέχει στις έρευνες που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τριών αναρριχητών που αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορταζ του kalavrytanews.com, οι τρεις άντρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου και από την Στύγα που εθεάθησαν τελευταία φορά θα πήγαιναν προς την περιοχή της "μαυρολίμνης".

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναζήτησε τους δύο άντρες αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Κέντρου, αλλά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει, χτυπούσε χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση.

Αλ. Άγριος: Σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό οι έρευνες

«Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αναρριχητών που αγνοούνται, επικεντρώνονται σε μία περιοχή περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων», ανέφερε νωρίτερα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του χιονοδρομικού, Αλέξης 'Αγριος.

Όπως πρόσθεσε, «είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης με όλα τα μέσα που υπάρχουν και οι έρευνες πραγματοποιούνται, τόσο από αέρος, όσο και από χιονισμένες περιοχές, ενώ προσεγγίζονται όλα τα σημεία, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι αναρριχητές».

Καλάβρυτα - αγνοούμενοι - Χελμός

Καλάβρυτα - αγνοούμενοι - Χελμός

Ο καιρός στον Χελμό είναι σχετικά καλός χωρίς καιρικά φαινόμενα με μέτριους ανέμους αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

"Κίνδυνος χιονοστοιβάδων"

"Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό σε υψόμετρο 2.100 μέτρα. Είναι βραχώδης περιοχή και απρόσιτη ακόμα και το καλοκαίρι. Από κάποιο σημείο και μετά δε μπορούν να επιχειρήσει κανένα μηχανικό μέσο αλλά μόνο έμπειροι αλπινιστές. Ακόμα και το καλοκαίρι την προσεγγίζουν μόνο έμπειροι ορειβάτες καθώς τα μονοπάτια είναι δύσβατα σε οριακά σημεία με μεγάλη κλίση. Τώρα λόγω του ύψους του χιονιού δεν είναι ορατά και υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν χιονοστιβάδες", είπε στο ethnos.gr έμπειρος ορειβάτης ο οποίος γνωρίζει τους τρεις φίλους.

Εικάζω πως ήταν δεμένοι με σχοινί ασφαλείας

"Γνωρίζω και τα τρία παιδιά. Είναι έμπειροι ορειβάτες μέλη ορειβατικών συλλόγων της Πάτρας. Ποντάρω πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν την επιβίωση τους ακόμα και αν έχουν βρεθεί σε ακραίες συνθήκες", συμπλήρωσε ενώ στην ερώτηση που του κάναμε για το εάν εκτιμά πως ήταν δεμένοι είπε: "Δε μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Μόνο εικασίες κάνουμε. Γνωρίζοντας όμως το σημείο αλλά και τις τακτικές που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις για το συγκεκριμένο σημείο εικάζω πως πρέπει να ήταν δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί ασφαλείας. Ελπίζουμε να έχουν εγκλωβιστεί κάπου που θα μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)