to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 03.02.2022

Κοινωνία

Σοκ από τις εκατόμβες νεκρών, σε ανοδική πορεία και οι νέες νοσηλείες λόγω covid-19

Απομακρύνεται το σενάριο της περαιτέρω χαλάρωσης μέτρων


«Σε ένα μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει και ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά φέτος»: άκριβώς έναν μήνα πριν (3/1/22), η «πρόβλεψη» του Αδ. Γεωργιάδη προκαλούσε θυμηδία. Σήμερα, με περίπου 100 νεκρούς καθημερινά, η οργή και η αγωνία της κοινωνίας έχει ξεχειλίσει.

Μέσα σε αυτό το διάστημα (από την αντίστροφη μέτρηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων έως σήμερα) έχουμε 2.811 θανάτους στη χώρα! Επίσης, είχαμε 16.588 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 726.049 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και οι διασωληνωμένοι ήταν κατά μ.ο. στους 640,52.

Η Ελλάδα έχει «κατορθώσει» επί τρεις συνεχόμενους μήνες να είναι η χώρα με τους περισσότερους καθημερινούς θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ των παραδοσιακών δυτικών χωρών.

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε πολύ άσχημα με πάνω από 200 απώλειες λόγω covid μέσα στο πρώτο διήμερο.

(ο πίνακας της 30ης Ιανουαρίου που δημοσίευσαν οι Financial Times δείχνει την μαύρη πρωτιά της χώρας μας στους εβδομαδιαίους θανάτους από covid-19 με βάση τον πληθυσμό της)

Ως εκ τούτου, απομακρύνεται το σενάριο της περαιτέρω χαλάρωσης μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού, καθώς η χώρα φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στη δίνη της έκρηξης της επιδημίας.

Τα καθημερινά νέα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ διαπιστώνεται υψηλός δείκτης θετικότητας στους εργαστηριακούς ελέγχους που ξεπερνά το 7%, ενώ και ο δείκτης αναπαραγωγής νέων κρουσμάτων (Rt) ξεπέρασε και πάλι το 1.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (2/2), την εβδομάδα 24-31/1, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,30% σε σύνολο 1.743.437 εργαστηριακών ελέγχων, όταν μία εβδομάδα πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,69% σε σύνολο 2.314.251 εργαστηριακών ελέγχων. Είναι λογικό οι λιγότεροι έλεγχοι να αποτελούν και αιτία αύξησης της θετικότητας όμως αντικειμενικά φαίνεται ότι συντηρείται μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, της τάξης των 130.000.

Παράλληλα επιδεινώθηκε και ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας φτάνοντας με βάση τον ΕΟΔΥ στο 1,01 από 0,95. Δηλαδή τα υπάρχοντα κρούσματα μεταδίδουν σε ένα ακόμη άτομο τον ιό. Μάλιστα ο εβδομαδιαίος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 19.000 έναντι 18.000 μια εβδομάδα πριν.

Ανοδική και η πορεία των νοσηλειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές μέρες, την Τετάρτη 2/2 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σημαντικά αυξημένες νέες νοσηλείες λόγω covid, σε επίπεδα άνω των 500. Ειδικότερα η χθεσινή έκθεση σημείωνε ότι οι εισαγωγές την 1η Φεβρουαρίου νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 521 (ημερήσια μεταβολή +14.76%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 454 ασθενείς.

Μία εβδομάδα πριν, ο οργανισμός κατέγραφε ότι οι εισαγωγές κατά την 25η Ιανουαρίου νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 462 ασθενείς.

Διαπιστώνουμε σαφέστατη αύξηση νέων νοσηλειών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αύξηση των κρουσμάτων. Θεωρείται βέβαια πως λόγω αυτής της κατάστασης η υποχώρηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στα επίπεδα των 560, θα ανατραπεί και αυτό θα οδηγήσεις σε επιπλέον θανάτους.

«Είμαστε σε επανάκαμψη της πανδημίας»

Την αύξηση της διασποράς κορονοϊού επισημαίνουν και μέλη της επιστημονικής κοινότητας με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη να αναφέρει χθες ότι υπάρχει καθαρή αύξηση της διασποράς στην κοινότητα και ότι από προχθές είμαστε σε επανάκαμψη της πανδημίας, σε μια δεύτερη κορυφή αυτή του πέμπτου κύματος.

Αυτή η αύξηση οφείλεται στη σημαντική πτώση του εμβολιασμού, είπε ο Δ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι από εμάς είμαστε διαθέσιμοι να κολλήσουμε γιατί δεν έχουμε κάνει την τρίτη δόση και μερικοί θα κολλήσουν πιο βαριά.

Εκτίμησε ακόμη ότι θα δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν και σύμφωνα με τις προβλέψεις η κορύφωση θα φτάσει τα 31.000 με 32.000 κρούσματα κατά μέσο όρο το επόμενο διάστημα.

Με βάση τις παραπάνω αναφορές, το ΕΣΥ δεν φαίνεται να μπορεί άμεσα να αποσυμπιεστεί και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πορεία των μέτρων. Για το λόγο αυτό και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θεώρησε σκόπιμο να άρει περαιτέρω τις απαγορεύσεις.

Οι επόμενες 10 ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ώστε να δούμε την επίπτωση από την άρση των μέτρων στην εστίαση αλλά και την πτώση των σκληρών δεικτών.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι από αυτή την εβδομάδα αναμένουμε σταδιακή μείωση των θανάτων, περιγράφοντας ότι, με βάση τα μοντέλα, ο μέσος όρος θανάτων θα πέσει στους 95, την επόμενη εβδομάδα κάτω από 80 κ.ο.κ. Πάντως, αυτή η πρόβλεψη σημαίνει ανθρώπινες απώλειες της τάξεως του 2.000-2.500 για τον Φεβρουάριο, όταν πέρυσι ο ίδιος μήνας είχε κλείσει με 708 νεκρούς. Επίσης και για τον Μάρτιο η πρόβλεψη δείχνει ότι δεν είναι απίθανο οι θάνατοι να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες απώλειες του 2021, οι οποίες ήταν 1.589.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)