to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 05.02.2022

Διεθνή

Αφρικανική Ένωση: Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζήτησε να αφαιρεθεί το καθεστώς παρατηρητή που παραχωρήθηκε στο Ισραήλ

Η απόφαση του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ τον Ιούλιο να δώσει στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ πολλών από τα 55 κράτη μέλη του οργανισμού.


Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ ζήτησε σήμερα από την Αφρικανική Ένωση να αφαιρέσει το καθεστώς του παρατηρητή που δόθηκε τον Ιούλιο στο Ισραήλ, στη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο του οργανισμού.

«Ζητάμε να αφαιρεθεί από το Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση», δήλωσε ο Στάγεχ, σχολιάζοντας ότι η απόδοση του καθεστώτος αυτού ήταν μια «άδικη ανταμοιβή» εξαιτίας των καταχρήσεων της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων.

«Οι λαοί της αφρικανικής ηπείρου γνωρίζουν πολύ καλά την καταστροφή και την απάνθρωπη συμπεριφορά που χαρακτηρίζουν την αποικιοκρατία και τα συστήματα που συνδέονται με τον θεσμοθετημένο ρατσισμό», κατήγγειλε ο ίδιος ενώπιον των ηγετών των αφρικανικών κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωση στην έδρα του οργανισμού, την Αντίς Αμπέμπα.

«Το Ισραήλ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ανταμειφθεί για τις παραβιάσεις του και για το καθεστώς απαρτχάιντ που επιβάλλει στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Στάγεχ, επικαλούμενος την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ τον Ιούλιο να δώσει στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ πολλών από τα 55 κράτη μέλη του οργανισμού. Ανάμεσά τους η Νότια Αφρική και η Αλγερία οι οποίες υπενθύμισαν ότι η απόφαση αυτή αντίκειται την υποχρέωση του οργανισμού να στηρίζει τις παλαιστινιακές περιοχές.

Αύριο πρόκειται να γίνει συζήτηση για το θέμα, σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ενδεχόμενη ψηφοφορία για το ζήτημα ίσως προκαλέσει έναν πρωτόγνωρο διχασμό στην ιστορία της Αφρικανικής Ένωσης, που δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μούσα Φάκι Μαχάματ είχε υπερασπιστεί την απόφασή του και είχε ζητήσει να διεξαχθεί «ήρεμη συζήτηση».

Ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει ότι η δέσμευση της Αφρικανικής Ένωσης «στην αναζήτηση της ανεξαρτησίας» των Παλαιστινίων παραμένει «ακλόνητη και δεν μπορεί παρά να ενισχυθεί», ενώ είχε προσθέσει ότι η απόφασή του να δώσει το καθεστώς του παρατηρητή στο Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο υπέρ της ειρήνης».

_______

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)