to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:43 | 04.02.2022

πηγή: Ημερησία

Οικονομία

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον 3% φέτος

Πολλές εταιρείες «ανέφεραν ότι οι τιμές προσαρμόζονταν συχνότερα από το παρελθόν για να αποφύγουν μία πίεση των περιθωρίων κέρδους και ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μεγαλύτερο διάστημα του 2022», σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ


Oι μεγάλες εταιρείες της Ευρωζώνης αναμένουν οι μισθοί να αυξηθούν 3% ή περισσότερο φέτος καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν κάλυψη από τον πληθωρισμό, ενώ γίνεται για τις ίδιες δυσκολότερη η ανεύρεση ορισμένων ειδικοτήτων, όπως μηχανικών software και οικοδόμων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στελέχη της ΕΚΤ συζήτησαν με εκπροσώπους 74 μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα μέσα Ιανουαρίου και διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν γίνει πιο σφιχτές και οι μισθοί αυξάνονται ή αναμένεται να αυξηθούν μετά από το πάγωμά τους για σχεδόν μία διετία.

«Κατά κανόνα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών ανέφεραν ότι ανέμεναν οι μέσες μισθολογικές αυξήσεις να είναι υψηλότερες από το 2% στο πρόσφατο παρελθόν και να φθάσουν στο 3% ή περισσότερο φέτος», αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ.

«Σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις αναφέρθηκαν ή αναμένονται για ειδικότητες που είναι δύσκολη η εξεύρεση και διατήρηση προσωπικού, όπως στους κλάδους των κατασκευών και των οδικών μεταφορών καθώς και για στελέχη στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών και μηχανικούς software».

Ισχυρή η ζήτηση

Οι εταιρείες σημείωσαν ότι η ζήτηση είναι ισχυρή ή αυξάνεται, αλλά οι ίδιες δυσκολεύονται να την ικανοποιήσουν λόγω των περιορισμών στην προσφορά που είναι μία παρενέργεια των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ελαφρά λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η δραστηριότητά τους αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με την έρευνα για το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν αυξήσεις των τιμών ήταν μικρότερο, αλλά παρέμεινε πάνω από το 50% του συνόλου. «Πολλές επαφές ανέφεραν ότι οι τιμές προσαρμόζονταν συχνότερα από το παρελθόν για να αποφύγουν μία πίεση των περιθωρίων κέρδους και ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μεγαλύτερο διάστημα του 2022».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)